De 8 leukste spelletjes voor buiten die we vroeger deden

Door

Linda Groen

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

4

Laatste update:

4

Knikkeren buitenspelen vroeger

Kinderen en jongeren spelen tegenwoordig vaak binnen, en dan vaak via een schermpje. Alle moeders zeggen het af en toe, dat is zeker: Het is mooi weer, ga toch eens lekker buitenspelen!

Ik speelde vroeger uren buiten, zodra het niet regende, hup naar buiten, er was zo veel te doen. Kinderen van nu zullen het zeker vragen, maar wat moeten we dan doen buiten..?

Hier vind je een aantal leuke ideeën voor buitenspelen, de spelletjes die we vroeger àllemaal deden!

Buitenspelen, maar wat deden we dan?

In de jaren 70 en 80, maar zeker ook voor die tijd al, verveelden we ons geen moment bij het buitenspelen. En als het regende, keken we verlangend uit het raam totdat het weer wat opklaarde, want dan konden we weer buitenspelen.

Jouw herinneringen. Wat deed jij vroeger met buitenspelen altijd? Voor de deur, op het schoolplein en op straat?

Vertel het ons in een reactie onderin!

Wat we dan allemaal deden? Je herkent je vast wel in de volgende populaire bezigheden op het speelplein of in de straat.

Buiten spelen straat oude spelletjes van vroeger
Via: depositphotos.com

1. Knikkeren

We hadden allemaal onze zak knikkers met daarin “gewone” knikkers, bonken (grote knikkers) of pinkies (kleine knikkertjes), de één nog mooier dan de ander. Verder had je dan ook niks nodig, je groef een kuiltje in de grond, zocht een tegenstander, en knikkeren maar.

Wedstrijdjes tussen buurkinderen of zelfs het NK knikkeren, je was uren bezig en het ging erom aan het eind van de dag zoveel mogelijk knikkers mee naar huis te nemen.

Thuis kon je daarna nog uren kijken naar je schitterende vangst, sommige knikkers waren zelfs zeldzaam of gewoon heel mooi om te zien.

En de volgende dag ging je er weer op af met je knikkerzak, in de hoop dat je die nieuwe zeldzame en, op zijn minst voor jou, waardevolle knikker niet zou kwijtraken aan de buurjongen. Waar je het eerst moest doen met een zelfgemaakt putje, kon je later deze tegels op school vinden…

Knikker tegel put
Via: Wikimedia Commons | Edoderoo, CC

2. Rolschaatsen

Rolschaatsen, wie had ze niet in de jaren 80? Eenvoudige rolschaatsen, die je met gespjes onder je schoen kon vastmaken of hippe rollerskates! Ze hadden, toen, in ieder geval 4 wielen, per rij van 2, inline skates bestonden nog niet.

In de winter gingen we schaatsen op ijs, in de andere seizoenen konden we rolschaatsen. De grote challenge was het remmen, maar dat lukte niet altijd. Valpartijtjes waren dan ook bijna gegarandeerd. Maar dat maakte het plezier er niet minder om.

Rolschaatsen vroeger buitenspelen
Via: pexels.com | Tookapic, CC

3. Stoepranden

Ook zo’n heerlijk spel, je hebt er alleen een bal en (verhoogde) stoepranden voor nodig. En een tegenspeler natuurlijk. Vanaf de ene stoep gooide je de bal precies op de stoeprand aan de overkant en als de bal terugkaatste, zodat de bal bij je terugkwam, mocht je nog een keer.

Je moest dus inderdaad af en toe even stoppen om een auto door te laten en kon beter een rustige straat uitkiezen. Heel simpel, maar niet per sé makkelijk.

4. Hinkelen

Op één been springen over een baantje die je eerst zelf met krijt tekende, of die geschilderd was op het schoolplein, wie heeft dat nou nooit gedaan?

Ik denk dat alle kinderen in Nederland wel eens gehinkeld hebben, vroeger, maar nu nog. De hinkelbaan hieronder was wel heel erg lang! Meer dan 1500 tegeltjes, spierpijn gegarandeerd!

langste-hinkelbaan hinkelen buitenspelen
Via: NOS Jeugdjournaal

5. Touwtjespringen

Weet je nog, touwtjespringen op het speelplein op school, of op de oprit thuis. Vooral meisjes sprongen uren. Touwtjespringen was het leukst als je met zijn drieën (of meer) was, dan konden twee het touw vasthouden en de andere(n) springen. En was je maar met zijn tweeën? Geen probleem, dan knoopte je 1 uiteinde aan een lantaarnpaal.

