Jouw speeltuin van vroeger in 13 herinneringen

Door

Zuleikha Meijen

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Dit mooie weer brengt goede herinneringen aan de speeltuin terug. Vanaf dat wij naar buiten mochten tot het donker werd, was de hele buurt in en rond de speeltuin te vinden. En alle toestellen waren bezet! Om welk speeltuin toestel was bij jullie het meest strijd?

Speeltuin

Speeltuin toestellen vroeger en vandaag

Iedere speeltuin in Nederland zag er ongeveer hetzelfde uit omdat het idee van dezelfde ontwerper (Van Eyck) kwam. Wat je er allemaal kon doen tijdens het buiten spelen, verschilde niet veel. De toestellen waren altijd bezet of er was een semi-oorlog gaande om er eentje te bemachtigen. En opgestaan is plaats vergaan dus als je eentje had, moest je er blijven zitten/hangen/liggen. Naar de wc gaan of thuis snel een snoepje halen was er dus niet bij. Welk toestel was jouw favoriet?

1. De wipwap (of wipkip)

Bijna iedere wipwap had de vorm van een dier, meestal een vogel en die noemden wij dan de wipkip. Het woord “wippen” was toen populair en zorgde voor heel wat ongepaste opmerkingen die onze ouders toevallig nooit mee hebben gekregen. Was dit jouw favoriete plekje in de speeltuin?

Jouw speeltuin van vroeger in 13 herinneringen
Via: Wikimedia Commons | Robert de Greef, CC

2. Gewoon schommelen…

Schommelen, schommelen, heen en weer. Zong jij dit ook vroeger? En probeerde je dan met je tenen bij de bladeren van de boom te komen en op het hoogste punt sprong je ervan af. Levensgevaarlijk als je bedenkt dat er bijna overal houtsnippers of stenen lagen. Heb jij jezelf wel eens ingedraaid? Nu word ik er misselijk van maar toen was dit zó gaaf! Volgens mij verstaan ze tegenwoordig wat anders onder “schommelen”.

3. Hangen in de schommelband

Op de schommelband kon je met zijn tweetjes als je allebei je best deed. Het vervelende was dat de oudere meiden altijd hierin lagen en zelfs snacks meenamen voor de hele dag! Hanggroepjongeren ook! En je kon nog meer met zo een schommelband.

Jouw speeltuin van vroeger in 13 herinneringen
Via: giphy.com

4. De grote wip

Als je mazzel had, stond er ook een grote wip in de speeltuin. Alleen moest je iemand van hetzelfde formaat vinden die ook wilde wippen. Best lastig soms.

5. Hinkelen…

Achter elkaar aan hinkelen en dan steeds sneller. Of steentjes gooien op nummers waar je dan niet op mocht hinkelen dus moest je op één been. Zelfs de hinkelbaan werd op deze manier leuk en dus gewild.

Jouw speeltuin van vroeger in 13 herinneringen
Via: giphy.com

6. Knikkergeul / koet / pot

Ben jij wel eens blut gespeeld met knikkeren? Was jij toen je favoriete bonk, je turtle of panda kwijt? Intens verdrietig kon je daarvan worden.

Knikkeren knikkers spelen ruilen vroeger schoolplein
Via: flickr.com | tup wanders, CC

7. Het vogelnest

Het was ook hier dat wij kleintjes nooit inkwamen. Het vogelnest was voor de oudere kinderen uit de buurt en proberen erin te komen had gewoon geen zin.

speeltuin vroeger schommel vogelnest
Via: depositphotos.com | esebene-photo

8. De kabelbaan…

Als het had geregend, was het een drukke bedoeling bij de kabelbaan. Wie kreeg die avond op zijn donder omdat ze in het midden waren blijven hangen en zo in de modder waren gesprongen? Wij waren allemaal bereid het risico te nemen.

Jouw speeltuin van vroeger in 13 herinneringen
Via: flickr.com | Mark Michaelis, CC

9. Ouderwets klimrek

Met voetje van de vloer was je bovenaan het klimrek het veiligst. Daar zat je dan toe te kijken terwijl iedereen werd afgetikt. Uiteindelijk moest je wel naar beneden als je de laatste was. Dan werd het pas echt spannend!

Jouw speeltuin van vroeger in 13 herinneringen
Via: Wikimedia Commons | Philip Bosma, CC

10. Klimhoepel

Als het had geregend was het niet alleen leuk om van de kabelbaan te gaan. De klimhoepel werd extra glibberig en dat was nog leuker om ondersteboven aan te hangen. Ik meen mij te herinneren dat hier de meeste ongelukjes gebeurden.

Jouw speeltuin van vroeger in 13 herinneringen
Via: Wikimedia Commons | Bundesarchiv / Koch, Heinz, CC

11. Rebel op glijbaan

De glijbaan was het tofst als het had geregend. Omhoog de glijbaan op, als dit lukte. Eraf was geen goed idee want dan was je helemaal nat. Er werd mij wat om en over elkaar heen geklauterd!

12. In de touwen

Omhoog klimmen aan een touw met knopen lijkt misschien niet spannend. Maar ook dit was een goede plek om te wachten tijdens tikkertje en voetje van de vloer ;). Als je stil bleef, vergaten ze je soms en was je de winnaar.

Jouw speeltuin van vroeger in 13 herinneringen
Via: pxhere.com

13. Speeltafels… Why?!

Hier werd nooit om gevochten omdat er altijd wat ontbrak. Zo kon je geen ballen vinden voor tafelvoetbal en de batjes voor tafeltennis waren stuk of zoek. Waarom stonden deze er eigenlijk?

Jouw speeltuin van vroeger in 13 herinneringen
Via: Wikimedia Commons | Havang(nl), CC

Het lijkt allemaal heel onschuldig waar wij vroeger mee speelden maar dat bleek niet helemaal het geval. Een aantal toestellen zie je ook niet meer in de moderne speeltuin. Al die geschaafde knietjes en bultjes ontstonden misschien doordat er te ruw om de toestellen werd gevochten ;), denk jij ook niet?!

Jouw favoriete speeltuin-herinnering?

Is het allemaal onzin dat het gevaarlijke(re) toestellen waren? Wij hebben het toch ook overleefd? Of heb jij nog een geweldige speeltuin herinnering van vroeger? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Tegenwoordig leven wij online en ondanks dat ik me daar erg in thuis voel met mijn online marketing bureau zulutions, verlang ik soms heerlijk terug naar de jaren '90. Mijmer jij met me mee?

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...