Zomervakantie? Deze 9 dingen deed je als kind

Door

Rosalie Van Hoof

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Zomervakantie vroeger vakantie strand

De zomervakantie, dat doet denken aan een vervlogen tijd waarin je op kamp ging en op lange avonden met vriendjes en vriendinnetjes mocht spelen. Wij doken in ons geheugen om die zoete herinneringen weer op te halen.

De zomervakantie vroeger

Kinderen hebben een vaag besef van tijd. Een heel jaar lang spendeerde je op de bank van de basisschool, en dan stond plots die zomervakantie voor de deur. De laatste schooldag was altijd fijn, maar je telde toch af naar de vrijheid van de zomer.

Lange, warme dagen doorbrengen aan het strand, spelen bij oma en opa, op kamp gaan: als kind had de zomervakantie heel wat in petto.

Zomervakantie? Deze 9 dingen deed je als kind
Via: flickr.com | Steven Martin, CC

1. Op zomerkamp gaan

Er was keuze te over. Sommige kinderen gingen jaarlijks op kamp met de jeugdbeweging, maar daarnaast kon je ook op ponykamp, creatief zomerkamp, danskamp, en later zelfs op surfkamp. Dat was altijd spannend.

Je ouders zetten je op de bus en vervolgens was het aan jou om vrienden te maken. Je hield er altijd leuke contacten aan over, waarnaar je achteraf soms een brief stuurde.

Kamp 2012
Via: flickr.com | longautrecht, CC

Op kamp moest je ook je ouders af en toe een kaartje sturen. Dat zag er dan ongeveer zo uit:

Lieve papa en mama,

Het is hier heel leuk en het eten is lekker en gisteren hadden we gehaktballetjes, maar ik mis jullie wel. Wel vind ik de wespen een beetje irritant. Ik slaap in de kamer met Elize en Jacqueline en dat is heel gezellig.

Ik ga nu stoppen, want we gaan nu bonte avond doen!

XX Petra

Je ouders waren maar al te blij met deze lieve en relatief uitvoerige brief, het kon namelijk ook zo:

2. Naar de dierentuin

Zomervakantie was ook een tijd van uitstapjes. Niet per se vele dagen of zelfs weken, maar het konden ook daguitstapjes zijn, waaronder een dierentuin. Zo heb je ook nog enkele gesloten dierentuinen bezocht…

Artis ingang dierentuin zomervakantie
Via: Wikimedia Commons | Dejonkheer, CC

3. Vakantie zonder zorgen

De meeste kinderen gingen op reis met het hele gezin. Een weekje kamperen in Zuid-Frankrijk was erg populair. Niet veel gezinnen gingen op reis met het vliegtuig. De prijzen van vliegtickets waren nog te hoog daarvoor. Degene die dat wel deden, hadden pas écht verhalen te vertellen.

Zomervakantie? Deze 9 dingen deed je als kind
Via: pixabay.com | Sabina Majoor, CC

Je verveling bereikte telkens een dieptepunt tijdens die lange autoreis, maar dat vergat je achteraf snel. Want op vakantie gaan met je ouders was een ultieme vrijheid; je had totaal geen zorgen als kind.

Het enige wat je moest doen, was je op tijd insmeren met zonnecrème en in het zwembad springen ter verfrissing.

Zomervakantie? Deze 9 dingen deed je als kind
Via: flickr.com | Andrew Currie, CC

4. Naar oma en opa

Eigenlijk wilden je ouders gewoon even van je af zijn. Je werd voor een week naar je oma en opa gestuurd maar dat stond je helemaal niet tegen. Bij oma en opa zijn, dat betekende een week lang verwend worden!

Zomervakantie? Deze 9 dingen deed je als kind
Via: flickr.com | Willem van Bergen, CC

5. Gewoon een dagje treinen

Dit ging ook vaak gepaard met je oma en/of opa, maar ook vaak met je ouders of een tante of oom. Het concept was vrij simpel: gewoon een dagje rondreizen in de trein (en andere openbare vervoersmiddelen) en steeds ergens anders eten of wandelen.

Trein reizen openbaar vervoer
Via: Wikimedia Commons | Koffiekopje, CC

In België had je zelfs TreinTramBus, waarbij je met je kaartje in alle openbaar vervoersmiddelen mocht. Dwars het land door: een machtig uitstapje!

Trein Belgie
Via: Wikimedia Commons | Marc Ryckaert, CC

6. Naar de kinderopvang

Oké, de kinderopvang viel soms wat tegen. Niet iedereen had het er altijd even naar zijn zin. Misschien sputterde je aan het begin van de dag tegen, maar tegen het einde van de dag was je een vriendengroep rijker. Je speelde er allerlei leuke spelletjes en dat leverde onvergetelijk zomerse herinneringen op.

Zomervakantie? Deze 9 dingen deed je als kind
Via: pixabay.com | Edouardo Dudu, CC

7. Naar de zee…

Een heerlijk dagje naar zee was toen nog écht vakantie. Vandaag is het gewoon een typisch uitje, niet veel bijzonders. Maar een dag naar de zee gaan vroeger, dat was een hele onderneming. Zwaar gepakt gingen jullie de trein op of auto in.

Eenmaal aan het strand kon je urenlang plezier maken in het water, zandkastelen bouwen, en flaneren over de dijk.

Strand vakantie vroeger zomervakantie
Via: pxhere.com, PD

8. Festivals afgaan

Wat later mocht je voor het eerst naar festivals gaan! Wat een vrijheid! Dat eerste festival staat wellicht nog in je netvlies gebrand: met wie je in de tent sliep, welke bands je zag, en de leuke feestjes.

Zomervakantie? Deze 9 dingen deed je als kind
Via: flickr.com | Rei Hardt, CC

9. Pretpark bezoeken!

De zomer was natuurlijk een ideaal moment om een pretpark te bezoeken. In sommige gevallen werd het zelfs twee dagen met overnachting erbij!

Zoveel verdwenen pretparken, die je in de zomer hebt gezien. Wat was het toch een heerlijke tijd!

Zomervakantie? Deze 9 dingen deed je als kind
Via: Pinterest

Jouw herinneringen aan de zomervakantie vroeger?

Hoe zien jouw herinneringen aan de zomervakantie van vroeger eruit? Komt het overeen met die van ons, of zijn we iets belangrijk vergeten? Laat het weten in een reactie onderin!

Zomervakantie? Deze 9 dingen deed je als kind
Via giphy.com

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...