10 zaken die je nog niet wist over De Griezelbus

Door

Zuleikha Meijen

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

1

Laatste update:

1

Op regenachtige dagen pakte je er als kind van de jaren ’90 een goed leesboek bij en ik pakte standaard een deel van de Griezelbus reeks. Niets van hangen voor de buis en gamen. Nee, lekker onderuit zakken, boek open en griezelen maar. Niet storen a.u.b. Maar, zou jij zomaar in een enge bus stappen om zogenaamd enge verhalen aan te horen? Ik nam niet eens snoep aan van vreemden! Daarom waande ik mij veilig. En toch zag ik in het donker overal gevaar. Heerlijke enge tijden! Geen wonder dat ik op mijn nagels beet ;-).

Het begin van De Griezelbus

Vóór de Griezelbus waren er niet echt leuke enge boeken voor kinderen. Het was allemaal zoetsappig en het liep altijd goed af. En toen was daar opeens de ultieme held; de schrijver die daar allemaal verandering in bracht. Schrijver Paul van Loon heeft mijn leven veranderd. Dankzij zijn boeken, kreeg ik interesse in horrorverhalen en daar ben ik nooit meer vanaf gekomen.

De Griezelbus boeken
Via: youtube.com (capture) | Kinderboeken

In totaal kwamen er na onverwachts succes van deel 1 nog 7 delen. Uiteraard hebben wij die allen verslonden. Welk kind was nou geen fan van zijn boeken? In de klas altijd strijd om wie tijdens de boekbespreking zijn boek mocht aan de klas mocht voorlezen. Bijna alle kinderen van de jaren ’90 hadden de Griezelbus reeks in de kast staan.

Meer dan horrorverhalen voor kinderen

Deze reeks was meer dan een verzameling horrorverhalen. Wist je deze 10 zaken al over de Griezelbus-reeks?

1. Griezelbus 0

Deel 1 van de Griezelbus was bedoeld als een op zichzelf staand boek. Tot het een groot succes werd. De schrijver Paul van Loon schreef na het ongekende succes meerdere delen maar dit was eigenlijk niet het originele masterplan.

Haal nostalgie terug ? click op plaatje!

2. Paul van Loon komt in alle boeken terug

Herinner jij de verteller P. Onnoval nog? Dat is een anagram voor P. van Loon.

Via: flickr.com, Sebastiaan ter Burg, CC (uitgesneden)

3. De Griezelbus reeks is een raamvertelling

Hoewel de delen apart gelezen kunnen worden, maakt Van Loon gebruik van flashbacks, de zogenaamde raamvertelling, dus is het handig om gewoon lekker alle delen te verslinden.

4. Illustraties door dochter

Zijn dochter is de tekenares van de bekende vampieren die je onderaan het nawoord terug kon vinden. Alleen bij deel 1 ontbreekt deze.

Via: Leopold

4. Alle delen zijn opgedragen aan de vrouw en dochter van Paul van Loon

Hoe eng zijn die dan? Zouden de boeken op hen gebaseerd zijn? 😉

6. In alle delen spelen 3 hoofdpersonen de hoofdrol

Sommige daarvan zijn best wel creepy, zeg maar gerust allemaal. P. Onnoval hebben we reeds gehad. Daarnaast had je Beentjes, de chauffeur van De Griezelbus. De engste uit de reeks was toch wel Ferluci, wat weer een anagram voor Lucifer (de duivel) was. Dat geeft wel aan hoe eng die was!

7. De Griezelbus 4 1/2

In dit deel leer je de verteller, P. Onnoval beter kennen. Hoe is hij terecht gekomen in die bus? Wat ging eraan vooraf. Eindelijk kreeg je duidelijkheid. Wat een spannend deel was dit zeg!

8. Ken je de Never Ending Story nog?

Het is niet helemaal zeker, maar de kans is groot dat Van Loon zich hierdoor heeft laten inspireren bij het schrijven van De Griezelbus reeks. Dit is overigens één van de meest bekende films waarbij gebruik wordt gemaakt van de verhaaltechniek ‘raamvertelling’. Het is een verhaal, in een verhaal, in een verhaal.

9. De Griezelbus bestaat echt!

De boeken zijn nu zo bekend dat er een bus is omgetoverd tot De Griezelbus. Ik had een andere kleur verwacht dan rood. In deze durf ik ook nog wel te stappen, denk ik.

10. De Film!

In 2005 werd De Griezelbus verfilmd. Durf jij te kijken?

De Griezelbus film
Via: De Griezelbus (cover)

Jouw herinneringen aan De Griezelbus?

Vond jij dit blogje al doodeng? Dan durf je vast niet meer te lezen over andere angstaanjagende, griezelige dingen waar jij als kind het van in je broek deed. Ik durf het ook niet. En iedere avond kijk ik nog even onder het bed én ik slaap vannacht met een nachtlampje. Brrrr.

Laat je mij in een reactie hieronder weten hoe eng jij De Griezelbus vond/vind?

Lees ook:


Word nog vrolijker van nostalgie!

Ontvang meer positieve, leuke en exclusieve herinneringen aan vroeger! Laat je e-mailadres achter en we sturen ze direct (gratis) naar je inbox!

Volg ons ook op social media:

Tegenwoordig leven wij online en ondanks dat ik me daar erg in thuis voel met mijn online marketing bureau zulutions, verlang ik soms heerlijk terug naar de jaren '90. Mijmer jij met me mee?

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

1 gedachte over “10 zaken die je nog niet wist over De Griezelbus”

  1. Hele fijne man deze Paul van Loon. Heb hem inmiddels meerdere keren mogen ontmoeten. Voor mij een Dreams Come True- moment.(Vroeger mijn idool op leesgebied. Ik heb heeeeeel veel boeken van hem verslonden). Inmiddels zijn mijn kinderen oud genoeg om ze te lezen en de geschiedenis herhaalt zich. Ik heb als kind de boeken nooit gehad maar verslond ze vanuit de bibliotheek. Inmiddels staan ze hier in de kast en ik lees ze zelf nog steeds met evenveel plezier als toen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...