poesiealbum nostalgie herinneringen

Via: pixabay.com | Carola68, CC

Denk jij ook nog weleens terug aan de tijd dat we regelmatig gedichtjes en versjes schreven? Dat deden we in de poëziealbums van onze vriendinnetjes! Het is zo leuk om alle gedichtjes en versjes van familieleden, vriendjes en vriendinnetjes nog eens terug te lezen.

Wat is een poëziealbum?

Grote kans dat er op jouw album ‘poesiealbum’ staat. Weet je waar het woord poesiealbum vandaan komt? Poesie is Duits voor poëzie. De eerste exemplaren werden uit Duitsland geïmporteerd, vandaar.

Als jij ooit een poëziealbum hebt gehad, heb je hem vast en zeker nog bewaard. Waarschijnlijk zijn de bladzijden vergeeld en sommige poëzieplaatjes losgelaten.

Poëziealbum kaft
Via: Vroegert | Wendy Leemburg

11 poëziealbum herinneringen

Maar als je de bekende gedichtjes weer leest, tovert het direct een glimlach op je gezicht. Wij vinden het poëziealbum eigenlijk veel leuker dan de vriendenboekjes van tegenwoordig.

Waarom? Dat lees je hieronder.

Jouw poëziealbum herinneringen? Natuurlijk zijn we ook benieuwd naar jouw ervaringen met je poesiealbum. Welke versjes gebruikte (of kreeg) jij en welke afbeeldingen staan je nog bij?

Laat het weten in een reactie onderin!

1. Je vriendinnetjes schreven zélf in je album

Klopt, je vriendjes en vriendinnetjes schreven zelf een mooi gedichtje in je poëziealbum. We deelden het album dan ook pas uit vanaf groep 4 of 5.

Poëziealbum vriendinnetje
Via: Vroegert | Wendy Leemburg

2. Steunlijntjes hielpen…

Sommigen maakten steunlijntjes om recht te kunnen schrijven. Anderen schreven schots en scheef. Zelf schreef je op de allereerste bladzijde een versje.

Zo leuk om al die herkenbare handschriften weer eens terug te zien. Dat is nog eens nostalgie!

Poëziealbum steunlijntjes
Via: Vroegert | Wendy Leemburg

Tegenwoordig worden de vriendenboekjes al uitgedeeld in groep 1. Met als gevolg dat de drukke, hardwerkende moeders de stapels vriendenboekjes moeten vullen. Of alles klopt, is dan ook maar de vraag.

Want ‘wat wilde mijn kind nou ook alweer worden?’ ‘Wat is zijn lengte?’ En ‘wat is nu eigenlijk zijn lievelingsmuziek?’ De drukke moeders vullen eigenlijk gewoon maar wat in.

Weg charme van het vriendenboekje.

Via: flickr.com | zen Sutherland, CC-NC

3. Poëziealbums raakten niet kwijt

We wisten vroeger precies aan wie je je poëziealbum had gegeven. Dat deden we ook gewoon na schooltijd. Daarom raakte hij ook nooit kwijt.  

Tegenwoordig gaan de vriendenboekjes rond in de kleuterklas. Maar je kleuter kan echt niet onthouden aan wij hij het boekje heeft gegeven. Met als gevolg dat de groepsapp regelmatig explodeert met vragen wie het vriendenboekje van Meesje of Fleurtje heeft. Want het boekje is al wel bijna tien dagen kwijt.

Shame on you als jij toevallig diegene bent…

Kleuterschool schoolplein kleuter
Via: pixabay.com | EME, CC

4. Prachtige tekeningen van je juf of meester

Weet je nog? Die ene juf of meester die prachtige tekeningen op het schoolbord maakte met krijt? Wat was je gelukkig als ze ook zo’n prachtige tekening maakten in jouw poëziealbum.

Uren kon je ernaar kijken. In het vriendenboekje is daar helaas geen plek voor. Je juf of meester kan hooguit een plaatje van Cars of Frozen voor je inkleuren.

Poëziealbum mooie tekening
Via: Vroegert | Wendy Leemburg

5. Sierletters in je poëziealbum

Sommigen schreven met mooie sierletters in je album. Of met een kalligrafiepen. Dat was pas bijzonder! In een vriendenboekje staan de regels eigenlijk sowieso te dicht bij elkaar. Laat maar zitten die sierletters…

Poëziealbum sierletters
Via: Vroegert | Wendy Leemburg

Natuurlijk was er ook altijd iemand met een onleesbaar handschrift…

Poëziealbum onleesbaar handschrift
Via: Vroegert | Wendy Leemburg

6. Vrolijke en romantische poëzieplaatjes

Als je je album had uitgeleend aan iemand, kon je niet wachten tot je hem weer terugkreeg. Je was vooral heel erg benieuwd welke poëzieplaatjes er bij het gedichtje waren geplakt. Zat jij ook weg te zwijmelen bij de schattige plaatjes van hondjes, poesjes en kuikentjes?

Soms zat er zelfs glitter op! Nee, de mooiste stickers van tegenwoordig winnen het bij lange na niet van de poëzieplaatjes van vroeger.

