De muziekschool: 12 typerende (minder) leuke herinneringen

Door

Rosalie Van Hoof

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Muziekschool vroeger

Ging jij als kind naar de muziekschool om een instrument te leren? Dan zullen deze 12 herinneringen je als de dag van gisteren voorkomen!

De muziekschool: méér dan een instrument leren

Nonchalant op de gitaar tokkelen zoals Jimi Hendrix, het is een kinderdroom die velen hadden, maar slechts voor weinigen is weggelegd.

Was jij als kind muzikaal aangelegd? Dan was de muziekschool voor jou wellicht een plaats van thuiskomen.

File0117
Via: flickr.com | G565_persoon1 (embed)

Je leerde noten lezen, zingen, en een muziekinstrument naar keuze bespelen. En daarbij leerde je ook nieuwe vrienden kennen. Als je met je zussen of broers ging, gingen je ouders voor de nieuwe Kelly Family.

De muziekschool was eigenlijk een heuse levensschool.

1. Het eerste jaar was enkel notenleer

Je was net ingeschreven. Je vingers jeukten van enthousiasme om eens hard op de pianotoetsen te duwen. En dan kreeg je te horen dat het eerste jaar enkel en alleen maar uit notenleer zou bestaan. Op veel plaatsen ging het zelfs over het eerste én tweede jaar!

De teleurstelling was voor vele kinderen heel groot. Sommigen kwamen niet door dat jaar, en haakten na één jaar muziekschool af zonder ooit een instrument te hebben bespeeld.

Saai school slapen les
Via: flickr.com | Cristiano Betta, CC

Achteraf was dat jaar notenleer natuurlijk wél heel handig.

2. Meeklappen in de maat

Er werd muziek opgezet, gezongen, of de leraar speelde een deuntje, en de leerlingen moesten meeklappen op de maat. Zo kwam iedereen meteen te weten of hij/zij een ritmegevoel had.

3. Jouw instrument was vooral een compromis

Je wilde graag piano leren maar dat vonden je ouders wel héél duur. Een drumstel riep dan weer praktische problemen op. Goed, je ging ermee akkoord om dwarsfluit te leren…

Via: youtube.com (capture) | NITESH NIKE

4. Samenzang was beter dan solo

Op woensdagnamiddag notenleer, op vrijdagavond samenzang. Dat was een uurtje waarin alle leerlingen samen liedjes zongen. Best gezellig. Je kreeg er een echt gospelgevoel van. Minder leuk was het wanneer je helemaal in je eentje een toonladder moest zingen.

Dat ging soms gepaard met trillende benen en een bevende stem.

muziekschool zangles zingen leraar stem
Via: depositphotos.com

5. De euh… wat… sleutel?

De fa-sleutel, g-sleutel, sol-sleutel,… Soms begon je hoofd ervan te draaien. De musici van de middeleeuwen hadden het tot vervelends toe moeilijk gemaakt. Enkel om met jou te sol-len.

Via: flickr.com | Nate Davis, CC

6. I’m so cool

Toen je eindelijk een liedje kon spelen, was je zo cool. Voor wie gitaar speelde, was dat ongetwijfeld Wonderwall van Oasis. Bij iedere mogelijkheid haalde jij je gitaar boven om dat liedje te spelen. Iedereen zong gegarandeerd mee. Jij voelde je zo cool.

Jongen speelt gitaar stoer muziekschool
Via: publicdomainpictures.net | George Hodan, CC

7. “Ik ga meer studeren, beloofd!”

Elke week dezelfde liedjes, inclusief het riedeltje op het einde van de les waarin je de leraar/lerares beloofde meer te oefenen.

Via: pxhere.com | pxhere.com, CC

8. Maar dat was niet op je huisgenoten gerekend…

Wanneer je thuis oefende, kreeg je meteen op je dak van je broer/zus en ouders. Zo veel lawaai! Je moest oefenen in je (ijskoude) slaapkamer of nog erger, in de kelder. Vreselijk was dat. En zo kwam het dat je eigenlijk niet voldoende oefende.

Via: flickr.com | Henry Burrows, CC

9. Je fietste overal rond met je gitaar op je rug

Zei iemand iets over zingen? Zei iemand kampvuur? Geen probleem, jij nam je gitaar wel mee! Opnieuw voelde je je onoverwinnelijk cool. Je droomde al luidop van een muziekcarrière. Dit gevoel werd uiteraard versterkt door je hoge scores op SingStar.

Ik laad, even geduld a.u.b.!

10. Een metronoom maakt je misselijk

Het tikkende geluid van een metronoom maakt je nog steeds ongemakkelijk. Je krijgt meteen flashbacks naar de muziekschool, en hebt het gevoel dat je jezelf moet bewijzen.

Via: pxhere.com | pxhere.com, CC

11. Opendeurdag, concert, kerstoptreden,…

Je moest altijd mensen optrommelen om te komen kijken naar het zoveelste optreden van je muziekschool. “Komaan, het wordt super leuk!” riep je dan. Gelukkig waren je ouders altijd fiere toeschouwers en je grootste fanclub.

Via: flickr.com | MestreechCity, CC

12. Nu ben je wel goed in muziek!

Naast je gewone school ging jij al die jaren ook naar de muziekschool. Het was soms echt puzzelen om schooltaken af te krijgen en je muziekles te studeren. Je vervloekte de muziekschool dan ook heel vaak. En je ouders, omdat zij je verplichten om te gaan.

Vandaag ben je echter heel blij dat je een muziekinstrument kan bespelen. Je hebt heel wat bijgeleerd op de muziekschool, en je houdt er heel leuke herinneringen aan over.

Triangel spelen muziekschool
Via: depositphotos.com

Ging jij als kind naar de muziekschool? Houd je hier goede of slechte herinneringen aan over? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...