12 bewijzen dat ons straatbeeld helemaal veranderd is

Door

Zuleikha Meijen

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

12

Laatste update:

12

Straatbeeld vroeger veranderd nostalgie

Als je een foto van het straatbeeld in de jaren 80 en 90 vergelijkt met nu, is dat een wereld van verschil. Veel veranderingen gaan ongemerkt, totdat je plots de twee vergelijkt.

Weet jij nog hoe het er toen buiten uitzag?

Ons straatbeeld vroeger en nu

In korte tijd is er veel veranderd in ons straatbeeld. Sommige zijn ongemerkt voorbij gegaan, terwijl anderen juist met veel lawaai werden aangekondigd. Hoe dan ook: vroeger zag het er bij ons anders uit. Beter, of toch niet?

Amsterdam CS station vroeger Straatbeeld veranderd
Via: Wikimedia Commons | Janderk1968, CC

1. Brievenbussen zijn zo goed als verdwenen

PTT bestaat niet meer. Op de hoek van iedere drukke straat had je vroeger een felrode brievenbus. Vandaag zijn ze spoorloos. Je ziet ze nog bij de supermarkt, maar ze zijn anders. Ze hebben niet meer dezelfde kleur. Wel zonde, maar wie stuurt er vandaag nog brieven?

Brievenbus vroeger straatbeeld veranderd
Via: Wikimedia Commons | Dqfn13, CC

2. De telefooncel is foetsie

Hoewel de brievenbus nog krampachtig meedoet in de maatschappij, is de telefooncel echt uitgestorven. Deze generatie groeit op zonder ook maar te weten hoe het eruit zag. Een telefooncel heeft ook helemaal geen nut meer als je een mobiele telefoon bij de hand hebt. Je hebt geen kwartje nodig, meestal heb je prima bereik en versta je elkaar goed. Er mankeerde altijd wat aan zo een telefooncel. Mis jij ze eigenlijk?

3. Bussen rijden toch anders…

Niet alleen brievenbussen zijn veranderd, ook de stads- en streekbussen zijn totaal anders! Waar de vele steden alweer met elektrische bussen rijden, zijn de bussen een tijd geleden al een stuk lager (en stiller) geworden.

Streekbus vroeger
Via: Wikimedia Commons | Niels Karsdorp, CC

Zelfs in België ware ze vroeger wat meer Oranjegezind…

5765 93W
Via: flickr.com | Michel REPS / ANDRES BUSMAN (embed)

4. Afvalverzameling en verwerking doen we nu veel bewuster

Vuilnisbakken zien er nu anders uit dan toen, maar ook het ophalen gebeurde anders. Waar veel steden nu voorzien zijn van grote (vaak ondergrondse) afvalcontainers, was dat toen niet zo. Je zag de vuilnisbak staan en iedereen kon er zijn of haar vuil in kwijt, maar veelal waren het gewoon afvalzakken op de stoep. Dat was natuurlijk niet de bedoeling…

Vuilniszakken vroeger vuilnis
Via: Nationaal Archief | Antonisse, Marcel / Anefo

5. Scooters op het fietspad waren doodnormaal

Het verkeer, nog zo iets. De meest recente verandering herken je misschien wel. Niet zo lang terug mocht je zowaar met je scooter op het fietspad. Dit ging vaak mis.

Heb jij wel eens een scooter opgevoerd? En hoe hard ging je scooter toen? Toevallig ook een fietspad meegepakt? Dat is nu allemaal voorbij. Misschien maar beter ook als jij je bedenkt hoe jij af en toe stuntte op zo een ding.

Scooters vroeger Amsterdam straatbeeld
Via: flickr.com | Wim Dussel, collectie IISG, CC

6. Gewijzigde verkeersborden

Was het je trouwens opgevallen dat onze verkeersborden er anders uitzien? Sommigen zijn zelfs helemaal verdwenen!

Oude verkeersborden vroeger straatbeeld veranderd
Via: pixabay.com | hpgruesen, CC

Gelukkig kun je er nog leuke dingen mee maken.

.

7. Tegenwoordig zie je rotondes en drempels, overal waar je komt

Onze veiligheid werd met name door verkeersborden gewaarborgd. Dat was voldoende om veilig buiten te kunnen spelen. In de meeste woonwijken zijn door de jaren heen steeds meer belemmeringen gekomen zodat je niet harder kunt rijden dan stapvoets. Je ziet door de rotondes en drempels de straat niet eens meer.

Oud voetpad bord
Via: flickr.com | RaAr2010 (embed)

8. Zelfs speeltuinen van vroeger waren anders!

Het is toch niet geloven. Ze kunnen ook nergens van afblijven. Maar wist je ook dat er soms speeltuig tussen stond wat helemaal niet zo veilig was? Misschien wel goed dat de speeltuinen van tegenwoordig anders eruit zien.

