15 dingen die je niet wist over The Shawshank Redemption

Door

Jaro Broeklander

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

The Shawshank redemption feat

The Shawshank Redemption wordt door velen beschouwd als de allerbeste film aller tijden. Hoe vaak heb jij deze film gezien? Denk jij alles te weten over deze klassieker? Wij dagen je uit!

Hieronder 15 dingen die je waarschijnlijk nog niet wist over The Shawshank Redemption!

The Shawshank Redemption: beste film ooit

Hoewel deze film geen oscar(s) gewonnen heeft, wordt deze klassieker door velen als de beste film ooit beschouwd. De film staat al jaren met afstand op nummer 1 in de Top 250 van IMDB.

De hoofdrolspelers zijn Tim Robbins en Morgan Freeman.

15 dingen die je niet wist over The Shawshank Redemption
Via: Shawshank Redemption (cover)

Verhaallijn

In de Shawshank Redemption volgen we Andy, een bankier verdacht van moord op zijn vrouw en haar minnaar. Zelf houdt Andy vol dat hij onschuldig is, maar hij belandt toch in de gevangenis. Hier maakt hij vrienden, maar hij is niet van plan lang te blijven!

Zal hij ooit ontsnappen? Hieronder de trailer van deze geweldige film:

15 Shawshank Redemption weetjes

Kan jij het verhaal van deze film inmiddels wel dromen? Weet jij echt alles van deze klassieker? Wij dagen je uit! Hieronder 15 dingen die je wellicht nog niet wist over The Shawshank Redemption!

1. Vermoeiend!

Het duurde maar liefst 9 uur om de eerste conversatie tussen Andy en Red te filmen. Tijdens deze scene gooit Red een honkbal. Hij heeft dit dus 9 uur lang moeten doen! De volgende dag verscheen hij met een mitella op de set omdat hij zoveel pijn aan zijn arm had. AU!

15 dingen die je niet wist over The Shawshank Redemption
Haal nostalgie terug -> click op plaatje!

2. Stephen King niet rijk

Het verhaal van The Shawshank Redemption is gebaseerd op een boek van Stephen King. Hij verkocht het script toentertijd voor een schamele 1 dollar…

Wist hij dat de film zo succesvol zou worden!

3. Clint Eastwood

In het originele verhaal was Red een blanke Ierse man. In eerste instantie werden Clint Eastwood, Harrison Ford, Paul Newman en Robert Redford gevraagd voor de rol.

Uiteindelijk werd het Morgan Freeman.

Klassieke Western films vroeger Clint Eastwood Good bad
Via: The Good, the Bad and the Ugly, MGM

4. I’m Irish

Bovenstaande is de reden dat Red in de film zegt ‘Maybe, it’s cause I’m Irish?’. In het originele verhaal was dit een logische opmerking, maar in de film klopte dit natuurlijk van geen kant. Ze lieten deze opmerking er echter in als grapje!

5. Alfonso Freeman…

De gevangenis foto van een (nog jonge) Red, lijkt precies op een jonge versie van Morgan Freeman. Dit is ook niet zo raar, want het is niemand minder dan de zoon van Morgan op de foto!

alfonso freeman The Shawshank Redemption:
Via: The Shawshank Redemption (capture)

6. 237

Er zit in de film een stille verwijzing naar Stephen King. Nadat Andy ontsnapt roepen de bewaker “Open 237!” als ze naar Red’s cel rennen. 237 is ook het nummer van de creepy hotelkamer in ‘The Shining‘.

Ook in de Stephen King film ‘Stand By Me’ wordt een soortgelijke verwijzing gemaakt. Zo krijgt het jongetje in deze film 2.37 dollar terug als wisselgeld.

room 237 The Shining
Via: The Shining (capture)

7. Men rule the world?!

Deze film draagt niet bepaald bij aan de vrouwenemancipatie. Er zitten maar twee vrouwen met een ‘sprekende’ rol in de film.

Misschien ook niet gek in gevangenis voor mannen…

Via: Glee (capture)

8. Frank Darabont

Wanneer er handen van dichtbij gefilmd moesten worden, werden de handen van niemand minder dan regisseur Frank Darabont gebruikt. Dit wordt overigens niet vermeld in de aftiteling…

frank-darabont The Shawshank Redemption
Via: The Shawshank Redemption (capture)

9. Gadverdamme!

Tijdens de film zien we Andy in een modderige rioolpijp kruipen. Acteur Tim Robbins weigerde dit in eerste instantie! Hij vond dit smerig en was bang dat hij ziek zou worden.

Uiteindelijk kwam er een expert om het water te testen en durfde Robbins het wel aan!

The Shawshank Redemption riool
Via: The Shawshank Redemption (capture)

10. Kraai

‘The American Humane Association’ (TAHA) was niet blij dat de film een echte kraai gebruikte… De kraai kreeg maden te eten. TAHA stond dit alleen toe als de maden op natuurlijke wijze doodgingen.

15 dingen die je niet wist over The Shawshank Redemption
Via: The Shawshank Redemption (capture)

11. Weer die kraai!

De kraai was ongetraind en kon niet kraaien op commando… Tim Robbins moest zijn zinnen dus goed timen. Hij moest telkens wachten tot de kraai geluid maakte, voordat hij kon beginnen met spreken.

15 dingen die je niet wist over The Shawshank Redemption
Via: The Shawshank Redemption (capture)

12. Exodus

Wanneer men ontdekt waar Andy zijn hamer verstopt had, slaat men de bijbel open op niet zomaar een pagina. De bijbel wordt geopend op de pagina ‘Exodus’. Dit betekent letterlijk ‘ontsnappen/vertrekken’.

15 dingen die je niet wist over The Shawshank Redemption
Via: The Shawshank Redemption (capture)

13. Badboy Red!

In de film zegt Red vast te zitten omdat hij iemand vermoord heeft. Het verhaal uit het boek zit iets anders in elkaar. In deze versie van het verhaal vermoord Red zijn vrouw, zijn buurvrouw, haar zoon en twee voorbijgangers.

Dit zorgt ervoor dat hij drie keer levenslang krijgt. Oeps!

14. Tom Hanks

Niemand minder dan Tom Hanks weigerde beleefd voor de rol van Andy. Hij was druk met een andere film. Hij was namelijk gekozen als Forrest Gump!

Forrest Gump baard wandelen
Via: Forrest Gump (capture)

15. Die lieve Brooks

In de film wordt niet duidelijk gemaakt waarom Brooks in de gevangenis zit. Hij lijkt namelijk zo’n lieve man en heeft notabene een vogel opgevoed.

Wij zochten het uit: in het boek van Stephen King is hij veroordeeld voor de moord op zijn vrouw en dochter. Zijn motief? Hij verloor een potje poker…

Brooks The Shawshank Redemption
Via: The Shawshank Redemption (capture)

Jouw favoriet uit de film?

Welke Shawshank Redemption kende je nog niet of zijn we vergeten? Natuurlijk zijn we ook benieuwd naar je favoriete scene of acteur van deze film.

Laat het weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van Tipify

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...