Deze 12 bekende Top 2000 hits waren vroeger flops

Door

Kees Jansen

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

17

Laatste update:

17

top 2000

Het is altijd weer een feest in december. En dan doelen we niet op Sinterklaas, Kerst of oudjaar, maar op de uitzending van de Top 2000. Tussen kerst en de jaarwisseling komen op NPO Radio 2 de mooiste en grootste hits voorbij van de afgelopen vijftig jaar.

Het brengt je weer terug naar de tijd van je jongens- of meisjeskamertje, de eerste verliefdheden, herinneringen aan school en je gezin.

Top 2000
Via: Top 2000 (cover)

Top 2000 hits en andere tijdloze platen

Natuurlijk staan er in de Top 2000 de tracks die ooit op nummer 1 stonden in de hitlijst, maar gelukkig staan niet alle nummer-1-hits erin. Want dan hoorden we ook het Smurfenlied van Vader Abraham, Gareth Gates en Toppertje van Guillermo en Tropical Danny.

Misschien leuk voor het Foute Uur, maar niet voor die laatste week van het jaar…

Vroeger een flop, nu een top 2000 hit…

In de Top 2000-lijst staan ook platen die nooit de hitlijst hebben gehaald. Soms bracht de artiest ze niet op single uit, af en toe kwamen ze nooit verder dan de tipparade. Een flop dus. Maar niet voor eeuwig.

Meer Top 2000 ‘flops’? Natuurlijk kunnen we niet meer spreken van een flop, maar ken jij nog meer Top 2000 hits die het vroeger niet meteen goed deden?

Deel deze songs in een reactie onderin!

Hieronder vind je de meest opvallend niet-hits die toch Top 2000-waardig zijn…

cd kiezen
Via: flickr.com | yomayoma, CC

1. Coldplay – The Scientist

Goeie kans dat je geen flauw idee hebt welk liedje dit is, maar wel als we zeggen: ‘Nobody said it was easy’. Altijd hoog in de Top 2000, maar nooit een voet in de Top 40 gezet. In 2002 kwam de plaat in de Tipparade tot de vierde plek, maar maakte niet de overstap naar de grote hitlijst.

In 2009 kwam het nummer plotseling bij de eerste 100 van de Top 2000 en is daar niet meer uit verdwenen. Bijzonder.

2. Chris Rea – Driving Home For Christmas

Dit is zo’n nummer waarvan je blij bent dat je het begin december eindelijk weer hoort. Na een maand lang kerstmuziek, ben je weer net zo blij dat het 26 december geweest is en Rea weer in de doos met kerstballen en piek verdwijnt.

Vlak na de kerst kom je ‘m toch nog een keer tegen, want hij staat ook altijd in de Top 2000.

Dat komt natuurlijk vooral omdat in de stemweek iedereen weer blij is met Chris. En hij haalde er midden jaren tachtig niet eens de tipparade mee. In Engeland was een andere versie slechts een B-kantje van de vinyl-single Hello Friend.

Vergeet deze informatie gerust en kom in hogere kerstsferen met Driving Home For Christmas.

3. Pearl Jam – Black

Dat Black van Pearl Jam nooit in de hitlijsten heeft gestaan is een bewuste keuze van de band. Ze vonden het nummer -over een verbroken relatie- te persoonlijk om commercieel uit te buiten. Pearl Jam zag het al helemaal niet zitten om er een clip van te maken.

Toch werd het een groot succes, sinds 2009 ook in de Top 2000. De laatste jaren zelfs een vaste klant in de top 10.

4. Doe Maar – Smoorverliefd

Meisje die de leeftijd van een jaar of 45 of 50 hebben bereikt, smelten vast nog wel weg bij het horen van deze flop van Doe Maar.

Smoorverliefd is een heerlijk uptempo nummer dat in 1981 precies 5 weken in de tipparade stond. En dat was het dan. Of toch niet.

6. Billy Joel – Piano Man

De eerste single van Billy Joel was Piano Man. De tekst verwijst naar de periode dat Joel om de rekeningen te kunnen betalen zelf pianist was in een bar. Het nummer scoorde in zijn thuisland Amerika wel, in Nederland haalde het niet eens de tipparade in 1973.

Maar geen nood, want Billy staat al jaren in de Top 2000 met deze klassieker. Vooral onder jongeren is Piano Man ongekend populair. Er wordt gezegd dat de Tilburgse studentenwereld hier voor een belangrijk deel debet aan is…

6. Supertramp – School

De band Supertramp is bekend van Give A Little Bit, maar ook van School, ergens diep uit de jaren zeventig. Het stond op de LP Crime Of The Century. Daarvan moest Dreamer de single worden, maar in Nederland was School veel populairder.

Pas bij het verschijnen van een verzamel-cd in het begin van de jaren negentig kwam School hier toch op cd-single uit. Dat was geen groot succes, want in deze herkansing kwam de plaat niet verder dan de 33e plek.

In de Top 2000 is het een evergreen, want het staat al 20 jaar lang bij de eerste honderd.

We zijn nog lang niet klaar. Lees hieronder welke superster een gigantische flop had, maar toch genadeloos hard terugslaat in de Top 2000.

7. Amazing Stroopwafels

De Amazing Stroopwafels zijn bekend geworden doordat ze veel bij Radio Tour de France gedraaid werden.

De nummers Ome Kobus en Ik Ga Naar Frankrijk waren daar vaste klanten. Oude Maasweg kwam uit in 1981/1982, was toen al populair, maar haalde de hitlijsten niet. De Top 2000 al heel lang wel.

