Elvis Presley muziek

Via: Thefiyou Movies (capture)

Elvis Presley (1935-1977) rocks! Meer dan vier decennia na zij dood staat zijn muzikale en culturele erfenis nog als een huis. Lees hier de 11 redenen daarvoor!

Wie is Elvis Presley?

Elvis is meer dan een rockster. Hij is een legende. Zijn optredens vanaf het begin van de jaren ‘50 tot het eind van de jaren ‘70 hebben wereldwijd een enorme impact. Het onverwachte bericht van zijn dood zet het publieke leven in 1977 even stop. Elvis heeft een speciaal plekje in tientallen miljoenen harten. Zelfs bij mensen die pas na zijn dood zijn geboren. Hoe kan zoiets? Dat ligt toch niet alleen aan die uitstekende muziek? 

Via: pxfuel.com, CC

Hoe groot is zijn succes?

Pakweg 600 miljoen platen verkocht Elvis wereldwijd. Veertien keer kreeg hij een nominatie voor een Grammy Award. Drie keer nam hij hem in ontvangst. Elvis is de enige artiest die is opgenomen in zes muzikale Halls of fame: Rock and Roll, Rockabilly, Country, Blues, Gospel en R&B. Maar liefst 25 nummers hadden ooit een plekje in de top 2000. Suspicious minds en In the Ghetto zijn daarvan de hoogst genoteerden.

Via: Elvis Presley / 50.000.000 Elvis Fans Can’t be wrong (cover)

Hoe leeft Elvis Presley voort?

Volgens velen letterlijk. Miljoenen geloven niet dat hij dood is. Zij denken dat Elvis schuilt in de luwte; ergens op een tropisch eiland of een verborgen landgoed, veilig voor uitzinnige fans en roddelpers. Aannemelijk is dat niet.

Waarschijnlijker is dat hij vooral voortleeft in de hoofden en harten van zijn fans, waaronder talloze artiesten die zijn invloeden verwerken in hun muziek. David Bowie, Bob Dylan, Keith Richards en John Lennon gaven dat ruiterlijk toe. De sterren van vandaag spreken dat niet uit. Maar veel van wat wat zij doen, deed Elvis als eerste. Kijk maar eens bij #1 en #6…

Nog steeds The King of Rock. 11 Redenen

Succesvol, baanbrekend, invloedrijk en geliefd. Dat was en is Elvis. Maar wat maakt hem legendarisch tot op de dag van vandaag? Wat maakt dat zoveel rock and rollers vergeten raken en Elvis niet? Lees hier de 11 redenen. 

1. S*x sells

Tot de jaren ‘50 was muziek braaf. Het overgrote merendeel van de artiesten stond in een keurig pak of in een nette jurk een liedje te zingen. Zo niet Elvis. Uitdagend keek hij in het publiek en bewoog hij met zijn bekken. Iedereen had het erover. Moraal predikers vonden het een schande. Dat bevorderde vooral de populariteit bij een jong publiek dat meer behoefte had aan vrijheid dan aan moraal.

2. De kracht van het beeld

Live optredens bezorgden Elvis regionale roem. Televisieoptredens deden dat op nationaal niveau. Zijn muziek deed het daar goed en zijn provocerende optreden deed het nog veel beter. Gevolg was dat iedere televisieshow hem wilde hebben, want Elvis stond garant voor hoge kijkcijfers. Dat heeft zijn carrière vooral in het begin op een enorme manier aangejaagd. 

Via: youtube.com (capture) | Elvis Presley

3. Complete hysterie

Al bij zijn eerste optredens gilden de meisjes hysterisch. Op televisie ging dat gewoon door. Een abrupte heupbeweging had al een hels kabaal tot gevolg. Iedereen wilde hem aanraken. Niet voor niets had hij een clubje bodyguards om zich heen.

Na een optreden speelde de band nog even door zodat hij ongezien weg kon komen. “Elvis has left the building,” klonk het dan door de speakers. Geen kans meer om hem op te wachten bij de artiestenuitgang.

Via: Elvis Presley ’68 Comeback Special (capture)

4. De stem

Met alle hectiek om de optredens van Elvis zou je haast vergeten dat de man enorm goed en mooi kon zingen. De klank van zijn stem was uniek. Die warmte in de lage tonen, de zuiverheid in de hoge tonen en de onmiskenbare soul geven zijn liedjes een enorme diepgang. Of het nou rock is of blues, Elvis pakte altijd de juiste toon en de juiste emotie. Hij wist hoe hij een liedje moest brengen. 

5. Elvis in het leger

Er zat geen kwaad in Elvis. Hij vond het vreselijk om onderwerp controverses te zijn en mensen in het harnas te jagen. Dat was absoluut zijn bedoeling niet. Keer op keer reikte hij zijn hand uit naar het publiek dat aanstoot aan hem nam. Met succes!

Prachtige gospel en ontroerende country openden ieders harten. En in een patriottistisch land als de Verenigde Staten kon natuurlijk niemand bezwaar hebben tegen een superster die in 1958 gewoon het leger inging.

Via: Elvis Presley / G.I. Blues (cover)

We hebben op de volgende pagina nog veel meer zaken op een rijtje gezet. We moeten het namelijk hebben over Graceland (nr 11)!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Foto van auteur
Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer