13 redenen waarom reizen met openbaar vervoer vroeger leuker was!

Door

Willem Hamilton

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Trein reizen openbaar vervoer

Openbaar vervoer. Het is fijn dat het er is, maar het is inmiddels een noodzakelijk kwaad. Reizen met het openbaar vervoer is op zijn best wel oké. Toch is dat niet altijd zo geweest. Vroeger kon het reizen met trein of bus een waar feestje zijn. Wat maakte het reizen toen zo leuk?

1. Persoonlijk contact

Vroeger had je nog persoonlijk contact met de chauffeur of conducteur. Je moest je OV kaart laten zien, je strippenkaart laten stempelen of een gaatje in je kaartje laten knippen. Als je vaak dezelfde route reed werd de buschauffeur zelfs bijna een goede kennis.

Nu zie je de chauffeur vaak niet eens meer als je bezig bent met je OV-chip…

Openbaar vervoer vroeger bus buschauffeur strippenkaart
Via: Geloof & ’s Hoop Liefde / EO (capture)

2. Strippenkaart

Hij is nog niet zo heel lang weg, maar laten we eerlijk zijn. Als je je bij een halte verveelde kon je altijd nog uitzoeken hoeveel strippen je ritje ging kosten. Dat was altijd een heel (onlogisch) gedoe.

Nou, vooruit, die strippenkaart missen we misschien niet zo heel erg.

Strippenkaart openbaar vervoer vroeger bus
Via: Wikimedia Commons | Spoorjan, CC

En moest je dan de roze of de blauwe hebben?

nationale strippenkaart
Via: marktplaats.nl

3. Koffiekarretje op het perron

Een reis met de trein kon best spannend zijn. Het begon al op het perron. Als jij in de trein zat te wachten kwam daar een karretje met allemaal lekkers langs. Het was altijd spannend: was het karretje wel op tijd bij jou en reed de trein niet weg als je al wel betaald had, maar nog niets ontvangen?

4. Koffiekarretje in de trein

Later kwamen ze in de trein langs met de koffie. Dat was voordat de treinen zo vol waren dat er onmogelijk nog een karretje langs kon. Op dat karretje lag altijd van alles om je reis aangenaam te maken. Steeds als de deur van een coupé openging hoopte je op het koffiekarretje. Met daarachter altijd een glimlachende, vrolijke man of vrouw van de NS.

Catering trein koffiekarretje vroeger reizen openbaar vervoer
Via: Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid (capture)

5. Zitplaatsen in het openbaar vervoer

Vroeger kon je nog heerlijk zitten in de trein. Natuurlijk, hij was wel eens vol, maar dat was meer uitzondering dan regel. Als je mazzel had, had je soms wel eens zo’n zespersoons coupéhokje helemaal voor jezelf alleen. Schuifdeur dicht en een ontspannen reis kon beginnen. Maar bij elk station was het wel even spannend: kwam er iemand bij je zitten?

Interieur trein intercity openbaar vervoer vroeger
Via: youtube.com (capture) | rikbakker1996

6. Voorbij glijdend landschap

Het is nu bijna niet meer voor te stellen, maar vroeger keek je niet op je telefoonscherm, maar gewoon naar buiten tijdens de reis. Daar gleden oer-Hollandse landschappen aan je voorbij. Natuurlijk had je wel je walkman op. Muziek is van alle tijden.

Trein landschap apekop openbaar vervoer vroeger
Via: flickr.com | Rob Dammers, CC

7. Lezen voor de lijst

Omdat je vaak nog wel kon zitten, was een lange reis ideaal om even een deel van je verplichte boekenlijst weg te werken. Weggedoken in je hoekje kwam je zo al snel een stuk verder.

Je kon natuurlijk ook altijd het boekenweekgeschenk lezen, dat diende als treinkaartje…

8. Stationsrestauratie

Voordat de stations bevolkt werden door McDonalds, Burger King en Subway hadden we gewoon een stationsrestauratie. Elk zichzelf respecterend station had er wel een. Ze heette allemaal ‘het Station’ en hadden een gele ruit als logo.

Het Station catering restaurant
Via: Wikimedia Commons | Smiley.toerist, CC

9. Honky Tonk Burger

In de stationsrestauratie verkochten ze warme saucijzenbroodjes, appelpunten en natuurlijk het Honky Tonk menu. Herinner jij je die nog?

Station Simpelveld terras
Via: Wikimedia Commons | Wammes Waggel, CC

10. Tienertoer

Reizen met de trein was leuk. Daarom trokken we er als tiener massaal op uit met de tienertoer elke zomer weer. Een paar dagen gratis reizen zonder ouders naar het liefst zo ver mogelijk weg. Waar ging jij naartoe?

Tienertoer trein vroeger openbaar vervoer
Via: NS (poster)

11. De dame aan het loket

Je kunt het je nu niet meer voorstellen, maar voor zo’n tienertoer of elk ander kaartje ging je natuurlijk gewoon naar het loket. Daar gaf je dan op waar je naartoe wilde en dat printte de dame aan het loket dan keurig voor je uit.

Loket station Spoorwegen NS trein
Via: flickr.com | Ben van Meerendonk / AHF, collectie IISG, Amsterdam, CC

12. Eerste klas

Vroeger was de eerste klas ook echt een eerste klas. Het was er meestal stil, de banken waren breder en van stof in plaats van van plastic. Je had zelfs hele brede éénpersoonsbankjes. Hier kon je heerlijk onderuitgezakt je reis maken.

.

13. Roken of niet roken

In de eerste klas, maar ook in de tweede, kon je nog kiezen tussen een rokencoupé en een niet- rokencoupé. dat kon je aan de buitenkant van de trein al zien. En in de trein hadden we deze asbakjes:

.

Hopelijk heb je genoten van deze geweldige herinneringen aan die goede oude trein of bus! Mocht je dit lezen tijdens je reis in het openbaar vervoer, wensen we je een goede reis!

Word je ook blij van dit artikel, vergeet het dan niet te delen!

Geboren begin jaren 80 en opgegroeid in de iconische jaren 90. Jeugdsentiment en nostalgie in de vorm van oude series, computerspelletjes, muziek (en nog veel meer) hebben me altijd al gefascineerd en opgevrolijkt. Precies dat mooie gevoel wilde ik nog beter toegankelijk maken voor iedereen en heb daarom Vroegert opgericht en voer hier vanaf het begin de hoofdredactie!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Share to...