18 prachtige herinneringen aan de videotheek vroeger

Door

Willem Hamilton

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

14

Laatste update:

14

Tegenwoordig bestaan er bijna geen videotheken meer. Films kijken op Netflix is natuurlijk veel gemakkelijker en toch missen we de videotheek van vroeger.

Hieronder 18 prachtige herinneringen aan de videotheek!

de nostalgische videotheek

Er was eens een tijd waarin streamingdiensten zoals Netflix en Disney+ geen deel uitmaakten van ons dagelijks leven. Het was een tijd van avontuur, een tijd waarin de magie van de filmscène zich verborg in die nederige, simpel ingerichte, maar geniale lokale videotheek…

Deze schatkamers van cinematografie bieden ons vandaag de dag gelukkig nog een hoop mooi herinneringen.

videotheek
Via: flickr.com | Simber (embed)

Laten we een stap terug in de tijd zetten en enkele van de prachtige herinneringen aan de videotheek van vroeger verkennen.

Kwam jij in de videotheek? Herken je onderstaande herinneringen aan de die goeie ouwe videotheek vroeger? Hebben we nog iets over het hoofd gezien?

Laat het weten in een reactie onderin!

1. Je bracht er uren door

Het betreden van een videotheek was een ervaring op zich. Het was een speeltuin voor filmliefhebbers, een plaats vol mogelijkheden en beloften.

In de videotheek kon je gerust uren doorbrengen. Dat allemaal om uiteindelijk 1 en soms een keer 2 films te huren.

2. Zacht tapijt

Dat heerlijke rode (of blauwe) tapijt voelde ook zo warm aan. Je kon er wel in slaap vallen!

18 prachtige herinneringen aan de videotheek vroeger

3. Overal coole posters

Een plek waar de muren bedekt waren met filmposters, tientallen… en de schappen vol zaten met VHS-banden en later, DVD’s. Wat was er veel te zien!

Blockbuster Gawler
Via: flickr.com | Ryan Smith (embed)

4. Op = Op

Je verheugde je zo op het huren van ‘Dumb and Dumber‘, maar helaas pindakaas! Hij was al verhuurd. Dan maar een andere uitzoeken…

5. Nieuwe films!

Maar gelukkig was de film die je graag wou zien vaak wel beschikbaar. Je keek dan ook erg uit naar het moment dat die leuke film eindelijk te huur was!

Videotheek vroeger video's DVD's
Via: flickr.com | Jos @ FPS-Groningen, CC

6. Oeps, boete binnen!

Gelukkig werd je af en toe gematst!

7. Je had een favoriete hoek

Eenmaal binnengekomen in de videotheek snelde je naar je favoriete hoek. Snel kijken of er nieuwe titels beschikbaar zijn!

18 prachtige herinneringen aan de videotheek vroeger

8. In herhaling

De nieuwste films werden altijd verhuurd als ‘dagfilms’. Je had 24 uur om de film te kijken. Je wilde hier natuurlijk het meeste uithalen. Vaak keek je deze dagfilms dan ook 2 of zelfs 3 keer achter elkaar!

Popcorn eten videotheek vroeger
Via: pexels.com | JESHOOTS.com, CC

9. Een hele week!

En was zo blij wanneer de nieuwe films eindelijk ‘weekfilms’ werden. Zo kon je met je vrienden samen films huren. “jij de eerste 3 dagen Lord of the Rings en ik de tweede helft van de week?”

10. Zoetigheid

Bij de videotheek kon je naast films ook chips, snoep en natuurlijk POPCORN kopen! Heerlijke snacks voor bij de film!

Videotheek snacks snoep
Via: youtube.com (capture) | FirmenABC

11. Videogames

Ook kon je videogames huren, maar dat was niet optimaal. Probeer Assasins Creed maar eens uit te spelen in een week!

Videotheek vroeger games
Via: flickr.com | Jos @ FPS-Groningen, CC

12. Goede aanbiedingen

Als trouw lid kon je altijd van de beste aanbiedingen gebruik maken. 4 halen = 3 betalen! Dan maar een weekje spijbelen om al die films te kijken!

Deze media wordt niet getoond.

Klik op dit blok om ALLE externe media op Vroegert te tonen, door deze cookies te accepteren of bekijk onze voorwaarden onderin.

Afbeelding wordt geladen…

13. Opschieten jij!

Nu we allemaal Netflix hebben, kunnen we op elk moment van de dag (en nacht) een film uitkiezen. Bij de videotheek moest je uiteraard rekening houden met de openingstijden. Je sprintte dus geregeld naar de videotheek om ervoor te zorgen dat je op tijd was.

