Hoe is het NU met de 5 captains uit Star Trek?

Door

Raymond Zachariasse

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Star Trek is een reeks die nog steeds bestaat. Recentelijk is de nieuwste telg van de familie, Discovery, in premiere gegaan bij Netflix. Voor ons een goede reden om eens te kijken hoe het nu met de captains gaat.

Star Trek is waarschijnlijk een van de bekendste series in de wereld. Het begon allemaal met Captain Kirk die samen met de vulcan Spock, scheepsarts Bones, engineer Scotty, communicatie officier Uhura en Luitenant Sulu door het heelal vlogen op zoek naar nieuwe beschavingen. Daarna volgden meer schepen en meer bemanningsleden. Recentelijk konden we een nieuwe serie aan de lange reeks verwelkomen. Deze Discovery is eigenlijk meer een prequel die zich afspeelt in de tijd voor de oorspronkelijke serie, voor ruimteschip Enterprise en voor Kirk.

Elke reeks had zo z’n eigen kwaliteiten, maar het belangrijkste element, de captains, is altijd gebleven. Stuk voor stuk stonden standvastige, sterke captains aan het roer van de ruimteschepen. Laten we ze eens op een rijtje zetten en kijken hoe het nu met ze is.

1. Captain Kirk (Star Trek)

De eerste gezagvoerder was natuurlijk James Tiberius Kirk. Hij was behoorlijk onorthodox. Van gezag moest hij weinig hebben. Mede hierdoor maakte hij aan boord van de Enterprise veel vrienden. Uiteindelijk liet hij het leven tijdens een gevecht met Soran. Picard, een van de latere captains, heeft hem op Veridian III begraven.

Acteur William Shatner

Shatner, geboren in Canada, speelde na Star Trek nog een aantal bijrollen in series zoals Hawaii Five-O en Ironside. Later kwamen daar een aantal Star Trek films bij. Tegenwoordig maakt William naast documentaires en boeken over zijn geliefde Star Trek, ook nog furore in komische films, waarin hij vooral zichzelf op de hak neemt.

2. Jean-Luc Picard (Star Trek: The Next Generation)

Jean-Luc Picard had de leiding over een nieuwe Enterprise. Deze NCC-1701-D kreeg vooral veel weerstand van de Borg. Picard werd zelfs korte tijd geassimileerd. Gelukkig kwam hij er uiteindelijk ongeschonden uit waardoor hij later, met zijn bemanning en het nieuwe ruimteschip NCC-1701-E, een Borg-kubus kon vernietigen.

Acteur Patrick Stewart

Zeer waarschijnlijk de meest bekende acteur uit de reeks, Sir Patrick Stewart, acteert al sinds zijn negende. In zijn beginjaren was hij vooral actief in het theater, maar later kwamen daar televisie- en filmrollen bij. Naast zijn rol als Jean-Luc Picard kreeg de acteur de mogelijkheid om een superheld te spelen. Deze Professor Xavier werd dankzij Sir Patrick een nog grotere held op het witte scherm als onderdeel van de X-men. Daarnaast leende Sir Patrick ook zijn stem aan Susie Swanson uit Family Guy en verzorgde hij het commentaar voor de documentaire Earth.

3. Kathryn Janeway (Star Trek: Voyager)

Captain Kathryn Janeway was een van de eerste vrouwen die de leiding kreeg over een echte starship. Ze stond gelukkig haar mannetje. Dat moest ook wel, want aan het begin van Star Trek: Voyager kwamen zij en haar bemanning onverwacht in het nog onbekende Delta Kwadrant terecht. De taak van Captain Janeway bestond daarna voornamelijk uit het ruimteschip weer veilig in het Alfa Kwadrant te krijgen.

Kate Mulgrew

Kate Mulgrew had grote schoenen te vullen toen zij de rol van Captain overnam voor Star Trek: Voyager, maar ze deed het prima. Net zoals Sir Patrick Stewart eerder kon Kate bouwen op haar impossante theaterverleden, waardoor ze vooral rollen van sterke vrouwen speelde. Tegenwoordig speelt Kate Mulgrew in de Netflix hit “Orange is the new black” de rol van Galina “Red” Reznikov.

4. Benjamin Sisko (Deep Star Nine)

Benjamin Sisko had de leiding over Deep Space Nine. In tegenstelling tot zijn collega’s had Benjamin niet alleen de leiding over een ruimteschip (USS Defiant), maar was hij ook de baas van Deep Space Nine. Dit ruimtestation werd uiteindelijk een ontmoetingsplek voor wetenschappers, bezoekers van diverse pluimage en politieke ambassadeurs.

Avery Brooks

Avery Brooks speelde na zijn Star Trek rol nog in meerdere series en in diverse films. Zijn bekendste rol blijft natuurlijk die van Benjamin Sisko, maar zijn optreden in America History X, waarin hij samen met Edward Norton speelde, bracht hem veel lof. Tegenwoordig is de stem van Avery veel te horen in documentaires, zoals BBCs Walking with Dinosaurs. Zijn klassiek geschoolde stem gebruikt hij ook veel in het theater en voor zijn optredens als zanger.

5. Jonathan Archer (Star Trek: Enterprise)

Star Trek: Enterprise betekende een stap terug in de geschiedenis van de serie, want het speelde zich af voor de avonturen van Captain Kirk. Jonathan Archer had de leiding over een mooi ruimteschip en leuke bemanningsleden. Net zoals de eerdere series bestond hun hoofdtaak uit het ontdekken van de geheimen van het heelal, maar captain Archer hield zich niet altijd aan de regels. Zeker niet als die opgesteld waren door de Vulcans, een ras waar hij een hekel aan had.

Scott Bakula

Scott Bakula was voor Star Trek: Enterprise vooral bekend door zijn rol in de serie Quatum Leap, waarin hij een tijdreiziger speelde. Na wat rollen in films en series belandde hij uiteindelijk in de hit CSI: New Orleans. Naast zijn acteerwerk zingt hij – net zoals zijn Star Trek collega Avery Brooks – niet onverdienstelijk.

Bonus

Zo, dat waren alle captains. Oh, wacht, stiekem was er nog een. Captain Pike, gespeeld door Jeffrey Hunter had de hoofdrol in de pilot. NBC had na het bekijken van de pilotaflevering bedenkingen, dus werd er vlug een tweede pilot gemaakt met de bekende Kirk als captain. Die aflevering was wel een schot in de roos en de rest is geschiedenis. Pike kwam later nog wel even in beeld in de film reboots.

https://youtu.be/qmEuXsa4z_Q

En nu?

Sinds 2017 is er een nieuwe Star Trek serie aan de reeks toegevoegd. Deze Star Trek: Discovery heeft hoge verwachtingen waar te maken, maar gezien de trailer denken wij wel dat het gaat lukken.

Tot slot

Nog een bijzondere blik in de keuken van de orginele Star Trek.

Natuurlijk zijn wij erg benieuwd welke captain volgens jullie de beste is. Laat je voorkeur achter in de comments!

Lees ook: Deze 12 feitjes over STAR TREK: VOYAGER wist je vast nog niet!

Lees ook: 6 onrealistisch lijkende gadgets uit Star Trek zijn nu werkelijkheid

Raymond Zachariasse is een Nederlandse schrijver van vooral jeugd- en prentenboeken. Geboren en getogen in Woerden sinds 9 September 1969. Veel van zijn verhalen zijn gebaseerd op zijn jeugd en spelen zich af in Woerden en omstreken. Sinds zijn jeugd heeft hij een grote interesse in het fantastische en mystery en daardoor is het geen geheim dat veel van zijn verhalen ook afspelen in verre oorden.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...