18 dingen van vroeger die de jeugd niet meer begrijpt

Door

Willem Hamilton

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

10

Laatste update:

10

Vroeger was alles anders. Er waren zelfs dingen van vroeger die de jeugd van tegenwoordig nooit heeft meegemaakt. Daarom hebben we een lijstje voor de geschiedenisboeken gemaakt, als herinnering…

Kinderen van nu begrijpen dit echt niet…

Mijn jeugd van vroeger

Terugdenkend aan mijn kinderjaren in de jaren 80 en 90, lijkt het soms alsof ik opgegroeid ben in een compleet andere wereld dan de jeugd van vandaag. Een wereld waar veel van de huidige technologie nog in de kinderschoenen stond, waar de sociale interacties voornamelijk face-to-face plaatsvonden en waar de simpelste dingen ons het grootste plezier konden verschaffen.

Het verschil tussen toen en nu is niet alleen een kwestie van technologie, maar ook van cultuur en dagelijkse gewoontes die onze jeugd vormden op een manier die haast onherkenbaar is voor de moderne jeugd.

Overleven zonder smartphone

In de tijd voor smartphones, sociale media en on-demand entertainment, waren onze dagen gevuld met ouderwetse games, maar vooral ook directe, tastbare ervaringen. We speelden buiten tot de straatverlichting aanging, verzamelden fysieke muziekalbums, en wachtten met spanning op de wekelijkse afleveringen van onze favoriete televisieseries.

Deze rituelen en ervaringen, die onze jeugd tekenden, lijken tegenwoordig wel folklore voor de huidige generatie kinderen en tieners, die opgroeien in een digitale, hyper-verbonden wereld.

‘Onbegrijpelijke’ dingen van vroeger

In dit artikel neem ik je mee terug naar die tijd, naar de dingen die voor ons zo normaal waren, maar die de huidige jeugd waarschijnlijk nooit zal begrijpen.

Welke ‘gekke’ dingen van vroeger herinner jij je nog? 💾

Heb je het al een geprobeerd om kinderen van nu uit te leggen, hoe je vroeger iets deed? En begrepen ze het? We zijn dan ook benieuwd, hoeveel van onderstaande zaken je zelf nog herkent uit je jeugd van vroeger!

Deel die mooie herinneringen van toen in een reactie onderin!

1. Het branden van een cd

Nu kun je ieder willekeurig liedje in je playlist zetten in een kwestie van secondes. Vroeger maakten we cd’s (daarvoor nog cassettes) met onze favoriete muziek.

Wat was het branden van een cd belachelijk veel werk. Eerst moest je al lege cd’s in huis halen en vervolgens moest je op zoek naar de muziek: downloaden dus! Alleen kon dat nog wel eens duren… internet was niet altijd even snel!

Windows 95 download
Via: Windows 95 (capture)

2. Het fixen van cassettebandjes

Nog voor het tijdperk van de cd’s, waarden er de cassettebandjes of tapes. Je stopte ze in je muziekinstallatie en drukte de play-knop in. Was het bandje volledig afgespeeld, draaide je de cassette om en kon je de ‘achterkant’ afspelen.

Maar soms ging het wel eens mis en bleef de magneetband steken. Je moest deze er dan weer manueel indraaien en dat deed je dan met een pen. De jeugd van tegenwoordig begrijpt hier NIETS van!

Cassetteband potlood draaien muziek die de jeugd niet begrijpt
Via: depositphotos.com | Gastello

3. Dat je discman NET niet in je zak past…

We dragen nu onze hele muziekcollectie mee in onze telefoon, die netjes in een broekzak past. Iets daarvoor was het nog een relatief kleine MP3-speler.

Vroeger had je een Discman om ‘mobiel’ je muziek te draaien. Het ding was echter een beetje groot, dus paste niet in iedere zak. In een grote jaszak lukt het nog net…

18 dingen van vroeger die de jeugd niet meer begrijpt
Via: reddit.com

4. sms’jes verwijderen om ruimte te maken

Tegenwoordig hebben we gigabytes aan media op onze telefoons. Honderden tot duizenden foto’s, bergen aan video’s en nog kun je blijven opslaan!

Bij de eerste telefoontjes moest je je sms-berichten, bestaande uit ocharme 160 karakters of tekens, verwijderen om plaats te maken voor nieuwe berichtjes… Wat een ellende!

18 dingen van vroeger die de jeugd niet meer begrijpt

5. camera’s waren vroeger HUGE

Wederom die smartphone… die hadden we vroeger niet. Voor foto’s moest er aparte camera mee en die waar groot!

Je kon vroeger je foto’s pas bekijken, nadat je fotorolletje ontwikkeld was. Of je had een Polaroid camera, maar ook dat ding was huge!

