6 onrealistisch lijkende gadgets uit Star Trek zijn nu werkelijkheid

Door

Willem Hamilton

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Star Trek is een serie die al vanaf de jaren ’70 bestaat. Wanneer je op Netflix de eerste aflevering bekijkt dan is het bijna lachwekkend om te zien welke technologie er tijdens de aflevering werd gebruikt. Met de komst van ‘Star Trek: The Next Generation’ werd ook de technologie realistischer. Het is zelfs zo dat een aantal objecten die in die serie werden gebruikt nu echt bestaan. Reden genoeg om daar een overzicht van te geven!

Star Trek: ode aan deze iconische serie

Star Trek is een Amerikaanse sciencefiction-serie die voor het eerst in 1966 werd uitgezonden. De makers hadden toen nog geen idee van het enorme succes. Ondertussen zijn er zeven televisieseries, dertien films, twee animatieseries en tientallen computerspellen. Dan hebben we het nog niets eens gehad over de honderden boeken, stripboeken en encyclopedieën. Eén ding is zeker: Star Trek is een iconische serie!

[quads id=5]

Onrealistische gadgets uit Star Trek

Als je toentertijd de serie bekeek, zagen veel gadgets er onrealistisch uit. Heel wat jaren later zijn een aantal van deze gadgets werkelijkheid geworden. Wij zetten deze gadgets op een rijtje!

1. De tablet

In het dagelijkse leven is de tablet bijna niet meer weg te denken. Dit kan een handig hulpmiddel zijn bij het werk maar we kijken er ook video’s op en er worden games op gespeeld. Jaren voor de eerste tablet was deze al in Star Trek te zien. Wil je met jouw tablet (of iPad) het gevoel van de serie terughalen dan zijn er apps beschikbaar die de tablet transformeren naar een device wat door Starfleet gebruikt wordt.

Captain Picard iPad tablet
Via: Star Trek (capture)

2. De Communicator Badge

In iedere serie van Star Trek is de Communicator Badge te zien. Deze is gepind op het shirt en met een simpele aanraking kan er met de andere bemanningsleden worden gecommuniceerd. Deze technologie wordt nu vooral in ziekenhuizen gebruikt. Dit maakt het voor het verplegend personeel eenvoudig om onderling te communiceren.

Communicator Badge Star Trek
Via: youtube.com (capture) | MrMobile [Michael Fisher]

[quads id=8]

3. De Universele Vertaler

Om de verschillende buitenaardse wezens te kunnen verstaan wordt er in Star Trek gebruik gemaakt van een Universele Vertaler (Universal Translator). Dit is een apparaat in de vorm van een buis die direct de spraak vertaald. Tegenwoordig zijn er apps die kunnen worden gebruikt om dit ook te realiseren. Communiceren met buitenaardse wezens is dan nog niet mogelijk maar het is wel handig om te gebruiken in het buitenland.

Universal Translator Star Trek
Via: Star Trek (capture)

4. Het Holodeck

Wat misschien wel de meest spectaculaire ruimte op het ruimteschip is dat is het Holodeck. Hier kunnen situaties nagebootst worden. Iedere omgeving kan worden gecreëerd en dit wordt aan boord van het schip gebruikt voor trainingen maar ook voor plezier. Nu is er ons eigen holodeck in de vorm van Virtual Reality. Dit is dan geen ruimte maar een soort van bril die je op zet en waar je dan in een totaal verschillende omgeving komt. Gamen wordt zo een hele andere ervaring.

https://youtu.be/d7dfsLfWJvc

5. De Phaser

De Phaser is een wapen waarmee de tegenstander tijdelijk verlamd kan worden. Captain Kirk was zeer handig met dit wapen. Het heeft het Amerikaanse leger blijkbaar op een idee gebracht. Tijdens de oorlag in Irak werd de Dazzler gebruikt. Dit is een apparaat waar de tegenstander ook tijdelijk uitgeschakeld kon worden.

Phaser Star Trek Dazzler
Via: Star Trek (capture)

[quads id=6]

6. De pratende computer

Bij Star Trek zien we de bemanningsleden praten tegen de computer. Dit leek lange tijd een onmogelijkheid. Nu weten we dat het mogelijk is en het ook het uitvoeren van taken een stuk makkelijker maakt. Denk bijvoorbeeld aan Siri op je iPhone. Wil je een sms’je versturen dan hoef je deze alleen maar in te spreken en Siri zal deze voor je verzenden. Het gebruik van spraak bij computers en mobiele apparaten zal in verwachting alleen nog maar toenemen.

Star Trek is een grote inspiratie voor uitvinders

Dit waren de belangrijkste voorbeelden van onrealistische gadgets die toch werkelijkheid werden. Wie weet zien we in de nieuwste Star Trek Discovery nu ook weer een aantal nieuwe zaken die we over een aantal jaren echt gaan gebruiken. Star Trek is immers een inspiratiebron voor veel uitvinders gebleken.

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Geboren begin jaren 80 en opgegroeid in de iconische jaren 90. Jeugdsentiment en nostalgie in de vorm van oude series, computerspelletjes, muziek (en nog veel meer) hebben me altijd al gefascineerd en opgevrolijkt. Precies dat mooie gevoel wilde ik nog beter toegankelijk maken voor iedereen en heb daarom Vroegert opgericht en voer hier vanaf het begin de hoofdredactie!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...