The Green Mile: 13 dingen die je nog niet wist over de film

Door

Jaro Broeklander

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

28

Laatste update:

28

the green mile cover

Wellicht zegt de aangrijpende klassieker ‘The Green Mile’ met Tom Hanks je nog wat. Wij zochten 13 leuke weetjes over deze geweldige film! Welke wist jij?

The Green Mile

The Green Mile, iedereen heeft deze film vast wel eens gezien. De 3 uur durende dramafilm met in de hoofdrol Tom Hanks is nog steeds erg populair. Een echte klassieker.

Weet je niet meer waar we het over hebben? Bekijk dan hieronder de trailer of haal deze klassieker in huis via bol.com!

Het aangrijpende verhaal

Het verhaal gaat over de stokoude Paul Edgecomb die terug kijkt op zijn leven als gevangenisbewaarder. Hij werkte jaren in de zogeheten ‘Dodengang’ van de ‘Green Mile’. Deze bijnaam is afgeleid van de groene vloeren in de gevangenis.

Met name gevangene John Coffey, die in 1935 binnenkomt in de gevangenis, is een hele speciale. Hij beschikt namelijk over speciale krachten. Zo geneest hij Edgecomb van een blaasontsteking en brengt hij een dode muis weer tot leven…

De grote vraag is natuurlijk: Is Coffey Schuldig?

Is The Green Mile een waargebeurd verhaal?

Het antwoord is: nee. The Green Mile is een verzonnen verhaal. De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van Stephen King. Dat maakt de film natuurlijk niet minder indrukwekkend. Integendeel!

The Green Mile
Via: The Green Mile (cover)
€8,99
€9,99
Voorraad: ✔️
Bol.com
€12,99
Voorraad: ✔️
Bol.com
€16,96
€20,00
Voorraad: ✔️
Bol.com

Rust zacht Michael Clarke Duncan

Michael Clarke Duncan speelde magistraal in The Green Mile en werd zelfs genomineerd voor een Oscar. Jammer genoeg won hij deze niet, maar dat neemt niet weg dat hij een geweldige acteer carrière heeft gehad.

In 2012 overleed de acteur aan een hartaanval. Rust zacht, Michael!

Michael-Clarke-Duncan-Green-Mile
Via: Wikimedia Commons | Movieguide®, CC

Dit zijn 13 feitjes over The Green Mile

The Green Mile staat bij velen in de top 10 film klassiekers aller tijden. Hoe vaak heb jij hem gezien? Denk jij dat je alles weet over deze film?

Dan dagen wij je uit! Hieronder 13 feitjes die je vast nog niet wist over The Green Mile!

1. John Travolta in plaats van Tom Hanks

In eerste instantie werd de held van Grease, John Travolta, gevraagd voor de rol van Paul Edgecomb. Hij weigerde en we weten natuurlijk allemaal naar wie de rol ging. TOM HANKS! En hij vervulde deze rol op magische wijze.

John Travolta
Via: Wikimedia Commons | Georges Biard, CC

2. Tom Hanks in de make-up

Aan het begin en aan het einde van de film, zien we het verhaal door de ogen van de inmiddels bejaarde Paul Edgecomb.

Hij wordt gespeeld door de 82-jarige Dabbs Greer, maar in eerste instantie was het de bedoeling dat ’the man himself’ (Tom Hanks) deze rol ook op zich zou nemen. Het make-up team kreeg het alleen niet voor elkaar om Tom Hanks zo te transformeren.

Tom Hanks Green Mile
Via: US Army / Wikimedia Commons | Michael E. Dukes, PD

3. Laatste trucje

Voor diezelfde Dabbs Greer was The Green Mile de laatste film waar hij in speelde. Hij had op dat moment een acteercarrèere van maar liefst 65 jaar achter de rug. Zijn bekendste rol was die van de priester in de film ‘Little House On The Prairie’.

In 2007 overleed Dabbs Greer.

Afbeelding wordt geladen…

4. Muis Green Mile: Mr. Jingles

Voor de rol van de muis van Green Mile ‘Mr Jingles‘ zijn maar liefst 30 (intensief getrainde) muizen gebruikt!

5. Tom Hanks onder geplast

Deze muizen waren dus zeer goed getraind. Er was echter één ding wat ze niet wilden leren… Tijdens het filmen had Tom Hanks een muis vast in zijn hand en de muis kon het niet laten en plaste de tweevoudig Oscarwinnaar helemaal onder.

6. Kleine Duncan

De in de film reusachtige John Coffey (Michael Clarke Duncan) was in werkelijkheid helemaal niet zo belachelijk groot. De acteur was weliswaar een forse 1 meter 95, maar moest tijdens het filmen op blokken staan om nóg langer te lijken!

John Coffey
Via: The Green Mile (capture)

7. Bodyguard

Diezelfde Michael Clarke Duncan speelde vóór zijn rol in ‘The Green Mile’ geregeld als bodyguard of uitsmijter. Grappige is dat hij voor zijn acteercarrière jarenlang als bodyguard en uitsmijter werkte.

The Green Mile: 13 dingen die je nog niet wist over de film
Via: Daredevil (capture)

8. De elektrische stoel die nog niet bestond

In de film, die zich voornamelijk afspeelt in de jaren 30, zie je de elektrische stoel staan als machine om de doodstraf uit te voeren. Als je de geschiedenisboeken induikt kun je lezen dat de elektrische stoel in Louisiana pas in de jaren 40 gebruikt werd. Oeps, foutje!