Polaroid camera fototoestel vroeger
Via: pixabay.com | Danehrr22, CC

6. Verbinding met internet was een ramp

Een simpele verbinding maken met het internet was soms erg frustrerend. Eerst moest je al zorgen dat thuis niemand de telefoonlijn gebruikte (daarover later meer) en daarna hopen dat het eindelijk lukte zonder fouten.

Het verbinden met een 28K8 modem, is ook één van de geluiden van vroeger die ik nooit meer vergeet!

18 dingen van vroeger die de jeugd niet meer begrijpt

7. Floppy’s waren alles

Er was een tijd dat we nog geen CD’s, SD-kaarten of MP3-stick hadden. Nee, dan moesten we alles opslaan op de ouderwetse floppy disk.

Kun je nagaan dat de 3,5-inch floppy met 1,44 MB opslag toen ook al modern was. Niet lang daarvoor had je nog grotere diskettes, die nog minder konden opslaan.

floppy
Via: pixabay.com | Pixel_perfect, CC

8. Light Boy: lampje voor je Game boy

Gamen deed je vroeger nog op je ouderwetse Game Boy. Tetris, Super Mario, maar zeker niet te vergeten ook Kirby’s Dream Land en Pokémon Yellow.

Nadeel was deze handheld spelcomputer was dat het schermpje niet heel veel licht gaf. Tijdens lange autoritten op vakantie of als het donker was, kon je niet altijd alles goed zien. Gelukkig was daar Light Boy!

Een accessoire waarmee je er een licht op het scherm scheen. Bovendien had het onderdeel een vergrootglas. Maar laten we heel eerlijk zijn: ik kon er niet mee spelen had de voorkeur voor een losse Game Boy (incl. moeilijker zien).

Game Boy Light boy licht vroeger

9. Opnemen van songs op je cassette

Zoals al eerder gezegd: streaming was er nog niet en toch wilde je je favoriete 90’s hits altijd kunnen afspelen. Er zat niets anders op dan de hele dag wachten op je favoriete song op de radio en dan snel opnemen, op cassettebandje natuurlijk!

Des te frustrerender was het, als je dan net te laat inzette met opnemen of tijdens het opnemen, je cassette vol was. Bij de eerste geluidsinstallaties, gebeurde het opnemen nog met een normaal microfoontje. Je kuch of nies was dan ook mooi vereeuwigd op je verzamelcassette…

Cassette tapes muziek vroeger
Via: flickr.com | Pascal Terjan, CC

10. Een ‘compacte’ opbergmap voor je cd’s

In het tijdperk van de cd had je natuurlijk een hele hoop gekochte en gemaakte cd’s. Hoe blij was je meteen van die coolie opbergmapjes voor al die compact discs.

Je was er zowaar trots op en nam ze maar al te graag mee naar school!

86. Organize my CD collection
Via: flickr.com | Ashley, CC

11. Niet internetten als je moeder belde

Het niet kunnen internetten als je er iemand thuis belde, was toch wel één van de grootste digitale frustraties van vroeger. Die digitale snelweg lag aan je voeten, maar omdat je moeder aan het roddelen was met je tante, kon jij he-le-maal niks…

Het was in deze tijd dat er veel van boven naar beneden geschreeuwd werd (en andersom). Internet over de telefoonlijn was toch niet gemaakt voor de eeuwigheid!

Modem computer vroeger
Via: Wikimedia Commons | Bortzmeyer, CC

12. Games installeren van een floppy (of 15)

Waar de floppy eerder al voorbij kwam als drager van bestanden, was het ook de manier om nieuwe programma’s te installeren op je computer. Echter, ging het er anders aan toe dan één downloadje en snelle installatie.

Sommige installaties bestonden uit tientallen floppy’s. Mijn record was zelfs 23 floppy’s voor een groot spel. Je moest dus tijdens de installatie naast je computer blijven zitten en steeds de floppy’s uitwisselen. Boekje erbij dan maar…

Floppy Disk Windows vroeger installeren
Via: flickr.com | Shardayyy Photography, CC

13. Netflix?! Dit was je keuzemenu!

Een willekeurige film kijken vanuit de huiskamers, zat er vroeger niet in. Je kon alle films kijken die… in de kast stonden! Je collectie was je keuzemenu voor de avond! Film al gezien? Dan kijk je hem een 3e keer!

Natuurlijk was er ook de videotheek, maar die moest dan wel in de buurt zijn en open!

18 dingen van vroeger die de jeugd niet meer begrijpt
Via: flickr.com | Remy Sharp, CC

14. Niks Google Translate, maar de Talkmate

Banken haalden vroeger alles uit de kast om (de ouders van) kinderen een rekening te laten openen. De Talkmate was één van die gadgets van banken vroeger, aangeboden door de Postbank.

De Talkmate was een klein handcomputertje, waar je mee kon rekenen en zelfs kon vertalen. Hij vertaalde naar maar liefst 6 talen en dat in de jaren 90!

