12 beroemde beren die je als kind op televisie zag

Door

Zuleikha Meijen

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

6

Laatste update:

6

Beren kunnen gevaarlijk zijn, hoewel sommige toch echt lieverdjes blijken. Ken jij deze beroemde en geliefde beren nog? Welke was jouw favoriet?

Beren op de buis zijn leuk

Dieren op televisie blijft een geliefd fenomeen. Denk hierbij aan bekende katten cartoons, maar ook series als Dikkie Dik en wat dacht je van alle tekenfilm muizen?

Yogi-Booboo-blog-vroegert-1
Via: Wikimedia Commons | -stk, CC

Maar wat waren er eigenlijk ook veel beroemde en bekende beren op de buis. Blijkbaar waren dat de kittens van de jaren 80 en 90. Als Youtube toen had bestaan, stond het vast vol met schattige beertjes. En deze 12 zouden niet ontbreken.

1. Yogi Bear

Smarter than the average bear, dat was Yogi zeker weten. Hij was een veelvraat die woonde in Yellowstone National Park. Tot grote frustratie van Ranger Smith omdat Yogi nogal vaak de picknickmand van bezoekers van dit park stal.

Grappig feitje: alleen Yogi zijn hoofd werd iedere aflevering getekend. Het onderlijf bleef hetzelfde doordat hij stilstond en een kraag omhad. Dit vormde een afbakening. Het scheelde de tekenaars veel werk.

Het aantal tekeningen ging van 14.000 naar slechts 2000!

2. Boo boo

Yogi had een onschuldig maatje, Boo boo. Hij hield de grote veelvraat in het gareel, althans, probeerde dat. Hij schaamde zich vaak voor het gedrag van zijn grote vriend, maar deed af en toe toch mee met zijn streken.

Al dat lekkers uit zijn picknickmand is natuurlijk ook moeilijk te weerstaan.

Yogi-Boo-boo-blog-vroegert
Via: Boomerang (capture)

3. Winnie the Pooh

Winnie the Pooh mag niet ontbreken in dit lijstje van fantastische beren. Samen met zijn vriendjes Christopher/Janneman Robinson, Knorretje, Teigetje, Kanga, Roe, Iejoor, Konijn en Uil maakt deze ietwat onzekere beer heel wat mee. Als je net zo dol bent op honing, dan begrijp je hem als geen ander.

Fun fact: hij heet eigenlijk geen Winnie, maar Beer Edward. Wist jij dat?

Winie the Pooh
Via: Winie the Pooh (capture)

4. Troetelbeertjes

Terug van weggeweest. Deze lieverds begonnen hun carrière als figuurtjes op wenskaarten, maar zij kregen al snel hun eigen show, boeken, (computer)spellen, knuffels en ga zo maar door. In de jaren 80 waren zij niet weg te denken, maar toen was het ineens jarenlang stil.

Gelukkig hoeven wij ze sinds 2002 niet meer te missen en kunnen wij samen met onze eigen grut opnieuw genieten van hen. Wij geven net zo om hen als zij om ons en nu hebben zij zelfs neefjes en nichtjes!

Troetelbeertjes programma jeugd
Via: Troetelbeertjes (capture)

5. Bruintje Beer

Okay, de Avonturen van Bruintje Beer was een leuke animatieserie, gebaseerd op de stripreeks geschreven door Mary Tourtel. Maar was hij bruin? Vat jij die? Wij leggen het wel even uit. Om drukkosten laag te houden, werd de bruine kleur van dit beertje vervangen door wit. Ach, hij blijft een schatje.

Bruintje-Beer-blog-vroegert
Via: Bruintje Beer (cover)

6. Beertje Paddington

De meeste geliefde beren zijn al aardig oud. Ook Paddington verscheen al op 13 oktober 1958 in het boek A Bear Called Paddington, geschreven door Michael Bond en geïllustreerd door Peggy Fortnum. Paddington werd geboren in Peru, maar na een aardbeving verloor hij zijn geliefde oom.

Vervolgens werd hij naar Groot Brittannië gestuurd, samen met een briefje waarop stond “Wilt u alstublieft op deze beer passen? Dank u“. Zo werd onze geliefde beer gevonden op het station door een lieve familie, de Browns. Zijn kenmerkende outfit was het enige wat hij nog had van zijn oom.

