Steve Jobs: 12 lessen die je nu nog kan leren van deze visionair

Door

Harry Wibier

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

steve jobs wijsheden

Steve Jobs (1955-2011) is onder andere medeoprichter en topman van Apple. Tijdens en na zijn leven ontvangt hij veel lof voor zijn creatieve, enthousiasmerende en eigenzinnige aanpak. Wat kun jij van deze visionair leren?

Waardevolle erfenis van Steve Jobs

Tot op de dag van vandaag profiteer ook jij van de erfenis van Jobs. Want zelfs als je geen iPad, iMac, iPhone of iPod hebt, gebruik je waarschijnlijk producten die daarvan zijn afgeleid. En als dat niet het geval is, kun je nu iets leren van zijn unieke en waardevolle inzichten door het lezen van dit artikel. Zo profiteer je dan alsnog van die waardevolle erfenis van Jobs.

Steve Jobs: 12 lessen die je nu nog kan leren van deze visionair
Via: pxfuel.com, CC

Wat doet Steve Jobs?

Jobs is een in veel opzichten succesvolle man die aan de wieg staat van innovatieve ondernemingen. Allereerst is dat het computerbedrijf Apple. Daar maakt hij onder andere veel indruk met zijn speeches. Legendarisch is zijn presentatie van de allereerste iPhone in 2007.

Meestal gaat het over Apple als je iets verneemt van of over Jobs. Maar er is een periode dat hij buiten Apple staat en twee andere ondernemingen tot bloei laat komen. De eerste heet NeXT Computers. Dat bedrijf gaat later op in Apple. De tweede onderneming is Pixar. Daar is onder andere Toy Story gemaakt.

Steve Jobs: 12 lessen die je nu nog kan leren van deze visionair
Via: pxfuel.com, CC

Pixar is een baanbrekende organisatie op het gebied van computeranimatie, die uiteindelijk onderdeel wordt van Walt Disney Studio´s.

Wie is Steve Jobs?

Als Jobs in 1977 samen met Steve Wozniak en Ronald Wayne Apple Computers opricht, is hij fruitariër. Dat betekent dat hij dan alleen vruchten eet en geen dierlijke producten of bladgroenten. Dat verklaart de naam ven het bedrijf … Je mag je overigens afvragen of het gezond is om een fruitariër te zijn.

Jobs wordt later pescotariër. Dat betekent dat hij soort van een vegetariër is die wel vis en schaaldieren eet. Verder is hij Zenboeddhist en vader van vier kinderen. Meestal zie je hem in een spijkerbroek en een zwarte coltrui.

Steve Jobs overleden

Helaas overlijdt de visionair op 5 oktober 2011. Steve Jobs wordt 56 jaar en laat verdrietig genoeg zijn vrouw, hun drie kinderen en een dochter uit een vorige relatie achter. Gelukkig leeft hij nog altijd in onze gedachten en zijn uitvindingen voort!

12 lessen en Steve Jobs quotes

Met het overnemen van zijn kledinggewoonte of zijn eetpatroon wordt je natuurlijk niet rijk, gelukkig of succesvol. Maar in zijn levensfilosofie en managementstijl zie je heel veel interessante opvattingen waar je veel van kan leren. En die helpen jou misschien ook wel om je persoonlijke doelen te realiseren. Daarom nu: 12 Lessen die je van Steve Jobs kan leren.

Steve Jobs: 12 lessen die je nu nog kan leren van deze visionair
Via: Walter Isaacson / Steve Jobs (cover)

1. Beginners zijn creatief

Vanwege een meningsverschil verlaat Jobs Apple in 1985. In de creatieve periode daarna start hij NeXT computers en is hij de drijvende kracht achter Pixar. Het kan dus heel verfrissend zijn om iets nieuws te beginnen. Het levert creativiteit op. Later zegt hij daarover:

I didn’t see it then, but it turned out that getting fired from Apple was the best thing that could have ever happened to me. The heaviness of being successful was replaced by the lightness of being a beginner again, less sure about everything. It freed me to enter one of the most creative periods of my life.

Steve Jobs

Creativiteit is overigens een kernkwaliteit van Jobs. Hij heeft specifieke methodes om die te ontwikkelen.

2. Houd vol

Volhouders zijn degenen die succes hebben. Afhakers hebben geen succes.

I’m convinced that about half of what separates the successful entrepreneurs from the non-successful ones is pure perseverance.

Steve Jobs
Steve Jobs event
Via: Wikimedia Commons | matt buchanan / CC

3. Volg je hart

Je leeft maar één keer en je hebt niets te verliezen. Als je iets doet dat je niet leuk vindt, houd je dat niet lang vol. De mensen die uiteindelijk wel volhouden en succes hebben zijn degenen die hun hart volgen.

Remembering that you are going to die is the best way I know to avoid the trap of thinking you have something to lose. You are already naked. There is no reason not to follow your heart.

Steve Jobs

4. Het is goed om ‘Nee’ te zeggen

In 1997 keert Jobs terug bij Apple als zijn oude bedrijf zijn nieuwe bedrijf NeXT Computers overneemt. Het eerste wat hij doet is heel veel producten schrappen. ‘Nee’ zeggen dus. Zo kan hij zich concentreren op het beperkt aantal producten dat overblijft zonder zich steeds te laten afleiden.

I’m as proud of many of the things we haven’t done as the things we have done. Innovation is saying no to a thousand things.

Steve Jobs

Nog meer lessen van Steve Jobs…

Ben je al helemaal gemotiveerd om deze eerste vier lessen direct in praktijk te brengen? Wacht nog even dan, want op de volgende pagina staan nog meer tips en adviezen die je direct kan toepassen.

Topics:

Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...