Hilarisch: zo dachten we vroeger over mobiel bellen

Door

Willem Hamilton

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

6

Laatste update:

6

mobiel bellen vroeger

Het is bijna niet weg te denken, smartphones met internet. Daarvoor zat nog het ‘gewone’ mobiel bellen en dáár zat iedereen op te wachten… Of niet?!

De evolutie van mobiel bellen

Herinner je je nog de tijd waarin het idee van een telefoon in je broekzak meer science fiction leek dan werkelijkheid? Een tijd waarin ‘mobiel bellen’ iets was voor zakenmensen met enorme koffers of voor die ene persoon in de vriendengroep die altijd op de hoogte was van de nieuwste technologische snufjes.

Bellen zag er vroeger namelijk gewoon zo uit:

Hilarisch: zo dachten we vroeger over mobiel bellen

Van Koelkast tot Pocketformaat

Het begin van mobiele telefonie was bescheiden, met apparaten die meer weg hadden van een kleine koffer dan van de gestroomlijnde smartphones die we vandaag kennen. Het was de tijd van de ‘koelkasttelefoons’, die zo groot en zwaar waren dat ze amper ‘mobiel’ genoemd konden worden.

Deze eerste mobiele telefoons waren niet alleen onhandig groot, maar ook peperduur. Het was een statussymbool, iets wat je had, als je het echt gemaakt had in de wereld.

Michael Douglas bellen mobiele telefoon vroeger strand Wall Street
Via: Wall Street (capture)

Maar de technologie stond niet stil. De grote, onhandige apparaten maakten plaats voor kleinere, meer draagbare modellen. De mobiele telefoon begon langzaam maar zeker een vast onderdeel te worden van het dagelijks leven.

Het was een periode van snelle veranderingen, waarin elk nieuw model weer iets kleiner, iets handiger en iets meer ‘high-tech’ leek.

De Mobiele Telefoon in de 90’s en 00’s

De jaren 90 en de 00’s waren een gouden tijdperk voor de mobiele telefoon. Elk jaar leek er een nieuw model op de markt te komen dat sneller, beter en meer geavanceerd was dan zijn voorganger.

Dit was de tijd van de Nokia 3310, een telefoon zo robuust dat er grappen over werden gemaakt dat hij onverwoestbaar was. Het was ook de periode waarin sms’en een eigen cultuur werd, met eigen afkortingen en emoticons die de manier waarop we communiceren voor altijd veranderde.

Hilarisch: zo dachten we vroeger over mobiel bellen
Via: flickr.com | Asim Bijarani, CC

Deze periode zag ook de introductie van de eerste smartphones. De term ‘smartphone’ was toen nog nieuw en spannend, een apparaat dat niet alleen kon bellen en sms’en, maar ook toegang gaf tot het internet en tal van andere applicaties.

Het was een revolutionaire ontwikkeling, die de manier waarop we met technologie omgaan, fundamenteel zou veranderen.

Andere tijden…

Tijden veranderen en met name op technologisch gebied gaan we hard. Enkele jaren geleden had nog niemand een mobiele telefoon, laat staan een smartphone. Nu doe je alle belangrijke zaakje gewoon mobiel. 

En natuurlijk kon je vroeger ook buitenshuis al bellen, al ging dat iets anders dan met een mobieltje…

Telefooncel vroeger mobiel bellen schiphol
Via: Wikimedia Commons | Philip Bosma, CC

Maar naast alle daadwerkelijke technologische vooruitgang, is het ook leuk om stil te staan bij omgang en aanpassing door onszelf. Hoe zagen wij al deze ontwikkelingen, toen ze nog niet ingeburgerd waren…

1998 aan het woord…

Hieronder kun je zien hoe mensen dus reageerden op ‘mobiel bellen’ of de mobiele telefoon. Fantastisch om te zien hoe mensen in 1998 reageerden op de REVOLUTIONAIRE mobiele telefoon. “Dan ben je aan het fietsen en dan wordt je gebeld, hahaha!” Check dit filmpje, hilarisch (denk je nu)…

Follow-up

Voor de jonge lezers onder ons: in dat plaatje bovenin zijn twee TELEFOONCELLEN te zien: kleine hokjes met een telefoon, waar je tegen betaling kon bellen! 😉

Mobiel bellen vroeger

Eén ding is zeker: tijden zijn veranderd. Wat zijn jouw herinneringen aan mobiel bellen van vroeger en wat dacht jij er op het moment zelf over?

Laat het ons hieronder weten in een reactie!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Geboren begin jaren 80 en opgegroeid in de iconische jaren 90. Jeugdsentiment en nostalgie in de vorm van oude series, computerspelletjes, muziek (en nog veel meer) hebben me altijd al gefascineerd en opgevrolijkt. Precies dat mooie gevoel wilde ik nog beter toegankelijk maken voor iedereen en heb daarom Vroegert opgericht en voer hier vanaf het begin de hoofdredactie!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

6 gedachten over “Hilarisch: zo dachten we vroeger over mobiel bellen”

  1. Betr. Dat filmpje. Vorig jaar of dit jaar is er een follow-up gemaakt waarbij ze de mensen hebben opgezocht uit dst filmpje om te zien hoe ze er nu over denken!

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...