Robin Williams films: de 20 beste rollen van deze topacteur

Door

Harry Wibier

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Robin Williams films Mrs Doubtfire Good Will Hunting rollen

Robin Williams was een zeldzaam supertalent. De legendarische acteur en komiek had het vermogen om je van de ene emotie in de andere te katapulteren. De Robin Williams films zullen je daardoor altijd bijblijven. Ook nu nog, na al die jaren. Daarom dit eerbetoon; een overzicht van zijn 20 beste rollen.

Robin Williams
Via: flickr.com | John Mathew Smith, CC

De loopbaan van Robin Williams

Voluit is het Robin McLaurin Williams. Zijn geboortejaar is 1951. Klasgenoten en leraren hebben al snel door dat hij een komisch talent heeft en kan acteren. Voordat Robin Williams in films gaat spelen, komt zijn talent volledig tot zijn recht in hilarische én succesvolle stand-up comedy.

Williams begint zijn loopbaan in San Francisco, maar verhuist in 1977 naar Los Angeles. Daar wordt hij ontdekt en krijgt hij zijn eerste televisierol aangeboden.

Robin Williams Time
Via: Time (cover)

Van 1978 tot 1982 speelt hij Mork in de razend populaire sitcom Mork &Mindy. Mork is een vreemd hyperactief buitenaards wezen dat in een eivormig ruimteschip op aarde terecht komt. Daar gaat hij samen wonen met Mindy. De bijzondere aanwezigheid van Williams valt in de smaak bij het grote publiek.

Mork & Mindy blijkt zijn springplank naar het witte doek. De drie decennia die volgen gaat hij daar veelvuldig schitteren.

Robin Williams Mad
Via: Mad (cover)

Het leven van Robin Williams

Robin Williams trouwt drie keer. Hij is vader van twee kinderen, geboren in 1989 en 1991.

My children give me a great sense of wonder. Just to see them develop into these extraordinary human beings.

Robin Williams

Gedurende zijn leven doneert hij gul aan verschillende liefdadigheidsdoelen. Ook verzamelt hij fanatiek speelgoedpoppetjes. Zijn dochter noemt hem daarom een ‘figurine hoarder’, wat ‘poppetjes hamsteraar’ betekent.

Drugs, alcohol, depressies en de ziekte van Parkinson hangen jarenlang als een donkere wolk boven zijn hoofd. Op 11 augustus 2014 wordt het Robin Williams teveel en maakt hij een einde aan zijn leven. Hij wordt dood in zijn woning gevonden.

Williams was gek op fietsen. Na zijn dood doneren zijn kinderen 87 van zijn fietsen aan het goede doel. In 2018 verschijnt een documentaire die inzicht geeft in zijn complexe karakter.

De erfenis van Robin Williams

Robin Williams laat 59 films na waarin hij een rol speelt. Naast hoofdrollen zijn dat ook bijrollen. Zo speelt hij kleinere rollen in onder andere Dead again (1991) en Hamlet (1996).

Soms gaat het alleen om zijn stem, bijvoorbeeld in animatiefilms van Walt Disney. Maar eigenlijk maakt dat allemaal niet uit. Ook al is Robin Williams in films niet of nauwelijks zichtbaar op het doek, zijn acteerprestaties maken altijd indruk.

robin williams people
Via: People (cover)

Robin Williams was succesvol

Robin Williams heeft meerdere prijzen op zijn naam staan. Sommige zijn bijzonder indrukwekkend:

 • Acadamy Awards: 4 nominaties, 1 toekenning.
 • BAFTA Awards: 2 nominaties.
 • Emmy Awards: 9 nominaties, 2x gewonnen.
 • Grammy Awards: 9 nominaties, waarvan 5x gewonnen.
 • Golden Globe awards: 12 nominaties, 6x gewonnen.
Robin Williams Rolling Stone
Via: Rolling Stone (cover)

Robin Williams films die het niet haalden in dit overzicht

En van die 59 Robin Williams films kan maar een beperkt aantal tot de beste behoren. Dat wil niet zeggen dat die andere 39 niet goed zijn. Integendeel! Daar zitten toppertjes tussen zoals:

 • Patch Adams (1998)
 • Flubber (1997)
 • Fathers’day (1997)
 • Toys (1992)
 • Hook (1991)
Peter Pan film hook
Via: Hook (cover)

En ook:

 • Jakob the liar (1999)
 • The best of times (1986)
 • The final cut (2004)
 • The Bicentennial man (1999)
 • Death to Smoochy (2002)
 • Night at the museum (en vervolg) (2006, 2009, 2014).

De 20 beste rollen van Robin Williams

Hieronder vind je een opsomming van de twintig best gewaardeerde speelfilms met Robin Williams. Heb jij een favoriet waarvan je verwacht dat die op de eerste plek staat?

20. Jumanji (1995) – Alan Parrish

De jongen Alan Parrish verdwijnt zomaar in een mysterieus magisch bordspel. Decennia later komt hij eruit als volwassen man. De consequenties zijn even hilarisch als angstaanjagend.

Robin Williams films: de 20 beste rollen van deze topacteur
Via: Jumanji (cover)

19. What dreams may come (1998) – Chris Nielsen

Chris Nielsen sterft onverwachts bij een auto-ongeluk. Het hiernamaals blijkt mooier dan hij zich ooit heeft kunnen voorstellen. Maar kan hij accepteren dat hij daar nooit zijn geliefde vrouw zal zien?

18. Boulevard (2014) – Nolan Mack

Het leven van Nolan Mack komt helemaal op zijn kop te staan wanneer hij de veel jongere Leo ontmoet. Robin Williams schittert in deze laatste rol die hij ooit zal spelen.

Robin Williams Boulevard
Via: Boulevard (cover)

17. Being human (1994) – Hector

De kijker beleeft vijf incarnaties van Hector en krijgt zo een inkijkje in de betekenis van het mens-zijn. De eerste incarnatie is die van een prehistorische man die moet toezien hoe rovers zijn vrouw tegen haar wil meenemen.

16. Cadillac man (1990) – Joey O’Brien

In deze Robin Williams film moet Joey O’Brien in twee dagen tijd twaalf auto’s verkopen terwijl hij overhoop ligt met criminelen en (ex)geliefden. Zijn problemen lijken zich steeds hoger op te stapelen.

robin williams cadillac man
Via: Cadillac Man (cover)

15. Popeye (1980) – Popeye

In zijn allereerste rol op het witte doek lukt het Robin Williams om een uiterst overtuigende Popeye neer te zetten.

14. The world according to Garp (1982) – Garp

John Irving schreef de even absurdistische als hilarische bestseller ‘The world according to Garp’. Robin Williams speelt de hoofdrol in de knappe verfilming hiervan die niet onder doet aan het boek.

Robin Williams Garp
Via: The world according to Garp (cover)

13. Mrs. Doubtfire (1993) – Daniel Hillard, Mrs. Euphegenia Doubtfire

Daniel Hillard doet alles om bij zijn kinderen te kunnen zijn. Hij vermomt zich zelfs als de merkwaardige Mrs. Euphegenia Doubtfire, met alle tragikomische verwikkelingen van dien.

12. Moscow on the Hudson (1984) – Vladimir Ivanoff

Vladimir Ivanoff is een Russische saxofonist die kiest voor vrijheid en in New York gaat wonen. En dat blijkt in sommige opzichten behoorlijk verwarrend.

Robin Williams moscow on the hudson
Via: Moscow on the Hudson (cover)

11. Awakenings (1990) – Dr. Malcolm Sayer

Malcolm Sayer is een neuroloog die tijdens zijn werk te maken krijgt met comateuze patiënten. Als één patiënt daar op miraculeuze wijze uitkomt, moet deze helemaal opnieuw aan het leven wennen.

10. Happy feet (en sequal) (2006, 2009) – Ramon, Lovelace

Voor deze animatiefilm spreekt Robin Williams spreekt een pinguïnkarakter in dat graag en goed zingt. Voor de presentatie van deze hilarische film geeft hij antwoord op de vraag: “hoe breng je de pinguïn in jezelf tot leven?”

9. One hour photo (2002) – Seymour Parrish

Seymour Parrish ontwikkelt foto’s. Daarbij heeft hij een ziekelijke obsessie voor één van de families wier foto’s hij ontwikkelt. De langzaam oplopende spanning in deze film roept herinneringen op aan het beste werk van Alfred Hitchcock.

Robin Williams one hour photo
Via: One Hour Photo (cover)

8. The birdcage (1996) – Arman Goldman

In deze geestige Robin Williams film komt nachtclub eigenaar Arman Goldman voor een grote uitdaging te staan als hij de respectabele toekomstige schoonouders van zijn zoon ontvangt. De zaken worden anders voorgesteld dan ze zijn.

7. The fisher king (1991) – Henry Sagan

Terry Gilliam – bekend van onder andere Monty Python – is de regisseur van deze tragikomische film, waarin Henry Sagan na een traumatische ervaring denkt dat hij een ridder is.

6. Dead poets society (1989) – John Keating

John Keating is één van de meest inspirerende rollen die Robin Williams in een speelfilm ooit vertolkt heeft. Als leraar op een conservatieve school probeert hij zijn leerlingen bij te brengen wat creativiteit en passie is. Niet iedereen is daar blij mee.

robin williams dead poets society
Via: Dead Poets Society (cover)

5. World’s greatest dad (2009) – Lance Clayton

Lance Clayton is een leraar die een moeizame relatie met zijn zoon heeft, tot er iets gebeurt waardoor alles verandert.

4. Good morning, Vietnam (1989) – Adrian Cronauer

Adrian Cronauer komt als diskjockey humor naar de troepen in Vietnam brengen. Dit tot ongenoegen van een aantal veel te serieuze bevelhebbers. Dat kan niet goed aflopen…

Robin Williams Good morning vietnam
Via: Good Morning, Vietnam (cover)

En natuurlijk ken je deze film wellicht van het volgende fragment:

3. Insomnia (2002) – Walter Finch

Al Pacino reist af naar het hoge noorden om een akelige moordzaak op te lossen. Griezel Walter Finch speelt een vies spel met hem, terwijl de inspecteur onder de middernachtzon lijdt aan slapeloosheid. In deze film laat Robin Williams wederom zien dat hij meer kan dan alleen knuffelbare karakters spelen.

2. Aladdin (en vervolg) (1992, 1996) – geest uit de lamp

Als de geest uit de lamp komt verwacht je een hele serieuze dienstbare vervuller van wensen. In Aladdin blijkt het tegendeel waar; alles wat de geest zegt ademt de onnavolgbare humor van Robin Williams.

1. Good Will Hunting (1997) – Sean Maguire

Net als in Dead Poets Society weet Robin Williams in Good Will Hunting met een mengeling van intellect en charme het leven van een jongeling richting te geven. Voor zijn rol als Sean Maguire ontvangt hij zijn enige Oscar.

De film gaat over een hoog begaafde jongeman die bijzonder veel moeite heeft om het beste uit zichzelf te halen.

Jouw favoriete Robin Williams film

Dit waren de 20 beste films met Robin Williams. Aan welke film heb jij bijzondere herinneringen? Heb je misschien een waanzinnige aanvulling? Of wil jij iets anders kwijt over deze legendarische acteur?

Aarzel niet en laat het weten in een reactie onderaan de pagina!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...