Bankengadget bank talkmate

15. Melk halen bij de SRV-wagen

Nu wordt er thuisbezorgd, maar vroeger kwam de supermarkt ook al bij jou langs. Het zag er alleen iets anders uit…

De SRV-wagen was een mini-supermarkt op wielen. Ook al was het assortiment beperkt in de rijdende winkel, je kon er de broodnodige zaken krijgen! Samen Rationeel Verkopen…

SRV-wagen-winkel
Via: flickr.com | Sebastiaan ter Burg, CC

16. Deze fietsensleutels waren overal

Tegenwoordig heb je stevige fietssloten met ‘echte’ sleutels, maar vroeger moesten we het met die platte fietssleutels doen. Ze hoorden bij zo’n dun fietsslot.

(Helaas heb ik ook ervaren dat deze fietssloten vrij gemakkelijk open de stoten waren.)

18 dingen van vroeger die de jeugd niet meer begrijpt

17. Hier speelde je de hele zomer mee…

In de zomervakantie speelde je vroeger als kind buiten. Je had een badmintonset, jeu de boule en een vangspel met klittenband. Zowel de ‘batjes’, die je aan je hand bevestigde, als de band waren gemaakt van klittenband.

Je moest dus zorgen dat je het batje met klittenband voor de aanstormende bal hield en hoppa: hij kleefde vast. De bal lostrekken en teruggooien… en dat een hele zomer!

18 dingen van vroeger die de jeugd niet meer begrijpt

18. Muizen hadden balletjes, allemaal

Tegenwoordig heeft bijna iedere computermuis een optische sensor, laser of wat dan ook. Vroeger had je muis een… balletje! Doordat dit balletje met de ondergrond meerolde, kon de muis met kleine wieltjes meten, welke beweging er plaatsvond!

Het werkte! Al moest je het balletje er af en toe uithalen om de wieltjes schoon te maken. Hier kwam namelijk naar verloop van tijd wat vuil op en dan rolde ze niet meer zo goed!

Computer muis balletje bal
Via: pixabay.com | moebiusdream, CC

Welke herken jij nog?

Welke van deze 18 zaken heb je zelf nog ervaren vroeger? Of missen we nog een hele belangrijke? Laat het ons weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Geboren begin jaren 80 en opgegroeid in de iconische jaren 90. Jeugdsentiment en nostalgie in de vorm van oude series, computerspelletjes, muziek (en nog veel meer) hebben me altijd al gefascineerd en opgevrolijkt. Precies dat mooie gevoel wilde ik nog beter toegankelijk maken voor iedereen en heb daarom Vroegert opgericht en voer hier vanaf het begin de hoofdredactie!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

10 gedachten over “18 dingen van vroeger die de jeugd niet meer begrijpt”

 1. *Sorry; typfout! Kinderwens moest kinderrekening zijn!

  Dáárbij: als je vroegere kreeg; kon dát er óók in via een aparte sleuf vóór briefgeld: je moest dan zelf intypen hoevéél gulden erbij kwam; en als je de knoppen aanraakte van de pennymaat, maakten deze geluid!

  Ze waren blauw, en behoorlijk groot

  Beantwoorden
 2. Wij hadden vroeger (de jaren 90, “de pennymaat”: dit was van ING en ook in een kinderwens te openen; was een vrij groot ding; waar sleuven in zaten voor alle gulden muntstukken; als je zakgeld kreeg.. dan duwde je je geld in het juiste sleufje, en de Pennymaat rekende dat dan bij de rest dat al in de pennymaat zat op..

  Er gingen twee van die hele dikke batterijen in

  Beantwoorden
 3. Dat plaatje 1 over het branden van een CD heeft niks met het branden van een CD te maken. Dat is gewoon een plaatje can het downloaden van een bestand…

  Beantwoorden
 4. Wat ze hier Floppy noemen is geen Floppy maar een Diskette. Deze waren al groter (in opslagruimte) dan de originele Floppy’s.

  Voordeel was wel weer dat als je aan de linker zijde net zo’n uitsparing knipte als rechts je de Floppy kon omdraaien en gebruiken. Had je toch twee keer zoveel ruimte 😀

  Beantwoorden
 5. Heeft klauwen vol met geld gekost. Cassette bandjes, lp’s, videobanden, DCC, floppy’s eerst groot toen klein. cd’s, dvd’s, blue-ray. En nu kun je werkelijk alles op het internet vinden…… F**k vroeger! Hahaha.

  Beantwoorden
 6. Oh ja, het opnemen van je favoriete liedje op een cassette bandje en dan kwam net weer de buurvrouw binnen of de bel ging..

  Beantwoorden
 7. Niet alleen de balletjes in de muis, maar vooral ook de kleine wieletjes die door het balletje bediend werden moesten schoon worden gemaakt.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...