10 mobiele telefoons die vroeger het straatbeeld domineerden

Door

Willem Hamilton

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Mobiele telefoons van vroeger feat

De mobiele telefoon gaat inmiddels al wat jaartjes mee en heeft hierin ook een grote ontwikkeling laten zien. We blikken even terug naar de meest voorkomende of bekende mobiele telefoons van vroeger.

Van draad naar mobiel

De iets oudere Vroegert-lezers zullen zich deze tijd nog maar al te goed herinneringen, maar ooit liepen we over straat en gingen naar ons werk, of afspraken zonder telefoon. Je kon thuis, of op je werk gebeld worden en daar had je dan vaak al een bakbeest van een apparaat voor nodig.

Onvoorstelbaar toch?!

voorwerpen-vroeger-telefoon-draaischijf
Via: Wikimedia Commons | Zutje, CC

Grote kans, dat als je iemand wilde bereiken en je zijn/haar nummer belde, je nog aan familie, huisgenoten of collega’s kon vragen of hij/zij er was en aan de lijn wilde komen.

Dat veranderde drastisch met de komst van een apparaat, waarmee je draadloos kon bellen. Je was gewoon overal (waar je ontvangst had) bereikbaar. Gedaan met de smoesjes, dat je ‘er niet was’… Gewoon opnemen!

Smartphone inmiddels onmisbaar

Ook de mobiele telefoons hebben zich in de afgelopen 30 jaar sterk ontwikkeld. Voorheen hadden we een grote en vooral dikke en zware unit nodig, om alleen maar te bellen en ouderwetse sms’jes te sturen. Tegenwoordig is er alweer de iPhone 14 Pro, het laatste exemplaar van de zogenaamde smartphone met 5G internet, waarin telefoon, camera, videospeler, internetbrowser, identificatie en nog meer functionaliteiten samenkomen.

10 mobiele telefoons die vroeger het straatbeeld domineerden

Door al deze handige zaken, die vele andere apparaten overbodig maken, kunnen we bijna niet meer zonder de smartphone en dat kun je goed zien in de trein.

Maar laten we even teruggaan naar vroeger en kijken hoe de mobiele telefoon zich in de afgelopen 30 jaar ontwikkeld heeft en welke modellen vroeger het straatbeeld domineerden…

10 mobiele telefoons van vroeger

In Nederland spreken ze over een mobiel(tje), in België hebben ze het juist over een GSM, maar iedereen bedoelt hetzelfde: een draadloze telefoon, die op openbaar netwerk communiceert. Hieronder bespreken we 10 nostalgische mobiele telefoons.

Jouw herinneringen: Welke mobiele telefoon had jij vroeger of mis je juist nog in deze lijst? Heb je misschien nog een leuke anekdote? Laat het weten in een reactie onderin!

1. Motorola DynaTAC (1983)

Dit monster woog bijna een kilo en was de eerste goedgekeurde mobiele telefoon (door het Amerikaans overheidsorgaan voor communicatie). Uiteraard zag je deze GSM nog niet veel: in die tijd hadden alleen enkele zakenmensen een ‘mobieltje’…

Met antenne was hij meer dan 30 cm hoog en je kon er enkele minuten mee bellen…

Mobiele telefoons vroeger
Via: Wikimedia Commons | Rico Shen, CC

2. Motorola MicroTAC (1989)

Het merk Motorola was hip in die tijd. Eigenlijk domineerde het de gehele markt, maar hun marktaandeel daalde samen met de grootte van een toestel…

Mobiele telefoons van vroeger Motorola MicroTAC
Via: Wikimedia Commons | Redrum0486, CC

3. Philips Diga (1997)

Erg handig aan dit apparaat was het wegneembare slider. Zo werden je toetsen beschermd. De bovenste toetsen waren echter vrij, waardoor je telefoontjes toch gewoon kon opnemen of opleggen, met een ‘gesloten’ slider…

10 mobiele telefoons die vroeger het straatbeeld domineerden
Via: eBay

4. Ericsson GF 786 (1997)

Zweeds design en met name typerend door de felle kleuren en het klepje. Voor z’n tijd ook bijzonder compact en dus ook erg populair!

Mobiele telefoons van vroeger Ericsson-gf-768
Via: Wikimedia Commons | Christos Vittoratos, CC

5. Alcatel Pocketline Swing (1998)

Qua stijl een beetje in lijn met de Philips Diga, maar voor vele tieners eind jaren 90, was de Pocketline Swing hun eerste eigen telefoon. Ze vielen vaak op door hun felle kleur…

Er zijn vervolgens nog aangepaste modellen verschenen, waaronder de kleinere Pocketline Swing 200, die vanaf 2001 ook bijzonder populair was.

Pocketline Swing
Via: Marktplaats

6. Nokia 3310 (2000)

Tja, wat moeten we hier nog meer zeggen en wie had dit geweldige apparaat niet?

Gelukkig hebben we een heel artikel aan de Nokia 3310 besteed, dus geniet nog maar van al die heerlijke nostalgische zaken (tip: Snake was briljant…)

Nokia 3310
Via: pixabay.com | frkotou, CC

7. Motorola RAZR (2003)

Waar klepjes of sliders vaak maar een deel van het toetsenbord bedekten, kon je de hippe Motorola RAZR helemaal inklappen.

Motorola Razr v3 mobiele telefoon vroeger
Via: flickr.com | Steve Jurvetson, CC

8. Samsung E570 (2006)

Deze mobiele telefoon van vroeger werd ook wel de Ladyphone genoemd. Hoewel hij ook in blauw of grijs kwam, is dit mobieltje het meest bekend als roze variant.

10 mobiele telefoons die vroeger het straatbeeld domineerden
Via: Samsung

9. Blackberry 8000-serie (2007)

Mobiele telefoons werden natuurlijk ook steeds vaker onderdeel van het werkende leven. Blackberry speelde erg handig in op de groei in emails en met het typerende toetsenbord ging dat (toen) inderdaad sneller.

Je zag dan ook vele zakelijke gebruikers met deze unit rondlopen.

10 mobiele telefoons die vroeger het straatbeeld domineerden
Via: Wikimedia Commons | Death by hammer, CC

10. Apple iPhone (2007)

Daar waar wij in dit artikel ophouden, begint een nieuw tijdperk: het smartphone-era. De Apple iPhone van Steve Jobs was daarbij een gamechanger en veranderde hoe wij met onze mobiele telefoons omgingen…

Iphone oude mobiele telefoons vroeger
Via: flickr.com | Carl Berkeley, CC

Jouw mobiele herinneringen?

Natuurlijk zijn we benieuwd naar jouw eerste of favoriete mobiele telefoon. Laat het weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Geboren begin jaren 80 en opgegroeid in de iconische jaren 90. Jeugdsentiment en nostalgie in de vorm van oude series, computerspelletjes, muziek (en nog veel meer) hebben me altijd al gefascineerd en opgevrolijkt. Precies dat mooie gevoel wilde ik nog beter toegankelijk maken voor iedereen en heb daarom Vroegert opgericht en voer hier vanaf het begin de hoofdredactie!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...