Tekenfilm muizen: de 16 populairste muizen uit je jeugd

Door

Harry Wibier

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

tekenfilm muizen bekende muizen

Muizen. Je ziet ze liever op de buis dan in je huis! Als je ze in je provisiekast vindt, ga je gillen. Zie je ze in een tekenfilm, dan ga je lachen. Getekende muizen zijn geliefd, vooral bij kinderen. Daarom een eerbetoon aan 16 bekende tekenfilm muizen.

Ken jij ze allemaal?

Populaire muizen

Niet alle populaire muizen zijn overigens tekenfilm muizen. Sterker nog; muizen zijn al duizenden jaren populair in verhaaltjes. Ken jij bijvoorbeeld het verhaal van de stadsmuis en de veldmuis? Dat werd 2500 jaar geleden bedacht door de Griekse dichter Aesopus.

En sinds die tijd komt er geen einde aan alle verhalen met muizen. Tot op de dag van vandaag. Als je van kinderboeken houdt, ken je vast wel de prachtige boeken die Karina Schaapman maakt rond de muizen Sam & Julia en hun muizenhuis. Ze knutselt er heel kunstig een huis bij voor de illustraties.

En als je jeugd zich afspeelde in de jaren 90, ken je vast de levensechte muis Stuart Little nog wel van de gelijknamige bioscoopfilm.

Soorten muizen

Laten we – voor we overgaan naar de getekende muizen – eerst nog even stilstaan bij echte muizen. Het woord muis gebruiken we voor tal van zoogdieren, voornamelijk kleine knaagdieren.

Naast tekenfilm muizen kennen we onder andere huismuizen, dwergmuizen, bosmuizen, woelmuizen en slaapmuizen. Spitsmuizen zijn officieel geen muizen, maar worden ingedeeld bij de insecteneters. En vleermuizen zijn natuurlijk – helaas voor Batman – ook geen echte muizen.

muizen tekenfilm bekende muizen
Via: pxfuel.com, CC

In een kooitje zijn het geliefde huisdieren, maar daarbuiten willen de meeste mensen nog wel eens van ze schrikken. En dat terwijl ze er zo lief uitzien!

De 16 populairste tekenfilm muizen uit je jeugd

Misschien zijn tekenfilm muizen wel zo populair omdat ze er meestal net zo lief uitzien als echte muizen en tegelijkertijd niet aan je cornflakes kunnen knabbelen. Dat is wel zo prettig…

Maar goed, nu over naar de 16 populairste muizen uit tekenfilms, al dan niet met hun soms bijna even bekende sidekicks.

Jouw favoriete televisie-muizen? Kun jij je nog herinneringen dat je tekenfilms keek met muizen erin? Benieuwd hoeveel van onderstaande muizen je nog kent! Wie was je favoriete tv-muis?

Deel je herinneringen aan muizen in tekenfilms in een reactie onderin!

1. Mickey & Minnie Mouse

Ken je de allereerste tekenfilm met Mickey en Minnie Mouse? Hij heet Plane Crazy en is niet alleen gemaakt door Walt Disney, maar ook door Ub Iwerks.

Disney komt in 1928 op het idee om deze stomme film te maken als hij een muis door zijn kantoor in Kansas City ziet rennen. Later komt er ook een versie met geluid. En zoals je vast wel weet volgt er nog veel meer, waaronder strips en bijfiguren als Goofy, Pluto, Karel Paardepoot, Clarabella Koe, Puk, Max en Commissaris O’Hara.

2. Muis

Muis komt uit het Verenigd Koninkrijk en heet eigenlijk Maisy. De tekenfilmpjes en de boekjes zijn bedoeld voor hele kleine kinderen. Lucy Cousins bedenkt de verhaaltjes. Zelf is ze moeder van vier kinderen en daardoor kan ze zich heel goed inleven in de belevingswereld van peuters. Ook nu haar eigen kinderen al groot zijn.

3. Jerry & Nibbles

Jerry en wie? Nou Nibbles, dat schattige muisje dat rondloopt in een luier en een flinke bijdrage kan leveren als het gaat om het treiteren van de kater Tom. De serie Tom & Jerry start in 1940. Nibbles verschijnt pas zes jaar later in het filmpje The Milky Waif.

4. Tip de Muis

Tip de Muis is de titel van een Italiaanse animatieserie van 2014 en later. Het gaat over een sympathiek klein muisje dat met zijn ouders en zijn zusje leeft in een muizenhol dat doet denken aan een echt huis. Tip beleeft tal van avonturen die heel herkenbaar zijn voor kleine kinderen. Zo gaat hij naar school, wordt hij gepest en gaat hij in bad.

