Zo verliep je typische jaren 90 vakantie: 18 herinneringen

Door

Denise Parengkuan

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Vakantie jaren 90 strand spelen

Het is 1999 en de mooiste dag van het jaar is eindelijk aangebroken: de zomervakantie begint. Je springt een gat in de lucht, want binnenkort ga je op vakantie! Je ouders hebben een prachtige reisbestemming uitgezocht bij het reisbureau en de tickets zijn netjes opgeborgen in een mapje.

Klinkt dit als een andere planeet? Klopt, dit is namelijk een typische jaren 90 vakantie!

Vakantie in de jaren 90: een andere wereld

Een 90’s vakantie is voor de jongste generatie volkomen bizar en nauwelijks voor de spelen. Wij hadden geen smartphones en Google Maps, wel telefooncellen en kaarten om de weg te vinden. En WiFi klonk voor de gemiddelde vakantieganger als een woord uit een buitenaardse taal.

Hoe we vroeger op vakantie gingen roept warme herinneringen op. We konden geen mooi landschap met de smartphone vast te leggen, maar we brachten wel écht tijd met elkaar door. Geen schermpjes, maar goede gesprekken, puzzels en bordspelletjes.

Heel gezellig!

De jaren 90 vakantieganger herken je uit duizenden

En natuurlijk mogen we de fantastische outfits van de jaren 90 vakantieganger niet vergeten: een mode icoon in verre oorden met sandalen, felgekleurde kleding en oranje of roze zonnebril!

Roze zonnebril vroegert
Via: piabay.com | MabelAmber

Zo verliep de 90’s vakantie

Tijd om fijne herinneringen op te halen: zo verliep een typische vakantie in de jaren 90!

Hoe zagen jouw 90’s vakantie eruit? Ben je vroeger zelf veel op vakantie gegaan in de jaren? Wat herken je nog van onderstaande zaken of wat vond jij het meest typerende?

Deel jouw herinneringen aan die vakantie in de jaren 90 in een reactie onderin!

1. Je boekte een vakantie bij het reisbureau

Ging je op vakantie met het vliegtuig? Geluksvogel! In de jaren 90 kon lang niet iedereen zich dat veroorloven. Bovendien moest je voor het boeken van een vakantie naar een reisbureau. Daar zaten je ouders voor je gevoel urenlang (zo saai!) met een medewerker de vakantie te plannen.

Vakantie jaren 90 reisbureau reis boeken
Via: Wikimedia Commons | Donald Trung Quoc Don (Chữ Hán: 徵國單), CC

2. Je vond informatie over reisbestemmingen in reisgidsen

Op het reisbureau lagen meestal grote reisgidsen over allerlei bestemmingen. Even online informatie opzoeken kon natuurlijk nog niet. Dus las je overal allerlei bijzondere plekken met mooie plaatjes. Daardoor kreeg je meteen zin in de vakantie!

Vakantie in de jaren 90 reisgids
Via: Wikimedia Commons | ProjectManhattan, CC

3. Je moest valuta omwisselen

In de jaren 90 had je nog geen euro’s. In plaats daarvan moest je geld contant pinnen en het omwisselen in de plaatselijke valuta bij het geldwisselkantoor. En omrekenen deed je op jouw vakantiebestemming gewoon uit het hoofd. Knap!

Vakantie in de jaren 90 geld
Via: flickr.com | Jens Rost, CC

4. Minder controles op het vliegveld

In de 90’s waren de controles op het vliegveld veel minder streng. Je kon na een snelle check bij de security meteen naar de gate lopen, zelfs met familie en vrienden om afscheid te nemen. En voor de aanslagen van 11 september 2001 mocht je breinaalden en scharen meenemen aan boord!

5. Kaartlezen was een belangrijke vaardigheid

Ging je in een volgepakte auto op vakantie naar zonovergoten oorden als Italië, Frankrijk of Spanje? Dan mocht een routekaart niet ontbreken. Google Maps bestond nog niet en dus had je moeder of vader (afhankelijk wie reed) een grote kaart voor de neus. Dat leverde soms best discussies op!

