Kinderboeken van vroeger: las jij deze 10 reeksen ook?

Door

Silke Nissingh

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

2

Laatste update:

2

Kinderboeken van vroeger reeksen schipper kameleon dolfje weerwolfje

Of je deze kinderboeken nou las omdat je het leuk vond óf omdat het moest, grote kans dat ook jij de onderstaande boeken vroeger als kind hebt gelezen.

Nostalgische kinderboeken van vroeger

Misschien was Matilda wel niets vergeleken met jou en was jij de grootste boekenwurm uit je klas en verslond jij elk boek dat je haalde. Dan ging je vast en zeker ook elke week naar de bieb om daar het maximale aantal boeken te halen dat je mee mocht nemen.

Kind lezen kinderboeken van vroeger leesboek meisje
Via: pexels.com | Andrea Piacquadio, CC

Of je was juist het tegenovergestelde en walgde van elke seconde die je moest lezen. Welk boek je koos, maakte je toch niet uit; je vond alles toch wel stom. Dus las je maar iets waar anderen enthousiast over werden…

Welke type lezer vroeger was, maakt nu niet meer uit, maar deze boeken heb jij vast en zeker wel eens gelezen.

10 kinderboekenreeksen van vroeger

Laten me naar snel naar die geweldige kinderboeken van vroeger gaan. Hier een lijst van 10 kinderboeken reeksen die je als kind gelezen hebt.

Las jij vroeger veel kinderboeken? Hopelijk herken je nog leuke boekenreeksen hieronder. Welke was jouw favoriet en staat die in onze lijst?

Deel jouw favoriete kinderboek in een reactie onderin!

1. Meester Jaap – Jacques Vriens

Doordat deze boeken bestaan uit allemaal korte verhalen, was dit boek leuk voor iedereen. Meester Jaap was leraar en maakte samen met zijn klas allerlei grappige avonturen mee.

Je hoopte eigenlijk dat jij ook ooit zo’n leraar als Meester Jaap zou krijgen.

Kinderboeken van vroeger: las jij deze 10 reeksen ook?
Via: De dikke meester Jaap (cover)

2. Hoe overleef ik – Francine Oomen

In de ‘Hoe overleef ik’ boekenserie groei je op samen met Rosa. In de eerste boeken is ze erg jong, maar wanneer ze de puberteit ingaat, doet ze allerlei dingen die erg herkenbaar zijn. Door de survivaltips die in het boek staan, kreeg je het gevoel alsof je elk probleem aankon.

In 2010 kwam het laatste boek van de serie uit: Hoe overleef ik mijn vader? (en hij mij!).

📚 Lees meer over de populaire serie Hoe overleef ik

3. Arendsoog – Jan Nowee

De wilde westenwind blies rechtstreeks vanuit Amerika naar je Nederlandse of Vlaamse kinderkamer met de avonturen van Arendsoog en zijn trouwe metgezel Witte Veder.

Geschreven door Jan Nowee en later door zijn zoon Paul Nowee, namen deze verhalen ons mee naar het ruige landschap van het Wilde Westen, waar rechtvaardigheid en vriendschap altijd zegevierden.

Cowboys, indianen, en ongerepte natuur: voor velen was Arendsoog de eerste kennismaking met de fascinerende wereld van het Amerikaanse frontier. Onder het licht van een bedlampje reisden velen van ons af naar die verre vlaktes in Arizona.

Arendsoog kinderboeken van vroeger
Via: Arendsoog / De grote grondroof (cover)

4. De bende van de Korenwolf – Jacques Vriens

Deze boekenreeks werd geschreven door Jacques Vriens en gaat over vier kinderen: Pepijn, Eefie, Joost en kleine Nina. Hun ouders hebben een eigen hotel en zijn altijd druk, maar er valt genoeg te beleven voor de kinderen.

Zo verblijft er bijvoorbeeld een popster in het hotel, ontdekken de kinderen dat er oplichters zijn langs geweest en zo zijn er nog veel meer gebeurtenissen die de boeken leuk en spannend maken.

De bende van de korenwolf kinderboeken
Via: De bende van de Korenwolf – De jacht op de afgepakte sterren (cover)

5. Kippenvel

Deze spannende boeken kon je maar beter niet lezen voordat je ging slapen. Soms vond je het zelfs te spannend om door te lezen, maar eigenlijk was je altijd wel benieuwd hoe het verhaal af zou lopen dus zat je met hartkloppingen in je keel toch maar verder te lezen.

vroeger-enge-zaken-kippenvel-boeken
Via: Kippenvel (covers)

6. 100% serie – Niki Smit

100% Bo, Anna, Fee, Mila en Coco en zo zijn er nog veel meer delen. De boeken zijn nu nog steeds super populair.

De boeken gingen over Bo die naar New York verhuist, Mila die in Parijs gaat wonen of Anna, die niet op hockey zit, maar stiekem voetbalt.

100% Bo kinderboeken van vroeger
Via: 100% Bo (cover)

Vorig jaar verscheen het verfilmde boek, 100% Coco, zelfs in de bioscoop.

7. De Griezelbus – Paul van Loon

Wie herinnert zich niet de huiveringwekkende avonturen van P. Onnoval en zijn Griezelbus? Deze spannende boekenreeks van Paul van Loon liet menig kind onder de dekens duiken, terwijl ze hoopten nooit de angstaanjagende bus in hun eigen straat tegen te komen.

Met een mix van horror, humor en onvergetelijke personages was De Griezelbus dé must-read voor iedereen die wel van een beetje griezelen hield. En zeg eens eerlijk, wie heeft er nooit stiekem toch een beetje gehoopt zo’n griezelig avontuur zelf mee te maken?

Kinderboeken van vroeger: las jij deze 10 reeksen ook?

🦇 Lees verder over de onbekende Griezelbus geheimen

8. De Kameleon – Hotze de Roos

De tweeling Hielke en Sietse Klinkhamer, met hun onafscheidelijke boot de Kameleon, zijn iconen in de Nederlandse kinderliteratuur. Deze reeks van Hotze de Roos nam jonge lezers mee naar het Friese dorpje Lenten, waar de broers talloze avonturen beleefden op en rond de wateren.

Met hun dwaze escapades, hechte vriendschappen en de charme van het plattelandsleven, zijn ‘De schippers van de Kameleon’ boeken die generaties hebben geboeid en geïnspireerd om zelf de waters op te zoeken. Wat een tijd om op te groeien, toen zomeravonturen nog eindeloos leken!

Er zijn in totaal 72 boeken geschreven, evenals een verfilming van de Schippers van de Kameleon.

De schippers van de kameleon kinderboeken van vroeger
Via: De schippers van de Kameleon (cover)

9. Pinkeltje – Dick Laan

Wie kent het kleine mannetje met de witte baard niet dat avonturen beleefde die zo groot waren als zijn hart? Pinkeltje, geschreven door Dick Laan, nam ons mee in een ‘magische wereld’ van alledaagse voorwerpen en dieren, maar gezien door de ogen van iemand niet groter dan… een pink.

Van spannende ontmoetingen met dieren in de achtertuin tot wonderlijke avonturen in verre oorden; met zijn kenmerkende puntmuts en altijd trouwe vrouw Pinkelotje, is Pinkeltje een tijdloos karakter dat de verbeelding van vele generaties kinderen heeft geprikkeld.

Wat een vreugde om jezelf te verliezen in zijn miniatuurwereld!

Pinkeltje boek bekende kabouters
Via: Pinkeltje / Studio Dick Laan (cover)

10. Dolfje Weerwolfje

Op zijn zevende verjaardag verandert Dolfje in een weerwolf. Na het eerste deel volgde er nog  meer boeken met Dolfje in de hoofdrol. Alhoewel het soms best wel spannende boeken waren, zaten er genoeg grappige stukken in om je verder te laten lezen.

🐺 Lees ook verder over herkenbare zaken van Dolfje Weerwolfje!

In 2011 werd het eerste deel van de reeks verfilmd en op dit moment staat de film op Netflix.

Welke kinderboeken las jij vroeger?

Herken je deze kinderboekenreeksen nog? Welke boeken las jij vroeger nog meer? Mis jij hier nog een belangrijke kinderboeken serie?

Laat het weten in een reactie onderin en laat ons weten wat je favoriete kinderboek van vroeger was!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

2 gedachten over “Kinderboeken van vroeger: las jij deze 10 reeksen ook?”

Plaats een reactie

Share to...