Touwtjespringen met meer dan 2 springers tegelijk was de leukste uitdaging, je moest dan ‘inspringen’, springen en er weer uitspringen, en dat natuurlijk zonder het touw te raken. Onderstaand filmpje laat heel hoogstaand touwtjespringen zien, dit niveau hadden we niet op het schoolplein!

6. Steltlopen

Steltlopen kon je prima alleen doen, als je alleen buiten speelde, maar wedstrijdjes op de stelten waren natuurlijk het leukst. Je kent ze vast nog wel, houten stelten met onderaan voetsteunen en dan was je ineens net zo groot als je vader en moeder!

Of stelten zoals in dit plaatje, erg populair op kinderfeestjes. Je kon deze ook makkelijk zelf maken met twee conservenblikken en twee stukken touw. Met zulke stelten liep je het best op een grasveld, want valpartijen waren niet zeldzaam.

Stelten buiten spelen steltlopen
Via: pixabay.com | yaelnir75, CC

7. Elastieken

Elastieken was ingewikkelder dan het klinkt, maar een ware rage in de jaren 80 en ook 90. Je kon (moest) meerdere verschillende pasjes na elkaar uitvoeren op een rond van elastiek dat om de enkels van 2 vriendinnen (of vrienden, maar het waren vaak meisjes) werd gedaan.

Als je een foutje maakte in de pasjes, was de volgende aan de beurt en werd voor jou daarna het elastiek hoger gelegd: op de knie, op de heup, om de middel… Elastieken was letterlijk uren speelplezier, of zeg maar gerust weken, met enkel een stuk elastiek! Weet je het nog:

8. Hoela hoepen

Hoela hoepen is niet per sé een typisch buiten spel, maar om praktische redenen wilden moeders vaak dat je buiten ging hoela hoepen. Het nam ook nogal wat plaats in beslag.

In de jaren 80 was hoela hoepen een ware rage onder schoolkinderen, wie het het langste volhield zonder dat de hoepel viel of wie met de meeste hoela hoepen kon draaien, uitdagingen genoeg! Tegenwoordig is het een geliefd fitness onderdeel, dus als je het hoela hoepen mist, kun je het gerust weer oppakken!

Hoela hoep buitenspelen vroeger hoepel
Via: Wikimedia Commons | George Garrigues, CC

Buiten spelletjes, wat deed jij het liefst?

Wat was jouw favoriete bezigheid buiten als kind? Laat ons gerust weten wat ontbreekt in het lijstje, via een reactie onderaan.

Lees ook:


Word nog vrolijker van nostalgie!

Ontvang meer positieve, leuke en exclusieve herinneringen aan vroeger! Laat je e-mailadres achter en we sturen ze direct (gratis) naar je inbox!

Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

4 gedachten over “De 8 leukste spelletjes voor buiten die we vroeger deden”

 1. Ik was en ben nog steeds heel graag buiten bij mooi zonnig weer. Zwemmen in de zee, spelen op het strand, Rolschaatsen,Skippyballen, witte zwanen zwarte zwanen wie gaat er mee naar Engeland varen, kom uit verre landen mijn me gummetje, trefballen en schommelen in de speeltuin waren wel mijn favoriete. Maar niet schaatsen veel te koud ?

  Beantwoorden
 2. Buskebuuten of zoals sommigen het ook kennen verstoppertje met de bal. 1 schopte de bal weg en degene die hem was ging hem halen en liep achterstevoren terug naar de buutplek. Ondertussen moest iedereen zich verstoppen en wanneer je gezien was moest je tevoorschijn komen en wachten tot iemand die nog niet gevonden was kwam om de bal opnieuw weg te trapt zodat iedereen weer vrij was.

  Beantwoorden
 3. Jojo’en had je vroeger ook. Daar kon je echt zoveel kunstjes mee echt geweldig!!.
  En dan had je ook nog iets met een stok ook dat was een tijdje helemaal in. Kon je ook verschillende trucs mee. Goeie oude tijd!.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...