Snoepgoed grootouders vroeger

Via: depositphotos.com | romrodinka (L) / Wikimedia Commons | Catherine08, CC (R)

Ben jij ook zo een snoeperd? Kun jij het niet weerstaan om altijd even langs de snoepwinkel te gaan als je in de stad. Nu je hier toch bent, kun je net zo goed even snel, of niet soms? En welke snoepgoed haal jij dan zoal? Ik haal het liefst Oud Hollandse zoetigheid, wat je vroeger ook bij oma en opa kreeg…

Snoepjes van oma en opa

Bij oma thuis kreeg ik ander snoep dan bij ons. Oma had oud Hollands snoepgoed wat voor haar weer nostalgisch was. Zij wilde ons altijd laten ervaren wat écht snoep was. Kreeg jij deze heerlijke ouderwetse versnaperingen ook bij oma?

Via: flickr.com | rumpleteaser, CC

1. Kaneel-, zoethout- en zuurstokjes

De geur van kaneel doet mij altijd denken aan die kleine staafjes die altijd te klein leken. Je wilde er altijd eentje meer maar wie vraagt… Vooral dat plakkerige aan je tanden als je het op had. Nom nom.Kocht jij ook altijd zo een grote stok op de kermis?

kraam snoep markt
Via: pixabay.com | 46173, CC

2. Massee/ borsthoning/ Jodenvet (of zoiets)

Bekend onder verschillende namen, alleen het recept is top secrect, very hush hush. Ikzelf vind het in het begin lekker, maar de nasmaak geeft mij de rillingen.

Via: Wikimedia Commons | Boemanneke, CC

3. Stroopwafels

Warm zijn stroopwafels het lekkerst. Wij deden ze nog even in het tostiapparaat. of in de koekenpan. En een bezoekje aan de stroopwafelkraam tijdens de markt, braderie of kermis was echt een must. Deed jij dat ook?

Via: Wikimedia Commons | G. Lanting, CC

4. Haagse Hopjes

De hopjes van Krul waren zo lekker! Ik heb zelf krullen dus dat was heel toepasselijk.

Via: Wikimedia Commons | Alf van Beem, CC

5. Lonka

Lonken naar Lonka, zo voelde het als ik bij oma was en er maar eentje mocht. Eentje was gewoon niet genoeg.

6. Nougat

Het lekkere aan nougat was het formaat. Pakte jij ook altijd het grootste stuk?

Via: Wikimedia Commons | Teunie, CC

Méér snoepgoed van oma en opa

We zijn er nog niet met al het snoepgoed; je grootouders hadden vroeger veel meer lekkers in huis! Lees daarom verder op de volgende pagina. Wat dacht je van die heerlijke kandijstokjes (zie 7.)

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Foto van auteur
Tegenwoordig leven wij online en ondanks dat ik me daar erg in thuis voel met mijn online marketing bureau zulutions, verlang ik soms heerlijk terug naar de jaren '90. Mijmer jij met me mee?

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

6 gedachten over “12 stuks oud-Hollands snoepgoed dat je bij oma en opa kreeg”

  1. Ik mis de snoepjes waar drank in zat, bijv. Whiskey. Ze zaten in een rolletje, het waren vierkante harde snoepjes met daarin drank. Ze hadden een Engelse naam, maar die ben ik vergeten.

    Beantwoorden
  2. waar ik vroeger verzot op was, waren een specifiek soort lollies die ze bij de jamin verkochten: ze zaten in een sliert, per stuk verpakte lollies. ovaal van vorm, maar dan wel plat. zwart, met daarin 3 kleurvlakjes: geel, roze en … ik geloof blauw. ze smaakten naar drop met nog iets waar ik nooit exact mijn vinger op heb kunnen leggen. ik kan er nergens meer iets over vinden. geen plaatje op google of zo.

    Beantwoorden
  3. jodenvet zoals wij het vroeger kenden is niet meer verkrijgbaar. maar niet, omdat ‘het recept’ zo geheim gehouden werd. jodenvet was namelijk een ongepland restproduct bij de (vroegere) productie van aardappelzetmeel. een of andere rare witte substantie zette zich af aan de rand van de machines, en dat ‘spul’ werd er na een paar dagen afgebikt, als het hard geworden was. iemand was nieuwsgierig en proefde eraan, en zo kwam met tot de ontdekking dat dat ‘afval’ aardig lekker smaakte. helaas is de productie veranderd. hygienischer. er is nu geen mogelijkheid meer dat een ‘restproduct’ zich kan afzetten. en daarom is het echte jodenvet nergens meer verkrijgbaar. soms verkopen ze nog iets dat ze ‘jodenvet’ noemen, maar het is alleen geprepareerde suiker, en het is ook veel harder/scherper. niet de zachte substantie die wij nog kennen als je er met je tanden over schraapte.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer