Stephen Kings ‘It’: vergelijking van oude en nieuwe verfilming!

Door

Suzanne Peters

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

it

Als we het hebben over enge films, dan staat bij veel mensen It van Stephen King wel bovenaan de lijst. De miniserie uit de 1990 is voor veel mensen een échte horror-klassieker. Deze week verscheen de nieuwe verfilming van It. Wat zijn de verschillen tussen beide films?

Stephen King

Stephen King staat bekend als de meester van de horror. Veel van zijn boeken zijn verfilmd. It (of in het Nederlands Het) is in 1990 verfilmd als miniserie. 27 jaar later verschijnt de nieuwe verfilming. Wat zijn de verschillen?

It

It gaat over een groep kinderen, die zichzelf de ‘Losers club’ noemen. In het stadje Derry, waar ze wonen, is een monster, dat ze It noemen. It kan meerdere vormen aannemen en laat zich alleen zien aan kinderen. Het voedt zich zelfs van deze kinderen. De zeven kinderen zien It allemaal en weten van hem te ontsnappen. Daarna proberen ze het monster te verslaan. Behalve de kinderen, is er nog een verhaallijn: deze speelt zich 27 jaar later af, waarbij alle kinderen nu volwassen zijn en teruggaan naar Derry. It is namelijk terug.

Kinderen en volwassenen

In de versie van 1990, zie je zowel de kinderen als de volwassenen en wordt er – net zoals in het boek – gebruik gemaakt van flashbacks. Waardoor je dus de ene keer het heden ziet – met de volwassenen – en de andere keer het verleden.

In de nieuwe versie is ervoor gekozen om alleen het verhaal met de kinderen te tonen. Alles vormt een goed afgerond geheel en in een volgend deel zullen we de volwassenen pas zien.

Begin van beide films

In het begin van het boek gaat Georgie dood. Hij ontmoet It, die op een gruwelijke manier de arm van het kind trekt en hem dan doodt. In de film van 1990 ontmoet Georgie It ook, maar zien we de gruwelijkheden niet. Deze gruwelijkheden worden wél getoond in de nieuwe It verfilming.

Georgie en It in 1990:

En gedeelte uit die van 2017:

Pennywise

Pennywise is één van de vormen die het monster aanneemt. Het is de meest iconische rol van het monster. In de film van 1990 wordt dit gedaan door Tim Curry en voor velen heeft hij de rol geweldig vertolkt. Bill Skarsgård vertolkt de rol in de 2017-versie en is op zijn eigen manier erg creepy. Wel is er bij de Pennywise van Skarsgård veel meer CGI gebruikt.
In het boek neemt het monster trouwens veel meer verschillende vormen aan. In beide films ligt de focus vooral op de clown.

Stephen Kings 'It': vergelijking van oude en nieuwe verfilming!

Hoe goed wordt het boek gevolgd?

Het boek is ruim duizend pagina’s dik, dus natuurlijk zien we niet alles terug in het boek. Voor beide films valt wat te zeggen over hoe goed het boek wordt gevolgd. Bij de 1990 variant wordt er vooral veel gedaan met de flashbacks. Bij de 2017 variant wordt het boek vooral goed gevolgd als het gaat om de achtergrond van de kinderen en het stadje Derry.
Het einde van de 2017 versie komt in geen geval overeen met het boek. Ook zijn er in de 2017 versie wat veranderingen gedaan in de personages. De angsten komen bijvoorbeeld niet overeen.

Ook in de 1990 versie zitten hier flink wat verschillen in. Zo zijn de kinderen niet helemaal hetzelfde en komen ze It op een andere manier tegen dan in het boek.

Stephen Kings 'It': vergelijking van oude en nieuwe verfilming!

Hoe is de nieuwe film?

Ga het voor jezelf bekijken en vergelijk ze. De 2017 versie is op dit moment verkrijgbaar op dvd.

https://www.youtube.com/watch?v=V6JjVwuT2Sk

We zijn benieuwd wat jij denkt. Laat het weten in een reactie onderin!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Share to...