Gesloten dierentuinen: deze 15 dierenparken zijn helaas weg

Door

Yuki Roelofs

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Gesloten dierentuinen vroeger

Er waren nog 15 dierenparken meer dan we nu hebben. Welke van deze gesloten dierentuinen heb jij als kind bezocht? Wat zijn jouw mooiste herinneringen aan die parken? Had je ook een favoriet dier waar je speciaal voor terug kwam? Het eerste park uit deze lijst opende al in 1863.

Dierenpark Emmen Olifanten
Via: Wikimedia Commons | Booms, C.S., CC

Gesloten dierentuinen

Wij hebben een lijst samengesteld van de 15 dierenparken die Nederland rijker was. Van vogelparken tot aquaria. Wat is er met de parken gebeurd? Waarom zijn ze gesloten? En waar zijn de dieren gebleven? Laat in een reactie onderin weten, welke jij nog kent!

1. Animali Vogel,- en dierenpark

De Tilburger Harrie van Dijk begon in 1940 een dierengroothandel en hij raakte betrokken bij de opzet van van het Tilburgs dierenpark. De voorloper van Animali, de dierentuin die hij opende, nadat hij in 1951 met zijn maar verhuisde naar Eindhoven. Er waren veelal exotische vogels te zien, maar de leeuwen en apen ontbraken niet.

Harrie stopte in 1961 door een hartaanval. Het park sloot, maar een deel was nog altijd te zien tot 2015. Inmiddels staan er diverse villa’s op die plek van het park. Wel leuk om te weten, de poort van het park is er nog en de straat draagt de naam: Het Animalipad.

2. Dierenpark Emmen

Nog niet zo lang geleden, 2015 kenden we dit park nog als dierenpark Emmen. In 2016 is het park overgenomen en is Wildlands Adventure Zoo Emmen geopend. Daar kunnen we uiteraard nog steeds een bezoekje aan brengen. Het oorspronkelijk park is nog van voor de oorlog. In 1935 werd het park opgericht door Willem Oosting. Het park heeft nog schuilplaatsen geboden aan onderduikers in de oorlog.

Dierenpark Emmen Gesloten dierentuinen
Via: Wikimedia Commons | CrazyPhunk, CC

Het park vierde in 2010 zijn 75-jarige bestaan. Er was in de hele stad een olifantenparade, waarbij de stad versierd werd met 75 kunstolifanten. Helaas werd toen ook bekend dat het park in een financiële crisis zat. De gemeente stelde een nieuwe directeur aan, plus een flinke smak geld. Daardoor heeft het toch nog 5 jaar bestaan.

3. Dierenpark Wassenaar

Een park dat een grote collectie apen kende en begon met tropische vogels in 1937. Een dierenpark waar successen zijn geboekt met het fokken van bedreigde diersoorten. Het dierenpark had dertig jaar na de sluiting nog altijd geen nieuwe bestemming, wel werd de bibliotheek van het park in Londen geveild.

Dierenpark Wassenaar gesloten dierentuinen
Via: Nationaal Archief | Croes, Rob C. / Anefo

Er zijn zelfs apen achtergebleven in de dierentuin. Er is goed voor hen gezorgd. Uiteindelijk bleef er nog een 1 aapje over, waar goed op is gelet. De apen hebben al die tijd zonder dat de inwoners het doorhadden door geleefd in het park dat in 1985 zijn deuren sloot.

4. Dierenpark Wissel

Het dierenpark in de buurt van Epe opende in 1967. Het park stond bekend als minidierentuin. Er waren daarom ook voornamelijk kleine dieren te zien. Het park kende meerdere namen en eigenaren.

De dieren zijn allemaal verhuisd naar andere dierentuinen.

5. Dolfirama

Het park dat samenwerkte met Artis in de jaren ’70, was een waar dolfinarium. Ze waren het hele jaar door open. Er werden vier shows van 45 minuten per dag opgevoerd, tot in de avond. Zie hieronder in het filmpje de oude beelden van een show uit de jaren ’70.

Het park kreeg het zwaar in de jaren 80. Na bijna 20 jaar sloot het park in 1988.

6. Dolfirodam

Ook Rotterdam kende een eigen dolfinarium. Van 1973 tot 1980, was dit het enige drijvende dolfinarium ter wereld. Het idee voor het park kwam door de film Flipper. Het park bestond uit drie voormalige binnenvaartschepen.

Gesloten dierentuinen: deze 15 dierenparken zijn helaas weg
Via: Wikimedia Commons | Eddi Laumanns, CC

In het onderstaand filmpje zie je oude beelden en wordt uitgelegd hoe de constructie in elkaar zat met de schepen.

7. Fazanterie de Rooie Hoeve

Dit was het grootste gespecialiseerde vogelpark met de grootste collectie fazanten van heel Europa.

Naast de vogels waren er tot de sluiting in 2017 ook een Japanse tuin en een vlindertuin te bewonderen.

Méér gesloten dierentuinen…

We hebben nog 8 gesloten dierentuinen voor je op de volgende pagina. Wat dacht je bijvoorbeeld van het Labyrinth? (zie 12.)

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...