Wat ons opviel is dat het aantal speeltuinen verminderd is en dat grote speelterreinen terrein winnen. Welke heeft jouw voorkeur?

Speeltuin vroeger straatbeeld veranderd
Via: flickr.com | Regionaal Archief Alkmaar, CC

9. Gratis parkeren kon toen nog!

Parkeren was nog betaalbaar en in sommige gevallen zelfs gratis. Er was tenminste plek om te parkeren. Iedere binnenstad had toen al meer nodig maar het kon nog net. Het was prijzig, maar niet onbetaalbaar. En plekken voor elektrische rijders waren nog helemaal niet aan de orde.

Pas daarna kwamen ze: de parkeermeters! Nog geen automaten, zoals we ze nu kennen, maar veel mensen hadden al snel een hekel aan de lelijke palen… Hoe zou jij nu reageren als je een dagje gratis kunt parkeren waar je maar wilt?

Parkeermeter vroeger straatbeeld veranderd
Via: pexels.com | Paula, CC

10. Talloze bekende winkels zijn verdwenen

Het is triest maar wel een feit. De grootste winkelketens gaan failliet. Niet meer naar de Bart Smit, de Kijkshop (zoals we he vroeger kende) is failliet, De Free Records shop kwam als een schok, V&D die het niet redde. Shoppen is echt veranderd door het ontbreken van deze ketens.

Free Record schop winkel vroeger straatbeeld veranderd
Via: Wikimedia Commons | Willem_90, PD

11. Zelfs de politie blijft niet hetzelfde

Weet je nog dat je af en toe moest wijken voor een groot ros in de binnenstad? Of nog erger, wat zo een paard achterliet? Toch was het indrukwekkend om te zien, zo een politieagent te paard. Valt je trouwens nog meer op? Die wagens zijn ook anders. Zo maken ze die niet meer!

Politie auto wagen volkswagen golf vroeger straatbeeld veranderd
Via: flickr.com | peterolthof, CC

12. Treinstations waren voor iedereen

Als treinreiziger is er de laatste tijd veel veranderd wat je niet kan zijn ontgaan. Het meest opvallende aan het reizen met de trein, zijn die opkomende poortjes overal. Vroeger had je die niet en kon je in feite overal op bijna ieder tijdstip komen.

Bleek ook niet zo handig, dus meer controle, meer poortjes, meer controle, meer poortjes. Oh, laten we niet veel te zeiken. De meesten van ons weten nog hoe het op grote stations eraan toe kon gaan.

Station Den Bosch vroeger
Via: Wikimedia Commons | RCE / Van Galen, CC

Niet iedere treinreiziger is rouwig om die extra maatregelen. Nu nog op tijd rijden, gelukkig iets wat niet is veranderd sinds onze jeugd.

Nederlandse spoorwegen trein vroeger vertraging
Via: valhallasw / Wikimedia Commons | Merlijn van Deen, PD

Sommige treinen waren vroeger in België al wel groen (althans, van buiten).

Trein nmbs vroeger spoor belgie
Via: flickr.com | Phil Richards, CC

Jouw straatbeeld van vroeger?

Wat is er nog meer veranderd in het straatbeeld wat ons niet is opgevallen? Was het nodig? Laat het ons weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Tegenwoordig leven wij online en ondanks dat ik me daar erg in thuis voel met mijn online marketing bureau zulutions, verlang ik soms heerlijk terug naar de jaren '90. Mijmer jij met me mee?

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

12 gedachten over “12 bewijzen dat ons straatbeeld helemaal veranderd is”

  1. Wat mij echt opvalt is dat het vroeger veel donkerder was op straat .
    Andere verlichting of minder lantaarnpalen?
    Ook was er niet zoveel onkruid en meer bloemen.
    Mensen hadden vaak een keurig voortuintje met gras en witte vitrages.
    Ik vond het er wel gezellig uitzien

    Beantwoorden
  2. Vroeger zaten de mensen buiten op straat als het mooi weer was. Wat te babbelen en als kind leren luisteren en zwijgen.
    Vroeger gingen we op de boer kijken .naar een kalving, het melken zagen we de stier dekken in de weide. Nu is dat allemaal vies.

    Beantwoorden
  3. Vroeger had je het over Free Record Shop.
    Of: Even NAAR V&D, of: Even NAAR Bart Smit….
    VROEGER SCHREVEN ZE DIE ”DE” NERGENS VOOR!!!
    Dus BIJ Free Record Shop
    BIJ V&D, BIJ Bart Smit
    BIJ Kijkshop…
    NIET bij DE kijkshop…
    NIET bij DE Free Record Shop
    NIET bij DE Bart Smit…

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...