Gelukkig vond hij een mooi nestje, want het is toch best een zielig verhaal. Arm beertje…

Beertje Paddington beren
Via: Beertje Paddington (capture)

7. Baloo

Een beer met veel zelfvertrouwen en humor, daar zijn wij wel aan toe. Baloo was guitig maar ook een tikkeltje brutaal. Hij had altijd jeuk en menig boom werd daar de dupe van. Kun jij dit deuntje nog meezingen? Een van die goeie oude Disneyliedjes!

8. Barney Bear

Rust, dat wilde Barney Bear heel graag. Hij zag er altijd slaperig en nogal sullig uit. Tussen 1939 en 1954 bracht Metro-Goldwyn-Mayer cartoon studio verschillende korte cartoons uit met hem in de hoofdrol.

Hij had wat kleinere rollen in afleveringen van Tom & Jerry maar werd lang niet zo populair als de andere beren in dit lijstje. Wel jammer voor hem, maar misschien was er een overload aan beren op dat moment.

Barney-Bear-blog-vroegert-nostalgie
Via: Barney Bear (capture)

9. Pom-bär

Beertjes zijn leuk, lief en kunnen dus ook lekker zijn. Dat bewijst deze wel. Ook nu wordt dit beertje vaak opgegeten, ze zijn namelijk glutenvrij! En dat al sinds 1987. De reclames zag jij op televisie verschijnen!

Pom Bar chips
Via: youtube.com (capture) | GermanFoodReviews

10. Knut

Dit ijsbeertje werd door verzorger Thomas Dörflein grootgebracht nadat zijn moeder hem had verstoten. Hoewel hij slechts 4 jaar is geworden, zullen wij hem nooit vergeten!

Er werd helaas wel misbruik gemaakt van zijn populariteit maar één voordeel, wij hebben mooie herinneringen aan deze prachtige verschijning.

11. Wojtek

Een gouwe ouwe, zo kun je Wojtek ook wel zien. Wojtek werd in de winter van 1940 op 1941 geboren in de bergen rond Hamadan in Iran. Hij was een Syrische bruine beer. Het dier is beroemd geworden als mascotte van het Tweede Poolse Legerkorps in de Tweede Wereldoorlog.

Een echte trooper die niet alleen trucjes kon maar zo lief was dat hij voorin als passagier mocht meerijden als mascotte en steun. Zo zie je maar hoe cool beren eigenlijk zijn!

Wojtek-beer-blog-vroegert
Via: youtube.com (capture) | The Story Behind

12. Iorek Byrnison

In The Golden Compass komt deze stoere beer vaak terug. Hij moet streden voor waar hij recht op heeft en wordt Koning van alle beren. Als hij iets belooft, komt hij dit na. Een nobele beer waar wij veel kan leren.

En hij ziet er onwijs gaaf uit met al dat ijzer, toch?!

13. De Berenboot!

Natuurlijk mag de enige echte Berenboot hier niet ontbreken. De bekende kinderserie uit de jaren 70 is niet weg te denk uit deze lijst. Met Kapitein Brom, Maatje of Brilbeer komen hier genoeg (zee)beren aan bod! 😉

Jouw favoriete beer?

Beren zijn misschien nog wel leuker dan poezen. Zouden zij net zoveel likes krijgen op Youtube als het toen al bestond? Wat denk jij? En is eentje van bovenstaande beren jouw favoriet? Laat het ons weten in een reactie onderin.

Lees ook:


Word nog vrolijker van nostalgie!

Ontvang meer positieve, leuke en exclusieve herinneringen aan vroeger! Laat je e-mailadres achter en we sturen ze direct (gratis) naar je inbox!

Volg ons ook op social media:

Tegenwoordig leven wij online en ondanks dat ik me daar erg in thuis voel met mijn online marketing bureau zulutions, verlang ik soms heerlijk terug naar de jaren '90. Mijmer jij met me mee?

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

6 gedachten over “12 beroemde beren die je als kind op televisie zag”

  1. Kennen jullie Bonk en Beer nog met Rik Hoogendoorn. En ‘de bruine beer vertelt’? In het Duits: Jonas’ Traumstunde”

    Beantwoorden
    • Dank voor je reactie, Danny! Bolke is natuurlijk ook een goeie, maar de Berenboot hoort er echt in! Aangepast dus… 🙂

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...