poesiealbum nostalgie herinneringen

Via: pixabay.com | Carola68, CC

Denk jij ook nog weleens terug aan de tijd dat we regelmatig gedichtjes en versjes schreven? Dat deden we in de poëziealbums van onze vriendinnetjes! Het is zo leuk om alle gedichtjes en versjes van familieleden, vriendjes en vriendinnetjes nog eens terug te lezen.

Wat is een poëziealbum?

Grote kans dat er op jouw album ‘poesiealbum’ staat. Weet je waar het woord poesiealbum vandaan komt? Poesie is Duits voor poëzie. De eerste exemplaren werden uit Duitsland geïmporteerd, vandaar. Als jij ooit een poëziealbum hebt gehad, heb je hem vast en zeker nog bewaard. Waarschijnlijk zijn de bladzijden vergeeld en sommige poëzieplaatjes losgelaten.

Poëziealbum kaft
Via: Vroegert | Wendy Leemburg

Maar als je de bekende gedichtjes weer leest, tovert het direct een glimlach op je gezicht. Wij vinden het poëziealbum eigenlijk veel leuker dan de vriendenboekjes van tegenwoordig. Waarom? Dat lees je hieronder.

1. Je vriendinnetjes schreven zélf in je album

Klopt, je vriendjes en vriendinnetjes schreven zelf een mooi gedichtje in je poëziealbum. We deelden het album dan ook pas uit vanaf groep 4 of 5.

Poëziealbum vriendinnetje
Via: Vroegert | Wendy Leemburg

2. Steunlijntjes hielpen…

Sommigen maakten steunlijntjes om recht te kunnen schrijven. Anderen schreven schots en scheef. Zelf schreef je op de allereerste bladzijde een versje. Zo leuk om al die herkenbare handschriften weer eens terug te zien. Dat is nog eens nostalgie!

Poëziealbum steunlijntjes
Via: Vroegert | Wendy Leemburg

Tegenwoordig worden de vriendenboekjes al uitgedeeld in groep 1. Met als gevolg dat de drukke, hardwerkende moeders de stapels vriendenboekjes moeten vullen. Of alles klopt is dan ook maar de vraag. Want ‘wat wilde mijn kind nou ook alweer worden?’ ‘Wat is zijn lengte?’ En ‘wat is nu eigenlijk zijn lievelingsmuziek?’ De drukke moeders vullen eigenlijk gewoon maar wat in. Weg charme van het vriendenboekje.

3. Poëziealbums raakten niet kwijt

We wisten vroeger precies aan wie je je poëziealbum had gegeven. Dat deden we ook gewoon na schooltijd. Daarom raakte hij ook nooit kwijt.  

Tegenwoordig gaan de vriendenboekjes rond in de kleuterklas. Maar je kleuter kan echt niet onthouden aan wij hij het boekje heeft gegeven. Met als gevolg dat de groepsapp regelmatig explodeert met vragen wie het vriendenboekje van Meesje of Fleurtje heeft. Want het boekje is al wel bijna tien dagen kwijt. Shame on you als jij toevallig diegene bent…

Kleuterschool schoolplein kleuter
Via: pixabay.com | EME, CC

4. Prachtige tekeningen van je juf of meester

Weet je nog? Die ene juf of meester die prachtige tekeningen op het schoolbord maakte met krijt? Wat was je gelukkig als ze ook zo’n prachtige tekening maakten in jouw poëziealbum. Uren kon je ernaar kijken. In het vriendenboekje is daar helaas geen plek voor. Je juf of meester kan hooguit een plaatje van Cars of Frozen voor je inkleuren.

Poëziealbum mooie tekening
Via: Vroegert | Wendy Leemburg

5. Sierletters in je poëziealbum

Sommigen schreven met mooie sierletters in je album. Of met een kalligrafiepen. Dat was pas bijzonder! In een vriendenboekje staan de regels eigenlijk sowieso te dicht bij elkaar. Laat maar zitten die sierletters…

Poëziealbum sierletters
Via: Vroegert | Wendy Leemburg

Natuurlijk was er ook altijd iemand met een onleesbaar handschrift…

Poëziealbum onleesbaar handschrift
Via: Vroegert | Wendy Leemburg

Op de volgende pagina lees je nog meer herinneringen aan het poëziealbum. Deze gedichtjes komen je vast bekend voor (nummer 10)!

Foto van auteur
Als freelance tekstschrijver schrijf ik nostalgische teksten voor Vroegert.nl. Ik vind het heerlijk om samen herinneringen op te halen. Is dit artikel herkenbaar voor jou? Ik hoor graag wat jij nog weet over dit onderwerp. Meer informatie over mij of mijn andere projecten vind je op mijn website: www.wendieschrijft.nl

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer