De Efteling bestaat dit jaar 65 jaar. 65 JAAR. Voor een pretpark is dat een hele prestatie. Daarom willen wij ook wat aandacht besteden aan dit bijzondere park!
Zeg nou eens eerlijk, wie is er niet groot geworden met de Efteling? Vingers graag. Bijna iedereen toch wel? Voor veel mensen begon hun eerste bezoek aan dit magische park waarschijnlijk met een schoolreisje. Je zat dan uren in de bus totdat je uiteindelijk de grote parkeerplaats opreed en de imposante toegangspoorten voor je zag opdoemen. Alles wat je zag deed je denken aan een sprookje, precies zoals de bekende Anton Pieck het uitgedacht had. Maar wat veel mensen waarschijnlijk niet weten is dat de Efteling oorspronkelijk ontstaan was als een sport- en wandelpark, wat 19 mei 1935 officieel geopend werd. Niet veel later kwam daar een speeltuin en een theehuis bij. En zo groeide het park langzaam uit tot een van de grootste themaparken van de Benelux.
Voor ons reden genoeg om het ontstaan van dit prachtige park uit te leggen aan de hand van een lijstje. Lezen en kijken jullie mee?
1. Het begin (1952)
In 1952 werd het park officieel een attractiepark door de opening van het Sprookjesbos. En we hebben de beelden om het te bewijzen.
2. Sprookjesbos (1952)
Dit bos vol sprookjes, gebaseerd op de werken van oa de gebroeders Grimm en Hans Christian Andersen, werd bedacht en ontworpen door hoofdontwerper Anton Pieck. We noemden hem al eerder. Hij begon met het Kasteel van Doornroosje, het Kabouterdorp, Langnek, de Sprekende Papegaai, de Chinese Nachtegaal, de Put van Vrouw Holle, Kleine Boodschap, de grot van Sneeuwwitje en De Kikkerkoning en de Magische Klok. Later kwamn daar nog veel meer sprookjes bij, met het vorig jaar gerealiseerde Pinokkio als hoogtepunt. Anton Pieck is in 1987 overleden, dus zijn werk wordt nu voortgezet door een aantal andere ontwerpers, waaronder Ton van de Ven (het ontwerp van de huidige entree is van hem).
3. De eerste attractie (1956)
Omdat het Sprookjesbos niet echt een attractie was om in te zitten, werd in 1956 de Stoomcarrousel geïntroduceerd als de eerste echte bewegende attractie. Kies een paard en draai mee op de deuntjes van vroeger.
4. Holle Bolle Gijs
‘Jaah!’ roept iedereen nu waarschijnlijk. En terecht, want hoewel deze prullenbak helemaal geen attractie is, is het toch een trekpleister geworden. Kinderen, maar ook volwassenen vullen nog steeds maar wat graag de hongerige maag van dit sprookjesfiguur.
Gijs zelf komt uit een rijmpje. We zochten het even na en volgens Wikipedia zou de rijm zo moeten gaan:
Heb je wel gehoord van de hollebollewagen
Waar die hollebolle Gijs op zat?
Hij kon schrokken, grote brokken
Een koe en een kalf en een heel paard half
Een os en een stier en zeven tonnen bier
Een schip vol rapen en een kerk vol schapen
En nog kon Gijs van de honger niet slapen!
Wetenswaardigheid
Er zijn maar twaalf Holle Bolle Gijzen te vinden in het hele park. We volgen Wikipedia maar weer even. Hier staan ze:
- Speeltuin Gijs (bij In den Hoorn des Overvloedts op het Anton Pieckplein)
- Geeuwende Gijs (bij de Gelaarsde Kat tegenover het Carrouselpaleis)
- Wagen Gijs (bij voormalig verkooppuntje Kogeloog op het Zes Dienarenplein in het Sprookjesbos)
- Boekanier Gijs ook Kapitein Gijs (bij De Kombuys in het Ruigrijk)
- Opa Gijs (bij de Kleyne Klaroen op het Herautenplein in het Sprookjesbos)
- Tweeling/Moeder Gijs (bij de Smulpaap op het Anton Pieckplein)
- Inca Gijs (bij Casa Caracol op het Pirañaplein)
- Matroos Gijs (bij de Witte Walvis op het Spookslotplein)
- Tiroler Gijs (bij de Steenbok bij de uitgang van de Bob)
- Nijlpaard Gijs (bij het Korfje in de Kleuterhof)
- Baby Gijs (bij de nostalgische speeltuin Kindervreugd in het Marerijk)
- Station Gijs (als animatronic in de stationsscène van de stoomtrein) in het Marerijk
- Visje Gijs (staat tegenwoordig op de wensbron als ornament)
5. De Indische Waterlelies (1966)
Ter ere van het 15-jarige bestaan van het park is door de toenmalige Belgische koningin Fabiola het sprookje over de Indische Waterlelies bedacht.
Wetenswaardigheid
Wie Belgie zegt, denkt waarschijnlijk meteen aan Suske en Wiske. En inderdaad, zij hadden ook een album vol spannende avonturen in de Efteling. De Indische Waterlelies speelden een belangrijk rol in het verhaal De Efteling-elfjes.
6. Spookslot (1978)
In de jaren zeventig liep het wat slechter met het park, dus besloot men het in 1978 anders aan te pakken. Het Spookslot werd geintroduceerd. Dit was bedoeld om een grotere doelgroep te bereiken. Dat lukte, maar de attractie kostte uiteindelijk wel 3,5 miljoen gulden. Wow!
Het Spookslot was de eerste grote attractie bedacht door de opvolger van Anton Pieck: Ton van de Ven. Deze attractie werd in 1978 officieel geopend door de toenmalig staatssecretaris van Economische Zaken, dhr. Th. M. Hazekamp. Om nog extra aandacht te vestigen op het griezelkasteel werd er een special gemaakt rond Kate Bush, die in en voor het spookslot optrad. Dit was ook meteen haar allereerste televisieoptreden. Bekijk nu deze unieke opnames.
Wetenswaardigheden
- Op een paar van de zerken staat het logo van de Nederlandse Spoorwegen en de Rabobank.
- Ook staat er op een zerk een verwijzing naar een Ierse rocker. Zoek maar naar Den Hegarty.
7. De Python (1981)
Zoals we allemaal weten is het daarna met de Efteling helemaal goed gekomen, niet in de laatste plaats door de stalen achtbaan De Python die in 1981 werd geopend. Toendertijd was dit de grootste stalen achtbaan van Europa. En nog steeds is het een van de populairste attracties van het park. Rijdt u met ons mee?
https://youtu.be/zWmL3MoQ2mQ
Mocht je van plan zijn een bezoekje te brengen, vergeet dan niet met korting te boeken! Herken je ook de volgende 8 Efteling-attracties?