Monty Python: 12 hilarische sketches van deze comedygroep

Door

Harry Wibier

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Monty Python

Monty Python is een komisch fenomeen. Meer dan vijftig jaar na de eerste verschijning beschouwen grappenmakers van over de hele wereld het materiaal van deze Britse comedygroep nog steeds als een bron van inspiratie. Waarom? Wellicht begrijp je het nadat je kennis hebt genomen van deze 12 voorbeelden.

Wat betekent Monty Python?

Laten we beginnen met de droge feiten: Monty Python is een Brits collectief van grappenmakers dat vanaf 1969 vier seizoenen lang voor televisie een reeks sketches maakt. De begintune is wereldberoemd:

In de periode na de televisieserie maakt de komediegroep vijf films, die net als de oorspronkelijke televisiefilms wereldwijd erkenning krijgen als briljante humor. Veel fans zijn idolaat.

monty python
Via: The Meaning of Life (cover)

Daarentegen bestaat er ook een grote groep mensen die totaal onbewogen blijft bij het zien van deze Britse humor. Tot welke groep behoor jij?

De leden van Monty Python

De comedygroep bestaat uit zes leden. John Cleese, Eric Idle en Graham Chapman kennen elkaar van hun studie op Cambridge. Michael Palin en Terry Jones zijn afkomstig van Oxford. Het zesde lid, Terry Gilliam, is afkomstig uit de Verenigde Staten.

Hij is vooral bekend vanwege zijn eigenzinnige animatiefilms. Leden van de groep hebben voordat ze Monty Python´s Flying Circus maken al ervaring met programma´s als How to irritate people, Do not adjust your set en At last the 1948 show.

https://www.youtube.com/watch?v=a4Xus5JHyk0

De kracht van Monty Python

De kracht van humor is natuurlijk niet in woorden te vatten. Vooral niet als het om Monty Python gaat. Laten we volstaan met de constatering dat de zes groepsleden alle strakke regels en gezagsverhoudingen van de na-oorlogse Britse samenleving belachelijk maken.

Bovendien zijn ze daar de eersten in. Vandaar dat de termen ¨baanbrekend¨ en ¨absurd¨ vaak verschijnen als het over Monty Python gaat.

De zwakte van Monty Python

Niet iedereen kan om de humor van de komediegroep lachen. Dat is niet zo raar. Sommige grappen komen na meer dan vijftig jaar enigszins gedateerd over. Of flauw. En hoe geniaal Monty Python er ook in slaagt om autoriteiten in hun hemd te zetten, zo slecht lukte het hen om zich te ontworstelen aan de traditionele man/vrouwverhoudingen.

De vrouwen van Monty Python zijn doorgaans seksbommen of krijsende ouwe vrouwtjes. Daartussenin bieden ze weinig variatie. Dat dan weer wel met hilarische resultaten:

De individuele loopbanen na Monty Python

Somige leden van Monty Python blijken ook los van Monty Python heel succesvol in de media. Michael Palin heeft bijvoorbeeld een fantastische reeks reisprogramma´s op zijn naam staan. Ook kijkers die Monty Python niet kunnen waarderen, genieten van zijn sympathieke verschijning. Overal ter wereld maakt hij vrienden.

Terry Gilliam

Terry Gilliam is de gevierde regisseur van prachtige films als Brazil, The Fisher king en 12 Monkeys. Stuk voor stuk geven die een fascinerend beeld van een andere werkelijkheid.

John Cleese

En wie kent John Cleese niet? Hij speelt de hoofdrol in de door hemzelf geschreven film A fish called Wanda uit 1988. Zijn comedyserie Fawlty Towers is bijna net zo klassiek als Monty Python´s Flying Circus. Daarin speelt hij hoteleigenaar Basil Fawlty die zichzelf en zijn personeel in de meest idiote situaties weet te manoeuvreren.

12 Hilarische momenten uit Monty Python

Dan volgt nu een selectie van 12 onnavolgbare fragmenten uit het omvangrijke materiaal van de komediegroep. Ken jij ze allemaal? Of is het de eerste keer dat je deze grappen ziet? Kan je erom lachen?

1. The dead parrot

Dit is de sketch die in geen enkele lijst ontbreekt. Volgens velen is dit het grappigste dat de Python´s, de Britse humor in het algemeen en de wereldwijde komische televisie überhaupt heeft te bieden. John Cleese klaagt bij de dierenwinkel dat zijn zojuist aangeschafte Noorse papegaai dood is.

Michael Palin is de dierenhandelaar die hardnekkig ontkent: ¨Hij heeft heimwee naar de de fjorden. Hij slaapt alleen maar.¨ Wie gaat deze absurde discussie winnen?

2. Lumberjack song

Michael Palin is liever geen dierenhandelaar. Houthakker! Dat is wat hij wil zijn! Hij doet zijn jas uit, stapt uit de dierenwinkel en loopt het bos in. Daar zingt hij dit merkwaardige houthakkerslied:

3. Ministry of silly walks

Het ministerie van rare loopjes is nu nog steeds een begrip. Wederom schitteren John Cleese en Michael Palin in een absurde dialoog. De malle loopjes van John Cleese zijn onvergetelijk.

4 Spanish Inquisition – Part 1

De komediegroep maakt mensen die zich autoriteit aanmeten graag belachelijk. Zelfs de Spaanse Inquisitie ontkomt niet aan hun grappen grollen.

Nog meer hilarische sketches

Natuurlijk valt er nog veel meer te lachen om de komediegroep. Kan jij je bijvoorbeeld voorstellen dat er een grap bestaat die zo sterk is dat je je er dood om kan lachen? Nou, Monty Python wel… Lees snel verder op de volgende pagina!

Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...