Poëziealbum mooie poëzieplaatjes
Via: Vroegert | Wendy Leemburg

7. Het poëziealbum werd wél gelezen

Zodra we het album terugkregen, gingen we lezen wat diegene voor je had geschreven. Het waren vaak gedichtjes met een mooie boodschap. Sommigen vouwden de hoekjes om en schreven daar geheime boodschappen onder!

We bladerden sowieso regelmatig door ons poëziealbum. Daar werd je gewoon heel vrolijk van. En je sjouwde er eindeloos mee rond. Je was er ook gewoon heel erg trots op.

Worden de vriendenboekjes tegenwoordig eigenlijk wel gelezen? Zodra je kleuter het boekje terugkrijgt op school, gaat het direct door naar de volgende.

Het gaat meer om het uitdelen van het boekje dan om het lezen wat erin staat. Maar ja, je kleuter kan natuurlijk ook nog niet zelf lezen. En thuis belandt het ergens in een la of kast.

poesie poëziealbum gedichtje
Via: pixabay.com | Carola68, CC

8. Het gedichtje van je opa

Lees jij het gedichtje nog weleens terug dat je opa, oma, vader of moeder voor je had geschreven? Je voelde jezelf heel bijzonder met zo’n mooi, persoonlijk gedichtje. Dat is toch veel leuker dan teruglezen in een vriendenboekje dat:

  • Je opa het liefst verkleed gaat als zichzelf,
  • Hij liever spaghetti lust dan pizza
  • Hij een hond heeft als huisdier (wist je al)
  • Dat hij later graag opa wil worden of heel oud (wat gewoon een raar antwoord is want dat is hij al).
Poëziealbum gedichtje opa
Via: Vroegert | Wendy Leemburg

9. Wat schrijf je in een poëziealbum?

Al die gedichtjes en versjes bedachten we natuurlijk niet zelf. Nee, die schreven we over uit een verzamelboek. Erg bekend is ‘Het Grote Poëzieversjesboek’ van Nelly Donker. Een super handig boek ‘voor iedereen die wel eens verlegen zit om een versje voor het poëziealbum’.

Poëzieversjesboek
Via: Vroegert | Wendy Leemburg

10. Bekende zinnetjes

Ken jij ze nog? De bekende zinnetjes die bijna iedereen in je poëziealbum schreef? Zoals bijvoorbeeld:

  • ‘6 juni is de dag die je niet vergeten mag’
  • ‘tip tap top mijn inkt is op’
  • ‘oost west thuis best’
  • ‘do re mi fa sol alweer een blaadje vol’
  • ‘diedeldoedeldom sla maar weer eens om’.

Eén van de meest bekende, vaak herhaalde zinnetjes in het vriendenboekje is toch wel ‘ik vind jou leuk omdat… we bij elkaar in de klas zitten’. Dit getuigt van weinig inspiratie van de drukke, hardwerkende moeder.

Poëziealbum bekende zinnetjes
Via: Vroegert | Wendy Leemburg

Om al deze redenen pleiten wij voor terugkomst van het poëziealbum. Uitgedeeld vanaf groep 4 zodat de kinderen er zelf een mooie persoonlijke boodschap in kunnen schrijven. Het liefst natuurlijk met een paar romantische poëzieplaatjes erbij.

Jij gunt je kind of kleinkind later toch ook zo’n nostalgisch poëziealbum? Ben je het hiermee eens? Deel dan dit bericht.

Poëziealbum bekende gedichtjes
Via: Vroegert | Wendy Leemburg

11. Bekende gedichtjes

Tot slot willen we nog enkele bekende gedichtjes met jullie delen:

Potverdikke
Hier sta ikke
Zomaar op je albumblad
Ik roep viktorie
Want jandorie
Erg plezierig vind ik dat.

Of wat dacht je van dit gedichtje:

Tevreden zijn dat is ’n gunst,
Tevreden lijken: ’n kunst.
Tevreden worden ’n groot geluk,
Tevreden blijven een meesterstuk.

Nog eentje dan!

Als je twijfelt aan jezelf,
Denk dan maar aan morgen.
Morgen zal het beter gaan,
Weg zijn dan je zorgen.
Na een nacht komt steeds de dag,
Zonneschijn na regen.
Met het hart vol goede moed,
Kom je vreugde tegen!

poëziealbum poesie vroeger
Via: pixabay.com | Carola68, CC

Jouw poëziealbum herinneringen?

Had jij vroeger ook een poëziealbum? Welke zaken waren typisch aan jouw album van vroeger? Laat ons in een reactie weten wat jouw favoriete herinnering is!

Lees ook:


Word nog vrolijker van nostalgie!

Ontvang meer positieve leuke en exclusieve herinneringen aan vroeger! Laat je emailadres achter en we sturen ze direct (gratis) naar je inbox!

Volg ons op Facebook

We hebben verschillende pagina’s, met een eigen focus! Vergeet dus vooral niet onze pagina’s te liken…

Foto van auteur
Als freelance tekstschrijver schrijf ik nostalgische teksten voor Vroegert.nl. Ik vind het heerlijk om samen herinneringen op te halen. Is dit artikel herkenbaar voor jou? Ik hoor graag wat jij nog weet over dit onderwerp. Meer informatie over mij of mijn andere projecten vind je op mijn website: www.wendieschrijft.nl

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

1 gedachte over “11 redenen waarom je poëziealbum vroeger zo leuk was”

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer