Zo gaat het nu met Brigitte Bardot (+ haar 12 hoogtepunten)

Door

Harry Wibier

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Brigitte Bardot was de sensatie van de naoorlogse Franse cinema. Haar invloed reikte tot ver buiten de filmwereld. Van de jaren 50 tot de jaren 70 klonk haar naam over ieders lippen. Ook nu – vijftig jaar na dato – laat ze nog van zich horen.

Wil je weten hoe? Lees dan snel verder.

Brigitte bardot: jaren 50 icoon

Actrice, zangeres en fotomodel, Brigitte Bardo (ook wel BB) was het allemaal en wel op internationaal vlak. Ze werd wel het Franse (en Europese) antwoord op Marilyn Monroe gezien. In de jaren 50 en 60 was zij één van de meest gefotografeerde vrouwen ter wereld!

We duiken hier meer in haar leven en wat deze vrouw zo speciaal maakte. Geniet met ons mee!

Hoe oud is Brigitte Bardot?

Maar eerst wat geschiedenis: Brigitte Bardot werd geboren in 1934. Ze is op dit moment dus 87 jaar oud. In 1947 kreeg ze les aan het Conservatoire Nationale de Danse. Haar succes startte in 1949, toen ze de cover sierde van het tijdschrift Elle. Dat werd onder andere opgemerkt door filmregisseur Roger Vadim.

De rest is geschiedenis…

Bardot haalde overigens nog heel vaak de covers van bekende tijdschriften. Sterker nog; ze was er jarenlang niet van weg te denken.

Cover Vogue Brigitte Bardot
Via: Vogue (cover)

huwelijkspartners Brigitte Bardot

Rond Brigitte Bardot hing altijd een sfeertje van ooh-la-la. Niet alleen vanwege haar sexy verschijning, maar door de rollen die ze speelde en haar turbulente liefdesleven. Vier keer trouwde ze. De laatste keer was dat in 1992 met de politicus Bernard d´Ormale. Met hem is zij nog steeds getrouwd.

Brigitte Bardot huwelijkspartners

Hieronder een kort overzicht van de huwelijkspartners van Brigitte Bardot gedurende de tijd:

  • Roger Vadim – regisseur (1952-1957)
  • Jacques Charrier – acteur (1959-1962)
  • Gunter Sachs – ondernemer (1966-1969)
  • Bernard d’Ormale – politicus (1992-heden)

Voor dit huwelijk had ze onder andere liefdesrelaties met Roger Vadim, Jean-Louis Trintignant en Serge Gainsbourg. Dat laatste leverde meerdere mooie chansons op. Daaronder Initials BB.

De Nederlandse Brigitte Bardot

Iedereen wilde alles van Brigitte Bardot weten. Haar populariteit nam immense vormen aan. Zij kon niet over straat zonder direct herkend te worden. Noodgedwongen leefde zij een teruggetrokken bestaan. Deze enorme roem bracht haar weinig tot geen geluk; ze deed meerdere zelfmoordpogingen.

Ondertussen ging de gekte gewoon door, onder andere in Nederland, waar we in april 1960 onze eigen lookalike uitkozen.

Zo gaat het nu met Brigitte Bardot (+ haar 12 hoogtepunten)
Via: Nationaal Archief | Pot, Harry / Anefo, CC

12 Hoogtepunten uit de loopbaan van Brigitte Bardot

De enige echte Brigitte Bardot bleef ondertussen in het centrum van de belangstelling staan, onder andere met veelbezochte films, populaire liedjes en prachtige foto´s.

Hieronder kun je kennis nemen van 12 hoogtepunten.

Jouw herinneringen aan BB? Hopelijk geniet je net zo van deze Brigitte Bardot hoogtepunten als wij. Mocht je nog een leuke toevoeging of specifieke herinneringen, aarzel niet om ze met ons te delen!

Laat het weten in een reactie onderin!

Zo gaat het nu met Brigitte Bardot (+ haar 12 hoogtepunten)
Via: Vanity Fair (cover)

1. Le trou normand (1952)

Het was een simpele film en Bardot zelf vond hem vreselijk. Maar het was wel haar eerste film en ze speelde naast de destijds grote ster Bourvil. Wat dat betreft was het zeker een hoogtepunt in haar carrière.

2. La lumière d´en face (1955)

Brigitte Bardot kleedde zich in deze film uit voor het raam, ging naakt zwemmen en liet achterop een motor haar blote knieën zien. Naar de maatstaven van die tijd was dat grensverleggend. En dan was er ook nog sprake van hartstochtelijke liefde.

Het bracht alle harten op hol.

3. En effeullant la marguérite (1956)

Brigitte Bardot speelde de schrijfster van een frivole bestseller die meedeed aan een striptease wedstrijd voor amateurs. Neem daarbij de liefdesverwikkelingen en dan weet je dat ook dit voor die tijd een frivole film was.

Zo gaat het nu met Brigitte Bardot (+ haar 12 hoogtepunten)
Via: En effeuillant la marguerite (cover)

4. Et Dieu… créa la femme (1956)

Deze film van Roger Vadim betekende de internationale doorbraak van Brigitte Bardot. Ze speelde een verleidelijke jonge vrouw die in de badplaats Saint-Tropez diverse mannen het hoofd op hol bracht. Gewoon omdat het kon. Die rol bleek haar letterlijk op het lijf geschreven.

