Paul Biegel: 6 redenen waarom zijn boeken zo bijzonder waren

Door

Zuleikha Meijen

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Paul Biegel boeken

Paul Biegel was een boeiende schrijver en persoon. Misschien maakte dat laatste wel dat hij zo goed kon schrijven. Wij waren in onze jeugd dol op zijn jeugdliteratuur. Jij kent vast wel een boek wat jou is bijgebleven. Wij snappen heel goed waarom. De boeken waren nu eenmaal superleuk!

Waarom de boeken van Paul Biegel onvergetelijk bijzonder zijn

Paul Biegel was geboren om te schrijven, althans zo kwam het over. Het was een man die verhalen kon vertellen als geen ander. En ons geluk was, dat hij dit tot de laatste jaren van zijn leven bleef doen. Maar wat vonden wij nou zou leuk aan zijn boeken. Waarom stak hij erboven uit?

Paul Biegel
Via: Wikimedia Commons | Rob Croes / Anefo, CC

1. Het leek wel een sprookje

Een verhalenverteller was het, die Paul Biegel. Hij kon alles zo goed omschrijven dat het leek alsof wij deel uitmaakten van het verhaal. En wat voor een verhaal! Dieren, prinsessen, koningen, allerlei sprookjesachtige figuren.

Het lapjesbeest Paul Biegel
Via: Paul Biegel (cover)

2. Een vertelling met een boodschap

In ieder verhaal (sprookje) was er een slechterik, een goede, een groots avontuur, maar vooral de moraal van het verhaal deed het hem. Achter elk sprookje schuilde een diepere betekenis.

Ik wou dat ik anders was Paul Biegel
Via: Paul Biegel (cover)

3. Raamvertellingen waren razend populair

In sprookjes wordt vaak gebruik gemaakt van raamvertellingen, waarbij een verhaal de omlijsting vormt voor een serie van andere verhalen. In zijn beroemde boek Het sleutelkruid. draait het om een koning die ziek wordt en er is maar één redmiddel, een wondermiddel. Terwijl de koning ijlt en lijdt worden allerlei andere verhalen verteld door verschillende personages uit het boek. Een verhaal, in een verhaal, in een verhaal. Hoe vet was dat?!

Het sleutelkruid Paul Biegel
Via: speurders.nl

4. Personages die ons altijd bij zullen blijven

In ieder boek zat een personage wat jou aansprak. Daarom bleef niet alleen het verhaal maar ook specifieke karakters hangen. Ken jij bijvoorbeeld de drenkeling uit Anderland nog? Of de hertog uit De vloek van de Woestewolf?

5. Geen babypraat maar woorden op niveau

In onze samenleving wordt er veel waarde gehecht aan het “kind zijn”. Een fase die iedereen meemaakt. In deze tijd mag je creatief, is er ruimte om te leren en je mag je fantasie gebruiken. Maar, kinderen zijn niet dom en zo behandelde Paul Biegel ons ook niet. Hij zag ons als volwaardige kleinere mensjes die heus wel een paar moeilijke woorden aan konden. En daar waren kinderen over de wereld het roerend mee eens.

PS951

6. Paul Biegel was een veelzijdig man

Wij denken dat de boeken van Paul Biegel zo bijzonder zijn om bovenstaande redenen maar er is meer, namelijk zijn eigen persoonlijkheid. Die zie je terug in de boeken Het avontuurlijke in hem, zijn passie voor reizen, zijn fantasie die dieren tot leven bracht. Maar één ding wist men lange tijd niet omdat hij er zelf geen vrede mee had. Paul Biegel was homoseksueel en dat kon hij niet rijmen. Zoals hij zelf zei, het was verwarrend en raar, vooral in die tijd. Wellicht heeft dit ertoe geleid dat hij zich stortte op schrijven. In zijn eigen wereld kon namelijk iedereen zijn wie hij of zij wilde zijn. Zonder oordeel van een ander, noch jezelf.

Paul Biegel schrijver
Via: Wikimedia Commons | Rob Croes / Anefo, CC

Tegen kinderen zeg ik: de verhalen komen ergens uit mijn buik. Ze nemen dat gewoon van me aan. Tegenover volwassenen vind ik het moeilijker om uit te leggen. Die hopen altijd iets geniaals te horen als ze zo’n vraag stellen.’En met een lichtelijk kokette provocatie voegde Biegel daar dan aan toe: ‘Ik wil gewoon graag een beetje vermaken, meer niet.’ Paul Piegel, in een interview met de Volkskrant

Het regende prijzen

De meesterverteller met een rovershart won veel prijzen. Zou hij trots zijn geweest? Hij bewaarde zijn prijzen onder een bankje! En zou de verfilming van De (Grote) Kleine Kapitein ooit een feit worden? Wij hopen het.

De grote kleine kapiteit Paul Biegel
Via: Paul Biegel (cover)

Het toneelstuk was al geweldig, de film wordt nóg beter. Toch?!

Welk boek van Paul Biegel heeft jouw hart gestolen? Lees jij die nu voor aan jouw eigen kinderen? Het tijdloze van zijn boeken zal ons altijd blijven boeien. Wie houdt er nu niet van een spannend, verhalend boek?

Lees ook: 10 boeken van Marc de Bel die je meteen nostalgisch maken


Volg ons ook op social media:

Tegenwoordig leven wij online en ondanks dat ik me daar erg in thuis voel met mijn online marketing bureau zulutions, verlang ik soms heerlijk terug naar de jaren '90. Mijmer jij met me mee?

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...