5. Danger Mouse

Er bestaan maar liefst tien seizoenen van de Britse serie Danger Mouse. Ze dateren hoofdzakelijk uit de jaren 80 en gaan over een muis die geheim agent is. Ooit keken tientallen miljoenen mensen naar deze serie die zelfs vier keer is genomineerd voor een BAFTA (British Acadamy Film Television Awards).

6. De Reddertjes

Bianca en Bernard zijn de hoofdpersonen in de 23e avondvullende tekenfilm van Disney. Ze trekken erop uit om een weesmeisje Penny te redden, die gevangen wordt gehouden door de gemene Medusa. Het origineel – The rescuersdateert uit 1977. Het vervolg komt uit in 1990. Daarin gaan de Reddertjes naar Kangoeroeland.

7. Timothy Q. Mouse

Timothy Q. Mouse is de circusmuis die Dumbo met raad en daad bijstaat. Net als het vliegende olifantje maakt hij zijn debuut in de avondvullende tekenfilm uit 1941.

8. Die Maus

Sinds 1971 bestaat er een Duits educatief programma met tal van tekenfilms en interessante minidocumentaires. De ster van Die Sendung mit der Maus is Die Maus. Het diertje verschijnt in korte tekenfilmpjes als een soort van bindmiddel tussen alle andere korte programma’s.

In Nederland moet Die Maus in 1976 het veld ruimen voor Sesamstraat. In Duitsland gaat hij onverdroten door tot op de dag van vandaag. Gelukkig maar, want hij is heel erg leuk!

9. Speedy Gonzales

De snelste muis van Mexico is inmiddels bijna bejaard. Even lijkt hij een langzame dood te sterven, omdat critici vinden dat de tekenfilmpjes van Looney Tunes Mexicanen negatief stereotypeert als luie aan alcohol verslaafde rokkenjagers.

Gelukkig eindigt deze discussie met de conclusie dat Speedy zelf met zijn sportieve gedrag en vlugge geest een heel positief beeld neerzet: “¡Ándale! ¡Ándale! ¡Arriba! ¡Arriba!”

10. Mighty Mouse

Hij begint zijn loopbaan als Super Mouse, maar later wordt hij Mighty Mouse. De tekenfilms dateren uit de jaren 40 en 50. Er bestaan ook tal van stripboeken met dit figuurtje.

11. Pinky & The Brain

The Brain wil de wereld overnemen en wordt daarin bijgestaan door de niet al te snuggere Pinky. Gelukkig draait iedere poging van de laboratoriummuizen uit op een faliekante mislukking. Steven Spielberg is de producent van deze dolkomische tekenfilmserie uit de jaren 90.

12. Bikermice from Mars

Drie buitenaardse muizen beschermen de aarde tegen andere aliens vanuit een garage. Net als Pinky and The Brain stamt deze animatieserie oorspronkelijk uit de jaren 90. Het vervolg komt uit in 2006. Naast de DVD’s bestaan er ook strips en videogames voor Nintendo DS en PlayStation 2.

13. Itchy

Itchy & Scratchy is een tekenfilm in een tekenfilm. Iedereen die sinds 1989 regelmatig naar The Simpsons kijkt weet dat het geweld in Tom & Jerry niets voorstelt in verhouding tot de wreedheden die de muis Itchy botviert op de kat Scratchy. De familie Simpson kan er hartelijk om lachen.

14. Geronimo Stilton

Sinds 2009 bestaat er een tekenfilmreeks die is gebaseerd op de populaire kinderboekenreeks. De hoofdpersoon is net als in de boeken een angstige muis die steeds maar weer betrokken raakt bij gevaarlijke avonturen.

15. Fievel

Don Bluth – ook bekend van Platvoet en zijn vriendjes – regisseert de oorspronkelijk succesfilm uit 1986. In Nederland kennen we die onder de titel Een avontuur met staartje. Oorspronkelijk heet hij An American Tail.

Er komen tal van sequals en spin-offs, maar die zijn minder succesvol dan de knap gemaakte originele film, waarin de meesterhand van Bluth duidelijk herkenbaar is.

16. Tom & Pieter

Deze muizen debuteren in de Disneyfilm Cinderella uit 1950. Daar heten ze oorspronkelijk Jac en Gus. Misschien kan jij je nog wel herinneren dat je verhalen met hen las in ons eigen vrolijke weekblad Donald Duck. Gelukkig maar dat ze langs die weg een tweede leven kregen, want dit duo is veel te leuk voor een eenmalig bijrolletje.

Jouw favoriete tekenfilm muizen

Ken jij nog meer muizen die in tekenfilms schitteren of figureren? Heb jij een absolute favoriet? Aarzel niet en laat het weten in een reactie!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...