De 18 verhalen van Stephen King die je moet lezen (of zien)

Door

Denise Parengkuan

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

1

Laatste update:

1

Stephen King boeken schrijver

Stephen King is een van de meest bekende schrijvers ter wereld. Deze Amerikaan staat bekend om zijn horrorverhalen over griezelige clowns, enge wezens en bovennatuurlijke verschijnselen. Wist je dat er meer dan 70 Stephen King boeken zijn? Wow!

Van deze 18 verhalen van Stephen King lopen de rillingen je écht over de rug!

Stephen King: koning van de horror

In 1960 vond de 13-jarige Stephen King een doos met boeken over horror en sciencefiction in het huis van zijn tante. De jongen begon te lezen en ontwikkelde vervolgens een levenslange passie voor alles wat griezelig is.

Na een korte carrière als leraar Engels maakte King in 1974 zijn debuut als schrijver met het boek Carrie.

Stephen-King
Via: depositphotos.com | s_bukley

Trauma door treinongeluk

Een andere gebeurtenis die veel invloed heeft gehad op de wereldberoemde horrorauteur was een tragisch ongeluk.

Als nog maar 4-jarig jochie zag hij met eigen ogen hoe een vriendje, spelend op het spoor, werd geschept door een trein. Deze gebeurtenis vormde mogelijk de inspiratie voor het boek The Body, die in 1986 werd verfilmd als ‘Stand By Me’.

Wist je dat er wereldwijd maar liefst 400 miljoen boeken van Stephen King over de toonbank zijn gegaan? En natuurlijk mogen we de vele boekverfilmingen niet vergeten. Van Carrie tot Stand By Me tot The Shining en It: de lijst met Stephen King films is eindeloos lang.

Ideaal voor een avondje griezelen met vrienden!

De 18 beste boeken van Stephen King
Via: flickr.com | Daniel Juřena, CC

18 Stephen King verhalen

De wind giert om het huis, de vloer kraakt en buiten klinken vreemde geluiden… Lopen de rillingen over je rug, maar dan van spanning en plezier? Dan zijn de Stephen King boeken echt iets voor jou. Laten we eens duiken in zijn wondere wereld vol horror en science-fiction.

Hier zijn 18 angstaanjagende, spannende én ontroerende verhalen van Stephen King die je echt moet zien of lezen!

Las jij vroeger Stephen King? Zeggen onderstaande titels jou nog iets en heb je ze gelezen of als film gezien? Wat vind jij het leukste aan zijn Stephen King boeken of films?

Deel je favoriete Stephen King titels in een reactie onderin!

1. IT

Dit nagelbijtend spannende verhaal speelt zich af in 1958. In het dorpje Derry in Maine verdwijnen regelmatig kinderen. Wat is er toch voor sinisters aan de hand?

Een groep 11-jarige kinderen gaat op onderzoek uit en komt op het spoor van een bizar wezen dat in allerlei angstaanjagende gedaantes kan veranderen, waaronder een horrorclown…

It is een van de meest bekende Stephen King boeken. Sinds het in de boekwinkels verscheen in 1986 is het meerdere keren verfilmd, onder andere als miniserie met een angstaanjagend goede Tim Curry. We hebben er nog steeds nachtmerries van! Ook verschenen er twee It-films, respectievelijk in 2017 en 2019.

2. 22-11-63

De moord op president John F. Kennedy is inmiddels ruim 60 jaar geleden, maar blijft de wereld fascineren. Stephen King zorgde met zijn razend spannende boek 22-11-63 voor hernieuwde interesse in de moordaanslag die de wereld veranderde.

Dit maar liefst 849 pagina’s (!) tellende verhaal gaat over de Amerikaan Jake Epping die kan tijdreizen en probeert om de moord op de president te voorkomen. Gaat het hem lukken? Tijdens het lezen van dit boek zat ik op het puntje van mijn stoel…

22-11-63 gaat niet alleen over tijdreizen en geschiedenis, maar ook over de liefde. Het boek vloog dan ook werkelijk de winkels uit. Niet zo verrassend dus dat het in 2016 werd verfilmd als miniserie met James Franco in de hoofdrol. We vonden de serie net zo nagelbijtend spannend als het boek!