Brigitte Bardot filmposter
Via: Et Dieu… créa la femme (cover)

5. Saint-Tropez en de Cote d´Azur

Al in 1953 was Brigitte Bardot de sensatie van het filmfestival in Cannes. Toen poseerde ze er in bikini op het strand. Later ging ze wonen in het nabijgelegen Saint-Tropez. Regelmatige poseerde ze er welwillend voor toestromende fotografen. Het leverde prachtige plaatjes op.

6. Andere fotosessies

Saint-Tropez was niet de enige plek waar iconische foto´s werden genomen van Brigitte Bardot. Ook verschillende studio´s bleken geschikt locaties om de actrice even sexy als betoverend in beeld te brengen.

Zo gaat het nu met Brigitte Bardot (+ haar 12 hoogtepunten)
Via: Wikimedia Commons | Michel Bernanau, CC

7. Ontmoeting met Queen Elisabeth en Marilyn Monroe

Na het succes van Et Dieu… créa la femme lag de wereld aan de voeten van de 22-jarige Brigitte Bardot. Zelfs het Verenigd Koninkrijk deed mee. Er volgde een introductie bij de koningin. Ook andere internationaal bekende actrices waren aanwezig. Daaronder Marilyn Monroe.

8. La Vérité (1960)

Was het moord? Of was het crime passionel? Brigitte Bardot speelde een vrouw die haar minnaar had vermoord. De ware toedracht moest blijken voor de rechtbank. Bardot zelf noemde zij het haar dierbaarste film, omdat het haar eerste serieuze rol was.

Zo gaat het nu met Brigitte Bardot (+ haar 12 hoogtepunten)
Via: La vérité (cover)

9. De muziek

Brigitte Bardot was zeker niet de beste zangeres van haar generatie. Desalniettemin heeft ze veel interessante muziek opgenomen. Niet alleen voor haar films, maar ook daarbuiten. In 1967 vroeg ze haar vriend Serge Gainsbourg het mooist denkbare liefdeslied voor haar te schrijven.

Die avond schreef hij er twee: Je t´aime… moi non plus en Bonnie and Clyde. Eentje werd een wereldhit, maar helaas niet in de versie met Bardot. Het andere lied zal wèl altijd bekend blijven in de versie waarin zij meezong.

10. Le mépris (1963)

Brigitte Bardot was opgetogen over deze film: ¨Het is fantastisch! Ik hoor nu ook bij de Nouvelle Vague!¨ En inderdaad; regisseur Jean Luc Godard stond bekend als grondlegger van deze toonaangevende filmstroming.

Zo gaat het nu met Brigitte Bardot (+ haar 12 hoogtepunten)
Via: Le mépris (cover)

Bardot speelde een vrouw die vastzat in een stuk gelopen relatie met een schrijver. De film staat nog steeds bekend als een meesterwerk en beleefde mede daardoor een nieuwe release in 2016.

11. Histoires extraordinaires (1967)

Bardot speelde (met zwart haar!) een vrouw die tijdens een potje kaarten alles dreigde te verliezen. Deze film is een drieluik van drie grote regisseurs; Roger Vadim, Louis Malle en Frédérico Fellini. Ieder regisseerde een eigen interpretatie van een verhaal van Edgar Allan Poe.

Naast Bardot schitterden Alain Delon, Jane Fonda en Terence Stamp.

Zo gaat het nu met Brigitte Bardot (+ haar 12 hoogtepunten)
Via: Histoires extraordinaires (cover)

12. Dierenbescherming

Na 1973 nam Brigitte Bardot geen films meer op. Het acteren had eigenlijk nooit haar echte passie en veel van de films waarin ze verscheen spraken haar niet aan. Liever besteedde zij haar aandacht aan de bescherming en opvang van dieren.

Daarom verkocht zij in 1986 een deel van haar juwelen en bezittingen. Zo bracht zij drie miljoen Franse Franken bijeen voor haar Fondation Brigitte Bardot. In 1991 schonk zij haar huis in Saint-Tropez aan deze in organisatie, die ook nu nog wereldwijd actief is.

Hoe gaat het nu met Brigitte Bardot?

Brigitte Bardot laat nog steeds van zich horen. Ze heeft een een uitgesproken mening als het gaat om dierenrechten en politiek en steekt die niet onder stoelen of banken.

Zo laat zij in 2019 zien dat zij de protestbeweging van de gele hesjes steunt, door zelf het symbolische kledingstuk aan te trekken en te verschijnen op een samenkomst. De beweging van de gele hesjes is afkomstig uit Frankrijk en kan daar rekenen op veel steun vanuit de bevolking. Dit met name vanwege acties tegen hoge brandstofprijzen en accijnzen.

In 2022 laat zij vanuit Saint-Tropez met een open brief weten wat ze vindt van Emmanuel Macron. Haar onvriendelijke woorden laten niets aan duidelijkheid te wensen over.

Ook schrijft ze een open brief aan alle Oekraïners om hen een hart onder de riem te steken en haar bewondering te uiten voor president Volodymyr Zelenskyy.

Kortom: Brigitte Bardot leeft een teruggetrokken bestaan buiten de spotlights, zonder haar betrokkenheid met de wereld en al haar bewoners te verliezen.

Hier nog een recente foto van haar:

Jouw Brigitte Bardot herinneringen?

Heb jij alle films met Brigitte Bardot gezien? Heb jij haar ooit ontmoet? Wil je nog iets toevoegen aan dit korte eerbetoon?

Aarzel niet en plaats een reactie onderin.

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...