16 Science Fiction series die je compleet vergeten was

Door

Harry Wibier

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Science fiction blijkt door de jaren heen een heel geschikt genre voor televisie. Tal van series verschijnen op de buis. Sommigen zijn heel succesvol. Ken jij ze allemaal?

Wat is science fiction?

Buitenaardse wezens, toekomstvisioenen, robots, ruimtereizen, onverklaarbare verschijnselen en vergaande technische ontwikkelingen vormen de hoofdmoot van het genre. Meestal leidt dit tot spannende situaties, maar niet altijd.

Ook humor kan het belangrijkste ingrediënt zijn. En soms gaat het in deze series alleen maar om de fascinatie voor het fantastische. Vaak blijkt dat alleen al onderhoudend genoeg!

Stripboeken
Via: vroegert.nl | Harry Wibier

De oudste science fiction

De science fiction film bestaat al sinds het begin van de filmgeschiedenis. Charcuterie Mécanique (1895) van Louis Lumière gaat over een machine die in mum van tijd van varkens in gebruiksklaar vlees verandert.

Le Voyage dans la Lune van georges Méliès (1902) is een ware klassieker. De eerste series voor televisie zijn ook bijna net zo oud als het medium zelf. Captain Video (1949), Tom Corbett – Space Cadet (1950) en Space Patrol (1950) zijn de eersten.

Nieuwe science fiction

Het blijft een populair genre tot de dag van vandaag. Zelfs de VPRO investeert er tegenwoordig in. Deze omroep maakt de eerste science fiction comedy serie van Nederland; Missie Aarde uit 2015 en 2016.

Daarin bindt een aantal astronauten de strijd aan tegen de verveling die ontstaat als ze een nieuwe thuisplaneet voor de mensheid zoeken. Andere min of meer hedendaagse series zijn: Doctor Who (al sinds 1963!), The Mandalorian, Westworld, Watchmen, Stranger Things, Devs, Humans, The Handmaid’s Tale en Star Trek: Picard.

Dr Who science fiction
Via: Dr. Who (capture)

Ken jij deze 16 klassieke science fiction series nog?

Terug naar de klassiekers van vroeger; van de jaren ‘50 tot de jaren ‘10. Sommige hyperrealistisch, andere met een groot gehalte voorspelbare flauwekul en met duidelijk zichtbaar bordkarton. Welke serie vind jij de beste? 

1. The Twilight Zone (1959, 1985, 2002, 2019)

Vier generaties televisiemakers volgen het concept waarin losse afleveringen op zichzelf staande pulp-achtige verhalen vertellen. Het genre is niet alleen science fiction, maar ook fantasy, horror, thriller en alles wat daar ook maar enigszins op lijkt. Liefhebbers beleven The Twilight Zone ook als radioprogramma, boekenreeks, bordspel en themapark.

Via: Twilight Zone (capture)

2. Thunderbirds (1965-1966)

De oorspronkelijke 32 afleveringen ontketenen een hype die tot de dag van vandaag aanhoudt. Talloze spin-offs, merchandise objecten en remakes houden een groot publiek decennia lang geboeid. Niet gek voor een poppenserie! Maar dan wel eentje die er super stoer uitziet, zekere naar de maatstaven van toen. Neem alleen al die futuristische roze Rolls Royce van Lady Penelope, FAB 1. Dat is toch een waar stijlicoon?  

3. Star Trek (1966-1969)

Kapitein Kirk, Spock, Scotty en de rest van de bemanning van Starship Enterprise staan centraal in de ongekend succesvolle serie Star Trek. Talloze fans kopen zich arm aan merchandise en reizen de wereld af om de acteurs te ontmoeten. En zo gek is dat niet, want wie wordt nu niet een beetje week van binnen bij het horen van de magische woorden: 

“Space: the final frontier. These are the voyages of the starship Enterprise. Its five-year mission: to explore strange new worlds. To seek out new life and new civilizations. To boldly go where no man has gone before!”

Aankondiging Star Trek
Via: Star Trek (capture)

4. Blake’s 7 (1978-1981)

Vier seizoenen bestaan van deze serie. Ze vertellen het verhaal van een dissident en zijn trawanten die met een geavanceerd ruimteschip uit handen proberen te blijven van een totalitair regime. Nederland zendt twee seizoenen uit, België drie. Dit is misschien niet de meest succesvolle sciencefictionreeks van de BBC, maar wel één van de meest beklemmende. 

Via: Blake’s 7 (capture)

5. Battlestar Galactica (1978-1979)

Deze razend populaire serie doet het ook goed in Nederland. Cylons jagen op een ruimteschip vol vluchtelingen die hopen op de aarde een veilig heenkomen te vinden. De vraag die iedere kijker bezighoudt is wat voor aarde zij zullen aantreffen. Het blijkt die van 1980. Oei oei oei, als dat maar goed afloopt.

Via: Battlestar Galactica (capture)

6. Buck Rogers in the 25th Century (1979-1981)

Buck Rogers bestaat als sinds 1928. Door een ongeluk raakt hij bevroren tijdens een ruimtevlucht. Als hij vijf eeuwen later ontdooit, valt het hem erg moeilijk om te aarden in 25e eeuw. Misschien ken je het robotje Twiki nog: “Bidibidibidi!”

https://www.youtube.com/watch?v=8Y9i93yq6vo

7. V (1984-1985)

Buitenaardse wezens komen op bezoek. Ze lijken sprekend op ons en zeggen dat ze de mensheid de helpende hand willen reiken om ons voor catastrofes te behoeden. Maar dat blijken natuurlijk enkel mooie praatjes om speelruimte creëren en een waar schrikbewind op poten te zitten. Gelukkig trapt niet iedereen erin … 

Via: The Story of the Battle for V (capture)

Er zijn nog veel meer Science Fiction series waar jij vroeger (of nu nog steeds) naar kijkt. Wat dacht je bijvoorbeeld van The X-Files (nr. 11). Bekijk het op de volgende pagina!

Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...