3. Carrie

Carrie is een van de meest speciale boeken van Stephen King. Met dit verhaal maakte de bekende horrorauteur namelijk zijn debuut in 1974. We maken kennis met Carrie White, een verlegen meisje dat te maken heeft met pesterijen op school. Maar dan ontdekt het arme meisje dat ze telekinetische krachten heeft…

Carrie bleek een regelrechte bestseller en sinds de jaren 70 zijn er miljoenen exemplaren van verkocht. Dat begrijpen we heel goed, want het verhaal over het meisje met de telekinetische krachten grijpt je meteen aan.

Ook de boekverfilming in 1976 met een onvergetelijke Sissy Spacek werd een gigantisch succes. In 2013 kwam Hollywood met een nieuwe filmversie, maar daar waren de recensies iets minder lovend over. Bekijk hier het meest legendarische fragment uit de originele Carrie film…

4. Mr. Mercedes

Mr. Mercedes is bloedstollend spannend vanaf de eerste bladzijde. King beschrijft tot in detail hoe een gestoorde bestuurder met een gestolen Mercedes dwars door een menigte rijdt. Waarschuwing: deze scène is niet geschikt voor tere zieltjes!

Aan detective Bill Hodges de taak om deze psychopaat te vinden, wat uitmondt in een kat- en muisspel…

Mr. Mercedes is typisch zo’n boek van Stephen King die ik niet meer kon wegleggen. Het is een race tegen de klok met allerlei verrassende plotwendingen. Meer dan genoeg inspiratie voor een tv-serie in 2017, die qua spanning absoluut eer deed aan deze bestseller.

De 18 verhalen van Stephen King die je moet lezen (of zien)
Via: Vroegert/Denise Parengkuan

5. De Marathon

De Marathon speelt zich af het ultraconservatieve Amerika van de toekomst. Het is een bloedstollend spannend verhaal over een hardloopwedstrijd van 700 kilometer lang. De deelnemers mogen niet trager lopen dan 6 kilometer per uur. Doen ze dat wel, dan is hun marathon met één schot ten einde…

Een sportwedstrijd waar je leven op het spel staat: klinkt als een goed verhaal? Wel als het geschreven is door meesterverteller Stephen King! Dit boek verscheen in 1979 in het Engels als The Long Walk en werd vertaald over de hele wereld. Verrassend genoeg is het boek nog niet verfilmd, maar daar zijn wel plannen voor. We houden het in de gaten!

De 18 verhalen van Stephen King die je moet lezen (of zien)
Via: Vroegert/Denise Parengkuan

6. The Shining

Overnachten in een hotel is nooit meer hetzelfde als je The Shining hebt gelezen. Dit Stephen King boek uit 1977 én de verfilming ervan zijn inmiddels echte klassiekers. Je maakt kennis met het gezin Torrance die hun intrek neemt in een spookhotel.

Vader Jack is schrijver en wil in alle rust werken aan zijn verhaal, maar raakt langzamerhand de controle over zichzelf kwijt…

Het Overlook Hotel vormt het decor van dit huiveringwekkende boek. Wist je dat het echt bestaat, maar dan als het skiresort The Timberline Lodge? Na het verschijnen van de legendarische film The Shining in 1980 werd het overspoeld door filmfans. Gelukkig liepen ze de doorgeslagen schrijver Jack Torrance (gespeeld door Jack Nicholson) niet tegen het lijf…

7. Dr Sleep

We moesten er lang op wachten, maar The Shining kreeg in 2013 eindelijk een vervolg: Dr. Sleep. En ook dit verhaal grijpt je naar de strot. Hoofdrolspeler is Dan Torrance, zoon van Jack, die getraumatiseerd is door de gruwelijke gebeurtenissen die hij als kind meemaakte in het Overlook Hotel. En dan moet hij ook nog eens samen met het tienermeisje Abra strijden tegen een groep ondoden die het voorzien heeft de energie van dode kinderen…

Eigenlijk komen we woorden tekort om Dr. Sleep te omschrijven. Het verhaal over goed en kwaad is meeslepend, spannend en ontroerend tegelijkertijd. Precies de ingrediënten waarmee Stephen King al decennia succes boekt. Hollywood kwam in 2019 met de verfilming Dr. Sleep, een redelijk succes maar geen klassieker zoals zijn voorganger.

