13 jaren 80 horrorfilms waar we niet van konden slapen

Door

Willem Hamilton

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

5

Laatste update:

5

horrorfilms jaren 80 IT clown enge films

Keek jij als kind graag naar horrorfilms? Welke heeft jou de meeste nachtmerries gegeven? Was dat toevallig één uit onze lijst van all time jaren 80 horrorfilms favorites?

Zit er misschien eentje tussen waar je nog steeds slapeloze nachten van krijgt?

80’s horrorfilms: niet voor bangeriken

De jaren 80, een decennium gevuld met neonverlichting, grote kapsels en natuurlijk… de beste horrorfilms! Deze periode staat bekend om zijn unieke en iconische horrorfilms die de toon zetten voor het genre en de standaard verhoogden voor alles wat daarna kwam.

Kinderen horrorfilms kijken vroeger eng
Via: depositphotos.com

Enge films werden beter

Van bovennatuurlijke verschijnselen tot moorddadige maniakken, de jaren 80 hadden het allemaal en boden een gouden tijdperk voor horrorfilms. Filmmakers waren klaar om de grenzen van het genre te verleggen en het publiek iets nieuws en angstaanjagends te bieden.

De speciale effecten werden beter, de verhalen werden complexer en de monsters werden enger. Het was de perfecte storm voor een decennium vol iconische horrorfilms.

13 horrorfilms uit de jaren 80

En nu, zonder verder oponthoud, duiken we in de duistere diepten van de jaren 80 horrorcinema. Bereid je voor op een angstaanjagende reis langs moordlustige clowns, demonische entiteiten en psychopathische moordenaars.

Hier zijn de 13 jaren 80 horrorfilms waar we niet van konden slapen!

Kon jij horrorfilms aan? Ben je opgegroeid en heb je vroeger naar horrorfilms gekeken? Wat was jouw favoriete enge film van toen?

Deel je horror-ervaringen uit de jaren 80 in een reactie onderin!

1. Child’s Play

Chucky speelt graag, maar zijn manier van samen spelen, samen delen is nét even wat grover en enger dan je van een pop verwacht. Was jij ook altijd bang dat hij onder je bed zat.

Met hem hoeven wij geen playdate en het begon allemaal zo onschuldig…

Hij kreeg daarna een heel ander gezicht! Het was opeens een ongelooflijke slechterik

Chucky Child's Play film horrorfilms
Via: Child’s Play (capture)

2. The Return of the Living Dead

Wat als zombies konden praten en rennen? In deze film deden ze dat voor het eerst. En ze aten voor het eerst hersenen en niet mensenvlees, zoals in eerdere zombie films.

Het was eigenlijk heel grappig bedoeld, maar voor een klein kind kan het angstaanjagend zijn.

Return of the living dead film horrorfilms
Via: The Return of the Living Dead (capture)

3. Halloween

Met Michael Myers, hoofdpersonage uit de slasher films serie, gaat het niet zo goed. Hij heeft wat issues met zichzelf en de wereld. Het engste was dat hij niet sprak.

4. Chidren of the corn

Kinderen zijn niet altijd onschuldig volgens Stephen King. Wat als zij zich tegen volwassenen keren?

5. It

Een heel bekende clown die zelfs nu nog populair is. Maar, wat zweefde er daar beneden nou? Was het een ballon? Waren wij nou zo bang voor een reuzenspin? De horrorfilm It blijft een vaag verhaal.

Stephen King heeft een rijke fantasie.

it horrorfilms vroeger
Via: IT (capture)

6. Hellraiser

Als je van het serieuze werk hield, dan keek je naar Pinhead en zijn vrienden uit de hel. Nu zien wij dat het een enge versie van Bob de Bouwer was die altijd spijkers bij zich had. Toen wij klein waren, was dit wel anders. En wat een vreselijk doosje was dat! Doe die maar niet open.

Wat een kop had ie toch…

hellraiser film vroeger horrorfilms
Via: Hellraiser (cover)

7. Alien

In de ruimte kom je van alles tegen. Hoe vet zou het zijn als er echt aliens zijn en jij mag ze ontmoeten! Voor Ripley en haar crew was het niet zo een fijne ontmoeting.

8. The Fly

Soms loopt een onderzoek net even anders dan verwacht. Bij Jeff Goldblum liep het erg mis en werd hij langzaam veranderd in een vlieg. Het zal je maar gebeuren!

We hebben hier gelukkig uit geleerd, dat als we ooit in een teleportatie-machine gaan, we even moeten checken of er geen vliegen meegaan…

The Fly horrorfilms vroeger
Via: The Fly (capture)

9. A nightmare on Elmstreet

Freddy komt je halen! Is hij niet de allerengste uit het rijtje?

Nightmare on Elm Street horrorfilms vroeger
Via: flickr.com | Steve Beger, CC

10. The Shining

Wij zeiden het al. Stephen King was populair en had een rijke fantasie. Zat jij ook bij al zijn films op het puntje van je stoel? En zou jij in dit hotel willen verblijven? Redrum…

🪓 Bekijk ook: deze 15 bijzonder interessante weetjes of The Shining

11. The Thing

Het Ding kon alles worden en dat was gevaarlijk. Deze alien bevond zich niet in de ruimte maar zat vastgevroren in het ijs. Als kind geloof je echt dat zoiets kan gebeuren. Hoe onwaarschijnlijk ook het verhaal.

13 jaren 80 horrorfilms waar we niet van konden slapen
Via: The Thing (capture)

12. The Evil Dead

Veel viezer kon het toen niet. Deze film was zo goor! Je moest wel een stevige maag hebben. En spoiler alert, het heeft een open einde. Denk jij dat de demon of Ash heeft gewonnen?

13. Friday the 13th

Vrijdag de 13e brengt ongeluk dus geen wonder dat er in deze film van alles misgaat. Maar ook hier gold, zo eng was het niet. Wat een masker allemaal kan veroorzaken. Of is het toch wel een beetje eng?

Friday 13th horrorfilms vroeger
Via: Friday 13th (capture)

Jouw engste 80’s horrorfilms?

Halloween komt er binnenkort aan. Tijd om deze horrorfilms nogmaals te bekijken of durf je dat niet? Wat was jouw favoriete of juist engste horrorfilm?

Laat het ons weten in een reactie.

Lees ook: De 15 grappigste komedie films van de jaren 90


Volg ons ook op social media:

Geboren begin jaren 80 en opgegroeid in de iconische jaren 90. Jeugdsentiment en nostalgie in de vorm van oude series, computerspelletjes, muziek (en nog veel meer) hebben me altijd al gefascineerd en opgevrolijkt. Precies dat mooie gevoel wilde ik nog beter toegankelijk maken voor iedereen en heb daarom Vroegert opgericht en voer hier vanaf het begin de hoofdredactie!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

5 gedachten over “13 jaren 80 horrorfilms waar we niet van konden slapen”

  1. Saaie films allemaal eigenlijk…
    Vooral The Shining is saai!
    Behalve IT, die vind ik vandaag de dag nog steeds erg leuk.
    Die remake van een paar jaar geleden vind ik saai.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...