Dikkie Dik: 7 leuke herinneringen aan deze gezellige kat

Door

Zuleikha Meijen

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Dikkie Dik is voor velen de leukste, liefste en meest bekende oranje kat. Het was ook een lief dingetje met gekke streken. Je kon als kind uren lol beleven door te lezen uit het Dikkie Dik boek, maar ook op televisie was hij vaak te zien. Geen kat kon aan hem tippen en met reden! Dit zijn de leukste redenen waarom hij ons hartje bekoorde.

Dikkie-Dik-vroegert-blog-oranje-kater-header
Via: Dikkie Dik

Dikkie Dik: de ondeugende oranje kater

Dikkie Dik is een serie kinderprentenboeken die erg populair was en nog steeds is. De boeken werden getekend door Jet Boeke en betroffen vaak een kort verhaal. Bij de afbeeldingen werden voorzien van beknopte teksten, geschreven door Arthur van Norden.

Voorleesverhaal in Sesamstraat

Waarschijnlijk kennen vele mensen de rode kater nog uit hun kindertijd en misschien niet alleen van het lezen van een Dikkie Dik boek zelf, maar omdat het is voorgelezen in Sesamstraat. Vanaf 1978 begon de serie namelijk in het kinderprogramma, waarna het in de boekwinkel verscheen.

Het verhaal werd dan voorgelezen en de kijkers, maar ook Tommie, Ieniemienie en Pino, luisterden aandachtig, terwijl steeds de nieuwe pagina’s te zien waren. Ouderwets voorlezen dus, maar dan door Rudy Kuhn of Frank Groothof en op de buis…

7 herinneringen aan deze gezellige kat

Je kende natuurlijk ook andere poezen of katers, denk maar aan de rode kater van Jan, Jans en de kinderen, maar er was niet eentje als deze. Zeg eens eerlijk, lees jij het Dikkie Dik boek ook nu voor aan je eigen kinderen? De meeste ouders vallen in herhaling en genieten nogmaals met hun kindjes mee.

Dikkie Dik bloemen kat kater
Via: Dikkie Dik (capture)

1. Velen kennen de boeken uit hun hoofd

Zelfs na 40 jaar raken wij niet uitgelezen en uitgekeken. De avonturen van deze oranje kat hebben ons hartje als kind veroverd en zijn zo blijven hangen dat wij tijdens het voorlezen aan onze eigen kinderen niet hoeven te lezen. Wij weten nog heel goed wat hij van plan was en wat gebeuren zou. Zó vaak hebben we als kind zelf deze verhaaltjes gehoord. Het blijft voorgoed hangen!

2. Dikkie Dik bestond echt!

Iedere kattenliefhebber vroeg zich af: bestaat er dan écht ergens een Dikkie Dik? Ja hoor, de boeken zijn gebaseerd op de kat van schrijfster Jet Boeke! Hoe fijn is dat?! En op deze manier leeft dit schatje altijd voort. Het is gewoon een beroemdheid geworden. Zou de echte Dikkie Dik hebben geweten hoe bekend hij was?

Dikkie-Dik-jarig
Via: Dikkie Dik (capture)

3. Dikkie Dik lijkt op ons

Wij deden allemaal wel eens ondeugend. Herkenbaar waren de verhaaltjes dus zeker. Hij deed het niet altijd met opzet. Ongelukjes zitten in een klein hoekje en zo een kat moet natuurlijk de wereld ontdekken, net als wij. Wij begrepen hem daarom héél goed.

Dikkie Dik post
Via: Dikkie Dik (capture)

4. In de boekenkast van ieder kind

Tegenwoordig heb je kinderboeken in allerlei geuren en kleuren, de keus was vroeger wat minder. Vooral als het ging om leuke kinderboeken. Ook van Dikkie Dik had je meerdere boekjes, waaronder verzamelboeken…

Dikkie Dik boek 365 verhaaltjes
Via: Dikkie Dik / bol.com (cover)

Als je terugdenkt aan jouw boekenkast, dan stond daar vast een exemplaar van Jip en Janneke of misschien Suske en Wiske, maar ook een aantal avonturen van Dikkie in. Of niet soms?

Via: marktplaats.nl

5. De voorleesverhaaltjes van Sesamstraat

We hebben het al gemeld: in 1978 verscheen de olijke kat voor het eerst in het populaire kinderprogramma Sesamstreet en het sloeg meteen aan. Al gauw was Dikkie Dik niet meer weg te denken.

Eerst werden de verhalen door Rudy Kuhn voorgelezen, maar ook Frank Groothof mocht dit een tijdlang doen. Welke voorleesstem vond jij het leukst?

Dikkie-Dik-sesamstraat
Via: Sesamstraat (capture)

6. Dikkie Dik is en blijft leuk

Wij noemden het net al terloops, Dikkie gaat al een tijd mee. Ruim 40 jaar al! Zullen wij hem ooit kunnen vergeten? Vast niet! Je kunt tegenwoordig Dikkie knuffels, maar ook spelletjes kopen. En hij heeft zowaar een eigen theatershow! De pret houdt gewoon niet op. Deze Dikkie Dik is in ieder geval heel knuffelbaar!

Dikkie dik knuffel
Via: Dikkie Dik / bol.com

7. De vriendjes van Dikkie Dik

Welke was jouw favoriet? Was dat de Beer, hond Blaf, Poes Muis, Vlekje, Rover, Slak, Mol, Kikker of meneer de Pauw? Laat het ons weten in een reactie onderin!

Dikie-dik-boek-piano
Via: Dikkie Dik boek (cover)

Jouw herinneringen aan Dikkie Dik?

Wat vond jij het leukst aan de oranje kat uit het boek? Of wel Dikkie Dik boek was jouw favoriet? Laat het weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Tegenwoordig leven wij online en ondanks dat ik me daar erg in thuis voel met mijn online marketing bureau zulutions, verlang ik soms heerlijk terug naar de jaren '90. Mijmer jij met me mee?

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...