De 18 verhalen van Stephen King die je moet lezen (of zien)
Via: Vroegert / Denise Parengkuan

8. Misery

Het boek Misery uit 1987 is zoals ze dat zo mooi zeggen in het Engels een echte ‘must-read’. Het verhaal gaat over schrijver Paul Sheldon die tijdens een sneeuwstorm een auto ongeluk krijgt. Hij raakt zwaargewond en ontwaakt in een boerderij in Colorado. Daar zwaait Annie Wilkes de scepter, maar die is helaas niet zo zorgzaam als ze lijkt…

Met dit verhaal over een gewonde romanschrijver en een gestoorde fan bevestigde King zijn imago als de ‘master of horror’. In 1990 volgde een verfilming, met een waanzinnig goede Kathy Bates als Annie. En wie eenmaal de film heeft gezien krijgt bepaalde scènes nooit meer van zijn of haar netvlies. Je bent alvast gewaarschuwd…

9. Cujo

‘Normaal doet hij nooit wat!’. Het zou zo een uitspraak kunnen zijn van de baasjes van Cujo, de hond waar het om draait in de gelijknamige bestseller van Stephen King uit 1981. Het beest verandert door rabiës in een monsterlijk wezen en terroriseert het normaal zo rustige Castle Rock. Voor wie houdt van een bloedstollend spannend verhaal is dit echt een aanrader.

In 1983, slechts twee jaar na het verschijnen van het boek, veroverde Cujo de bioscoopzalen. We leven mee met Donna Trenton en haar zoontje Brett, die vastzitten in hun auto en geen kant op kunnen. Buiten loopt namelijk Cujo rond, een bloeddorstige Sint-Bernard hond rond die het tweetal wil verscheuren…

10. Fairytale

De inmiddels bejaarde schrijver uit Maine wist ons opnieuw te betoveren met Fairytale uit 2022. Dit fantasierijke verhaal gaat over de 17-jarige Charlie die via een speciale trap in een magische wereld belandt waar goed en kwaad tegen elkaar strijden.

Vond jij Fairytale ook een betoverend mooi boek? Dan hebben we goed nieuws voor je: er zijn plannen om het te verfilmen. De Britse regisseur Paul Greengrass gaat er mee aan de slag. Verdere details zijn nog niet bekend, maar we houden je graag op de hoogte!

De 18 verhalen van Stephen King die je moet lezen (of zien)
Via: Vroegert/Denise Parengkuan

11. The Stand

Het Corona virus deed liefhebbers van Stephen King boeken ongetwijfeld denken aan het legendarische boek The Stand uit 1978. Het gaat over een dodelijk virus die de mensheid uitroeit. Het virus is echter niet afkomstig uit Wuhan, maar uit een wetenschappelijk lab. De post-apocalyptische roman is desondanks herkenbaar en waanzinnig spannend.

Soms val je na het lezen van een bepaald boek in een zwart gat… Gelukkig zijn er twee tv-series gemaakt gebaseerd op het verhaal van The Stand, uit respectievelijk 1994 en 2020.

De 18 verhalen van Stephen King die je moet lezen (of zien)
Via: Vroegert/Denise Parengkuan

12. Salem’s Lot

Een eeuwenoud geheim, een dodelijk wezen en een schrijver die het kwaad probeert te stoppen: dit zijn in het kort de ingrediënten van Salem’s Lot uit 1975. Dit nagelbijtend spannende boek over vampieren volgde na Carrie en was vrijwel meteen een sensatie.
Deze klassieker, in Nederland ook wel bekend onder de titel Bezeten Stad, is verschillende keren verfilmd, onder andere als de tv-serie Salem’s Lot in 1979.

