Nog vóór Smartphones: de 16 populairste mobieltjes van vroeger

Door

Jaro Broeklander

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Nu heeft iedereen wel een smartphone. Zonder deze apparaten kun je eigenlijk niet meer functioneren in de maatschappij. Dit was 10 tot 15 jaar geleden wel anders… Wij blikken terug naar de mobieltjes van vroeger. Welke heb jij gehad?

De Smartphone

Hoewel de allereerste smartphone-achtige telefoons in de jaren ’90 gemaakt werd, was deze pas in de 21e eeuw voor het grote publiek verkrijgbaar. Zo introduceerde Steve Jobs de eerste Apple iPhone in 2007 op de markt en werd pas in 2008 het eerste Android toestel ontwikkeld. Vanaf 2009 bezitten Apple en Google het grootste gedeelte van de smartphone-markt.

Iphone oude mobiele telefoons vroeger
Via: flickr.com | Carl Berkeley, CC

Mobiele telefoons van vroeger

Het begon allemaal in de jaren ’80, met de eerste mobiele telefoon. Deze kostte maar liefst 6500 euro en je kon er slechts enkele minuten mee bellen. Daarnaast was deze meer dan 30 cm groot en was deze voorzien van een gigantische antenne. Hieronder een filmpje uit 1998 waarin verschillende mensen geïnterviewd worden over het nut van de mobiele telefoon. Hilarisch!

De Evolutie

Nog geen paar jaar later was dat wel anders… Nokia, Motorola, LG, noem maar op! Steeds meer mensen kregen een mobiele telefoon waar je niet alleen mee kon bellen, maar ook foto’s mee kon maken en spelletjes op kon spelen. Welke telefoons waren vroeger het populairst? Welke telefoons wou je écht hebben? Wij hebben een lijst samengesteld met de populairste mobieltjes van vroeger!

1. Pocketline Kermit

Deze telefoon was een semi-mobiele telefoon. Je kon hem namelijk enkel gebruiken bij zogeheten ‘Greenpoints’. Erg handig – NOT!

Nog vóór Smartphones: de 16 populairste mobieltjes van vroeger

2. Ericsson GF 768

Dit was een van de eerste mobieltjes met een klepje. Je kon alleen bellen met deze rakker, maar hij was in de leukste kleuren te koop!

Nog vóór Smartphones: de 16 populairste mobieltjes van vroeger

3. Pocketline Swing

Ook deze telefoon was onverwoestbaar… De Pocketline Swing had zelfs een rubberen bumper aan de zijkant, LOL!

Nog vóór Smartphones: de 16 populairste mobieltjes van vroeger

4. Nokia 3310

Deze koelkast stond ook wel bekend als de onverwoestbare telefoon. Het maakte niet uit hoe vaak deze op de grond viel… Hij ging nooit, maar dan ook nooit kapot! Daarnaast kon je hier ook de geweldige Snake game op spelen!

Nokia 3310 beginscherm mobiele telefoon
Via: Wikimedia Commons | Super Legendary, CC

5. Nokia 3410

De opvolger van de 3310, minstens zo onverwoestbaar en iets mooier vormgegeven!

Nog vóór Smartphones: de 16 populairste mobieltjes van vroeger

6. Nokia 6310

Deze, meer zakelijke, versie van de Nokia 3310 werd in 2001 op de markt gebracht en was een groot succes. Je kunt vandaag de dag nog steeds accessoires en onderdelen voor de 6310 kopen!

Ooh, oletko nähnyt näin kaunista puhelinta aikoihin? Esikoisen puhelin meni huoltoon ja vanha kunnon 6310i (matopelit ja kaikki!) astuu taas palvelukseen. Ai että on upea kapula ajalta, jolloin keskiluokka ei vielä köyhtynyt. #Nokia #6310 #nostalgia #oldt
Via: flickr.com | Kalle Huhtala, CC

7. Nokia 3650

Het was echter niet altijd raak bij Nokia. In 2003 bracht het bedrijf deze flop uit… De telefoon had weliswaar een kleurenscherm, maar SMSen was on-mo-ge-lijk!

Nokia 3650 mobiele telefoon vroeger
Via: flickr.com | Andrew Currie, CC

8. Motorola Razr V3

Deze coole telefoon, met klapscherm was dé shit! Hij was mooi vormgegeven én je kon er prachtige *kuch* foto’s mee maken.

Motorola Razr v3 mobiele telefoon vroeger
Via: flickr.com | Steve Jurvetson, CC

9. Nokia N-Gage

Een gameboy én mobiele telefoon. De N-Gage had het allemaal, maar werd toch erg slecht verkocht!

Nog vóór Smartphones: de 16 populairste mobieltjes van vroeger

We hebben nog meer oude mobiele telefoons voor je op de volgende pagina. Wat dacht je van die populaire inklapbare Samsung? (zie 13.)

Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van Tipify

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Share to...