14. Lichaamsbeweging

Waar we nu een film kunnen kijken door middel van een simpele klik op de knop, moest je bij de videotheek natuurlijk fysiek aanwezig zijn. Hup, een eindje fietsen voor je film! Je moest ‘m echt verdienen!

videotheek
Via: flickr.com | Shira Golding Evergreen, CC

15. Bingewatchen!

We denken bij de term ‘Bingewatchen’ natuurlijk meteen aan Netflix, maar dit deden we in het verleden ook al. Bij de videotheek kon je ook seizoenen van series huren. Je kon deze seizoenen maar voor een week huren. Opschieten dus!

Edward Norton televisie thuis bank zappen
Via: Fight Club (capture)

16. Films kopen!

Vaak werden oude films op DVD of VHS voor een schijntje verkocht. Zo kon je voor een klein prijsje de beste films op de kop tikken. De stickers van de videotheek zaten weliswaar op het hoesje, maar dit vond jij best cool.

18 prachtige herinneringen aan de videotheek vroeger

17. Droombaan

Stiekem waren we altijd jaloers op de medewerker van de videotheek. We wilden zelf wel bij de videotheek werken. Betaald films kijken!

Videotheek werken achter balie
Via: youtube.com (capture) | AT5

18. Adult films

Je dacht toch niet dat we dit item gingen overslaan? Last, but not least zullen we maar zeggen…

De 18+ hoek was een mysterieus gedeelte van de videotheek. Hier zag je af en toe stiekeme mannen naar binnen gaan. Jij samen met je vrienden stiekem om het hoekje gluren om te kijken welke films er achter die kralenketting stonden…

Simpsons videotheek
Via: The Simpsons (capture)

Jouw videotheek-momenten?

Welke warme herinneringen heb jij nog aan de videotheek? Hebben we nog een typerende herinnering aan vroeger over het hoofd gezien?

Laat het weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Geboren begin jaren 80 en opgegroeid in de iconische jaren 90. Jeugdsentiment en nostalgie in de vorm van oude series, computerspelletjes, muziek (en nog veel meer) hebben me altijd al gefascineerd en opgevrolijkt. Precies dat mooie gevoel wilde ik nog beter toegankelijk maken voor iedereen en heb daarom Vroegert opgericht en voer hier vanaf het begin de hoofdredactie!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

14 gedachten over “18 prachtige herinneringen aan de videotheek vroeger”

 1. Wij huurden altijd een box met een vhs speler erin. Thuis begon het plezier al met het “opzoeken” van de zwart/witte balken en dan kon de videoband erin. Helemaal blij waren we met National Lampoons films 🤣

  Beantwoorden
 2. We klopten al het kleingeld uit onze zakken, de bank en de keukenla en huurden dan een videospeler en 4 films. Bak popcorn maken twee flessen cola en het weekend was top!

  Beantwoorden
  • Heerlijk hoe we al de video tapes meenamen naar huis en ze op elkaar stapelden om ze vervolgens 1 voor 1 na elkaar gingen kijken tot de ochtend, de jaren 90 waren super heb er echt heimwee naar

   Beantwoorden
 3. Ik weet nog dat mijn ouders een tv huurde met een vhs er in. Iemand die nog weet hoe dat heette en wellicht nog een plaatje van?

  Beantwoorden
 4. Hi.
  Wat leuk die oude herinneringen. Mis het ook enorm. Hollywood factory kwam ik wekelijks! Gave videotheek was dat!! En videoland ook…in mijn jeugd dan. Er is één videotheek in de oude zwartjanstraat in noord. In de jaren 90. Herinnert iemand die? Heette die video vision of zo? En ter hoogte van welke winkels zat ie.
  Hoor het graag van iemand…

  Beantwoorden
 5. 15 jaar lang met heel veel plezier in Hollywood Factory gewerkt, nu nog steeds een dvd verzamelaar en zit inmiddels op 13.000 titels. Videotheek was gewoon veel leuker dan een film uitzoeken met je afstandsbediening.

  Beantwoorden
 6. Ik was zo iemand met de droombaan! Jarenlang bij videoland gewerkt. Altijd erg naar mn zin gehad vaste filmfanaten kwamen elke week kijken wat er uit kwam en een gezellig praatje maken

  Beantwoorden
 7. Op een gegeven moment kon je zelfs een video recorder en of een camera huren. Dat eerste deed ik wel eens om videobanden over te zetten naar een zgn bewaar videoband om de andere te hergebruiken. Camera huren deed ik vóór we er zelf één kochten. Ja op zo’n vhs tape opnemen met zo’n grote camera!

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...