13. Pet Sematary

Dit meesterwerk uit 1984 won vele prijzen. In Pet Sematary ontdekt een koppel dat katten en honden die op de begraafplaats in hun woonplaats worden begraven terugkomen uit de dood. Maar zijn ze nog wel écht hetzelfde?

Stephen King kreeg het idee voor dit boek nadat zijn kat Smuckey werd overreden door een truck. Zijn bestseller won vele prijzen, maar de tv-serie uit 2019 kreeg helaas minder positieve recensies.

14. Christine

Christine mag eigenlijk niet ontbreken in de boekenkast van horror liefhebbers. Alleen al het feit dat een moordzuchtige auto de hoofdrol speelt is bijzonder! Tegelijkertijd gaat het over een driehoeksverhouding en zitten er diepere lagen in het verhaal. Hoe dat precies zit? Daar moet je toch zelf uitvinden. Als je durft…

Het is misschien geen verrassing: ook Christine is verfilmd. Bioscoopgangers schrokken zich in 1983 een hoedje van de bovennatuurlijke Plymouth Fury.

15. De Buitenstaander

Angst kent vele gezichten, zo bewijst De Buitenstaander (in het Engels The Outsider) uit 2018. Deze bestseller (het boek vloog de winkels uit) begint als een mysterie wanneer het lichaam van een 11-jarig jongetje verminkt wordt aangetroffen. Gaandeweg blijkt er echter een bovennatuurlijk tintje aan de moordzaak te hangen….

Bijzonder aan De Buitenstaander is dat één van de karakters uit Mr. Mercedes er een hoofdrol in speelt: Holly. Ook is het vrij recente verhaal verfilmd als tv-serie in 2020.

De 18 verhalen van Stephen King die je moet lezen (of zien)
Via: Vroegert/Denise Parengkuan

16. The Green Mile

Rollen er ook nog steeds tranen over jouw wangen bij het zien van The Green Mile? Het is een van de mooiste Stephen King films die we ooit gezien hebben. Bovendien is het gebaseerd op het minstens zo indrukwekkende boek van Stephen King uit 1996.

Het bijzondere verhaal van The Green Mile draait om John Coffey, die wordt beschuldigd van de moord en verkrachting op twee meisjes. In werkelijkheid is hij een grote, vriendelijke reus die zieke mensen kan genezen. Zijn vriendelijke gezicht, het muisje… Pak de zakdoekjes er maar bij!

17. The Mist

Dat ‘the master of horror’ ook fantastische psychologische thrillers kan schrijven bewijst The Mist uit 1980. Op sommige momenten is dit boek ook pure horror, bijvoorbeeld als het stadje wordt overvallen door een mysterieuze mist die angstaanjagende wezens herbergt.

Het mysterieuze verhaal van The Mist leent zich natuurlijk uitstekend voor een verfilming. Met name de film The Mist uit 2007 maakte indruk op het publiek (dat einde), maar ook de tv-serie uit 2017 is vermakelijk.

18. Revival

Is er leven na de dood? Het is de centrale vraag in het fantastische boek Revival uit 2014. Net als in veel andere verhalen van King speelt een jongetje de hoofdrol en vormt New England het decor. Er komen allerlei interessante thema’s aan de orde, zoals religie, muziek en de dood.

Er waren plannen om Revival te verfilmen, maar het is er nog niet van gekomen. Jammer, maar alleen gelukkig telt het boek maar liefst 405 pagina’s. Die wil je echt niet meer wegleggen!

De 18 verhalen van Stephen King die je moet lezen (of zien)
Via: Vroegert / Denise Parengkuan

Jouw Stephen King herinneringen?

Ben jij een echte liefhebber van Stephen King boeken? Of kijk jij liever naar de films? Wat is je ultieme favoriet uit dit lijstje hebben we nog een belangrijke titel over het hoofd gezien?

Deel jouw Stephen King herinneringen en favoriet in een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

1 gedachte over “De 18 verhalen van Stephen King die je moet lezen (of zien)”

  1. Hoe hij een verhaal opbouwt om op het einde de climax te bereiken. Momenteel lees ik “Het zwarte huis” van Stephan King en Peter Straub. Een aanrader voor de horror liefhebbers. Veel griezel plezier.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...