Elektrische-stoel
Via: pixabay.com | PublicDomainPictures / 17901 images, CC

9. Money!

The Green Mile is op het gebied van opbrengst de meest geslaagde Stephen King-film. Hoewel The Shawshank Redemption waarschijnlijk de meest bekende is, bracht The Green Mile meer op. Wereldwijd werd maar liefst 286,8 miljoen dollar verdiend aan de kaartverkoop.

The Green Mile: 13 dingen die je nog niet wist over de film
Via: Shawshank Redemption (cover)

10. Waar voor je geld

Veel critici vonden na het zien van ‘The Green Mile’, dat de film veel te lang was. Met zijn ruim 3 uur is de film ook wel erg lang, maar Tom Hanks vond dat helemaal geen punt.

Hij was niet van deze kritiek gediend en schreeuwde “Hey, it’s more movie for your dollar! It’s like an extra inning. Wow! Now you can get a whole evening of entertainment!”

Tom-Hanks-suit
Via: Wikimedia Commons | Igel B TyMaHe, CC

11. Creepy!

Tijdens een van de film dagen vroeg regisseur Frank Darabont aan Stephen King of hij in de elektrische stoel ‘Old Sparky’ wilde zitten. Hij deed dit vervolgens, maar vond het gevoel helemaal niks. Tom Hanks weigerde beleefd…

The Green Mile: 13 dingen die je nog niet wist over de film
Via: The Green Mile (capture)

12. Good guy

Tom Hanks trakteerde de gehele set op een maaltijd elke vrijdagavond. Legend!

Tom-Hanks-rode-loper
Via: depositphotos.com | Jake78

13. Oscars

De Green Mile werd genomineerd voor maar liefst 4 oscars. Beste film, beste mannelijke bijrol (Michael Clarke Duncan), beste geluid en beste scenario. Helaas werd er geen eentje gewonnen…

The Green Mile: 13 dingen die je nog niet wist over de film
Via: Oscars (capture)

BONUS van nooit vertoonde scène

Enkele jaren na het verschijnen van de film kwam deze nooit vertoonde scène uit. Hadden jullie hem al gezien?

€8,99
€9,99
Voorraad: ✔️
Bol.com
€12,99
Voorraad: ✔️
Bol.com
€16,96
€20,00
Voorraad: ✔️
Bol.com

Wat vond jij van The Green Mile?

Vond jij deze film wat of moet je er juist niets van hebben? Laat in een reactie onderin weten wat je van The Green Mile vond!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van Tipify

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

28 gedachten over “The Green Mile: 13 dingen die je nog niet wist over de film”

 1. Prachtige film . Ik heb geen enkel seconde verveling tijdens deze 3 uur durende film ondervonden. Gewoonweg prachtige topfilm!

  Beantwoorden
 2. Super mooie film!!!
  Ik had eerst de boeken gelezen ( had een versie van 6 delen ).
  Weet nog dat ik de laatste deel in de bus aan het lezen was en dat ik begin te huilen…
  Super fan van stephen king!!
  Pracht van een verhaal/film.

  Beantwoorden
  • Ik had ook de verschillende delen. Zodra ik weer een deel uit had moest ik weer een tijdje wachten voordat de volgende kwam !

   Beantwoorden
 3. Ik heb de Pocket editie va STephen King (de enige pocktet editie van king ooit ) das ook een leuk feitje denk ik ….de lees versie is nog net iets beter , maar de film behoort zeker tot de klassiekers ja zo goed is die 🙂

  Beantwoorden
 4. Deze film is een van de betere die ooit uit de Stephen King boeken is verfilmd. Een schitterende Michael Duncan Clarke en een steengoeie Tom Hanks brengt deze film naar een hoger niveau

  Beantwoorden
 5. Prachtige film. Heb die zeker al 10 keer bekeken en vind die nog altijd even aangrijpend. Kortom: het is mijn lievelingsfilm.

  Beantwoorden
 6. “Hij werkte jaren in de zogeheten ‘Dodengang’ van de ‘Green Mile’. Deze bijnaam is afgeleid van de groene vloeren in de gevangenis.”
  Wel goede informatie geven… Deathrow werd de green mile genoemd vanwege de groene vloer.. Niet de gehele gevangenis.. Maar wat een prachtige film!

  Beantwoorden
 7. The Green Mile is voor mij een klassieker met een grote K. Ongelofelijk dat deze film geen enkele Oscar kreeg. Regie, fotografie, cast… allemaal top. Zend hem uit en ik zal terug kijken met evenveel enthousiasme en ontroering als de eerste keer.

  Beantwoorden
 8. Al meerdere keren gezien en blijft een geweldige film!
  Samen met the Shawshank Redemption een van de mooiste films die ik gezien heb

  Beantwoorden
 9. Een film die goed in elkaar gezet is. Maar eerlijk, ik heb hem maar 1x gezien. Niet omdat hij niet goed was. Want hij was super goed. Maar omdat ik het té verdrietig vond. Ik heb echt zitten janken. Dus eerder zo een film die ik niet meer kán kijken…

  Beantwoorden
 10. Zeer mooie film waar je van het begin tot het eind naar blijft kijken zulke soort films moeten er vaker gemaakt worden . Heb hem al vaak gezien maar moet elke keer weer een traantje weg vegen

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...