6. Op de achterbank luisterde je jouw favoriete muziek op de walkman

Een urenlange autorit saai? Niet dankzij jouw geliefde walkman. Op deze draagbare cassettespeler genoot je van jouw favoriete muziek, zoals Nirvana of de Spice Girls.

walkman vroeger muziek luisteren
Via: flickr.com | henry…, CC

7. Bij autopech speelde je buiten met elkaar

Kreeg de auto onderweg pech? Balen! Dat betekende vaak urenlang wachten ergens in een restaurant. Maar gelukkig speelde je tijdens het wachten buiten met je broertjes/zusjes/vriendjes/vriendinnetjes/neefjes/nichtje.

8. Je trouwe reisgenoot: de Game boy

Muziek luisteren was niet de enige vorm van vermaak op de achterbank. En daarmee bedoelen we niet het klieren met je broertje of zusje. Nee, de Game Boy bood urenlang plezier met fantastische spelletjes als Pokémon, Mario en Sonic.

Game Boy spelletjes jaren 90
Via: pxhere.com, CC

9. Tanken was veel goedkoper

Voor tanken betaalde je veel minder geld. In 1999 kostte een liter super met lood 2,46 gulden, omgerekend 1,12 euro.

BP Tankstation prijzen vakantie jaren 90
Via: Wikimedia Commons | Kevster, CC

10. Je moest in de rij staan voor tickets

Online tickets boeken voor een uitstapje of bezienswaardigheid? Niet tijdens een jaren 90 vakantie. In plaats daarvan stond je urenlang in de rij voor een kaartje. Maar eenmaal binnen vergat je het lange wachten vaak al snel!

11. Je maakte geen selfies

Voor het maken van mooie vakantiefoto’s nam je een eigen camera mee. Je ging heel zuinig om met het fotorolletje, dus geen selfies. In plaats daarvan vroeg je aan een voorbijganger of hij of zij een foto van jou kon maken.

Zo verliep je typische jaren 90 vakantie: 18 herinneringen
Via: flickr.com | Michchap, CC

12. Je vroeg andere reizigers/locals om tips

Even een praatje maken met andere reizigers en lokale inwoners deden we graag in de 90’s. Kon je meteen even om een paar goede tips over de bestemming vragen. En wie weet maakte je zo wel nieuwe vrienden!

Vakantie vragen om de weg
Via: flickr.com | Alessandro Augusto Lucia, CC

13. Alles op vakantie maakte indruk

Wow-zonnebril-verbaasd-onder-de-indruk
Via: Saturday Night Live (capture)

14. Je gebruikte een wekker om op te staan

Zo verliep je typische jaren 90 vakantie: 18 herinneringen
Via: flickr.com | Marcin Wichary, CC

15. Je moest altijd naar huis bellen via een telefooncel

Natuurlijk moest het thuisfront op de hoogte worden gehouden van al jouw vakantieavonturen. Dat deed je niet met een appje, maar via een belletje in een telefooncel. Je gooide er een paar muntjes in om contact te hebben met je familie en vrienden in het verre Nederland!

Telefooncel buitenland vakantie jaren 90 vroeger
Via: flickr.com | Matt Jiggins, CC

16. Je stuurde een kaartje naar het thuisfront

Een mooi kaartje sturen naar huis hoorde er echt bij tijdens een 90s vakantie. Je schreef een leuk tekstje en als het warm en zonnig was in de bovenhoek een zonnetje met de temperatuur. Even familie in het koude kikkerlandje jaloers maken!

Vakantie jaren 90 vroeger kaart sturen
Via: pixabay.com | Macadam13, CC

17. Je moest internetten in een internetcafé/hotel lobby

Moest je tijdens jouw vakantie écht even een e-mail sturen? Dan ging je naar een internetcafé of een hotel lobby met computers. Je betaalde een paar euro per minuut of per uur en kon meteen aan de slag.

Zo verliep je typische jaren 90 vakantie: 18 herinneringen
Via: flickr.com | Wesley Fryer, CC

18. Je nam heel veel boeken mee in de koffer

E-readers bestonden nog niet in de jaren 90, dus nam je een flinke stapel boeken mee in de koffer. Dat was soms flink proppen!

Jouw 90’s vakantie?

Kreeg je door het lezen van ons artikel instant vakantiekriebels? Welke van de bovenstaande zaken herken jij meteen als je terugdenkt aan jouw vakantie in de jaren 90?

Vertel ons jouw mooiste jaren 90 vakantieherinneringen in een reactie hieronder!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...