8. Michael Jackson – Rock With You

Je zou denken dat alles wat Michael Jackson aanraakte in goud veranderde, maar niets is minder waar. De single Rock With You stond op het album Off The Wall en deed in Nederland helemaal niks.

De King of Pop staat de laatste jaren met dit nummer wel in de Top 2000, al begint hij daar gevaarlijk te zakken. Even op stemmen dus.

9. Journey – Don’t Stop Believin’

Ook een ongekend populair nummer onder millenials. Weten zij veel dat het in de door hen zo geliefde jaren 80 gewoon een misser van jewelste was.

Geeft niks, je kunt niet alles weten. O ja, vergeet de versie van Jaap en Glee Cast, want dit is de enige echte.

10. Simple Minds – Waterfront

Het ultieme stadionconcert-nummer van de Simple Minds deed in de hitlijsten helemaal niets. Ja, een lullige tweede plaats in de Tipparade, maar dat was het dan wel. In de Top 2000 al jaren een vaste klant.

Natuurlijk vind je hieronder de live-versie.

11. Bob Marley and the Wailers – Three Little Birds

Een van de bekendste nummers van reggae-goeroe Bob Marley, maar nooit hoog in de verkooplijsten. Of het nou gaat over drie kleurige kanaries die weleens bij zijn huis zaten of dat hij de drie achtergrondzangeressen bedoelde, daar zijn de geleerden het niet over eens.

Ga lekker zitten, denk aan niks en relax. ‘Every little thing gonna be allright’.

12. Queen – Who Wants To Live Forever

Staat al twintig jaar onafgebroken bij de eerste 100 van de Top 2000. In 1991 kreeg het nummer een bijzonder lading toen Queen-zanger Freddie Mercury overleed.

In 1986 verdween het nummer na de release geruisloos in het niets, na Freddie’s dood kwam het alsnog kort in de Top 40. Maar dat was in de herkansing, dus dat telt niet.

Jouw ‘flop’ Top 2000 nummer

Wat is jouw favoriet van deze 12 Top 2000 flops? Zijn we misschien nog een flop vergeten die het goed doet (of deed) in de Top 2000? Zet ‘m dan in de comments hieronder!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

17 gedachten over “Deze 12 bekende Top 2000 hits waren vroeger flops”

 1. er zijn honderden van dit soort voorbeelden geloof ik,

  de klassieker Jive Talkin’ van the Beegees stond maar vier weken in de top40 met hoogste plaats 23 in 1975, dat kun je nu niet meer indenken

  het werd pas weer een hit toen George Michael onder de naam Boogie box high het nummer coverde in 1987

  ook opmerkelijk was hoe Blue Hotel van Chris Isaak razendsnel uit de top40 vloog, dat terwijl dat jaar, die cover van Bill Withers Lean on Me door Club Nouveau goud status haalde. Welke van de twee nummers is volgens jou een echte klassieker, Blue Hotel of die cover an Lean on Me??

  Beantwoorden
 2. Bizar, maar ‘De Diemse Toren’ van Teuntje Jägermeister is dus ook nooit in de Top 40 gestaan. Niet in Nederland, maar ook niet in de rest van Europa. Zo zie je maar hoe onstuimig het kan zijn.

  Beantwoorden
 3. Genesis – invisible touch kwam nooit in de 40… evenals de andere single into deep,tonight tonight en throwing it all away. Van het album werden er miljoenen van verkocht

  Beantwoorden
 4. Grappig, ik maakte laatst op Facebook nog een opmerking over de Top 4000 van Radio 10 en dat ik daarin geen ene plaat van Rammstein kon vinden terwijl je deze wel kon kiezen. In de Top 2000 van Radio 2 zijn er (gelukkig) meerdere platen van Rammstein terug te vinden! Je vraagt je af: Hoe dan? En dat heb ik eigenlijk met meer platen die wél in de Top 2000 te vinden zijn en NIET in de Top 4000 !

  Beantwoorden
 5. Grappig, vroeger wist je precies wat op 1 stond en wat in de tip parade.
  Zondag liedjes opnemen omdat de dj dan eindelijk zijn klep hield.Zodat je mooie muziek op je walkman had.
  Ik had wel een vooruitziende blik..hield altijd van liedjes die anderen niks aan vonden

  Beantwoorden
 6. Grappig dat The Scientist van Coldplay genoemd wordt, terwijl Fix You toch duidelijk een grotere flop destijds was, en de grotere Top 2000 hit nu.

  Walking On Sunshine van Katrina & The Waves is ook nooit een hit geweest overigens.

  Beantwoorden
 7. Dancing in the dark van Bruce Springsteen. Kwam niet hoger dan nummer 32 en verdween weer uit de hitparade. Totdat werd aangekondigd dat the Boss naar De Kuip zou komen en opeens heel Nederland Bruce-fan was……Dancing in the dark kwam weer terug in de hitlijsten en werd nummer 1

  Beantwoorden
 8. Muse met Uprising heeft ook niet hoger dan 22 gestaan in de top 40, maar al twee maal in de top 100 van de top 2000 gestaan! Een typisch voorbeeld van hoe het grote publiek alternatieve muziek leert waarderen.

  Beantwoorden
 9. Wat denk je van enkele Nederlandstalig goed scorende nummers? “Mag ik dan bij jou” is nooit een hit geweest. “Avond” evenmin. Van akten en de Munnik staan er verschillende albumtracks in de Top 2000, bijvoorbeeld “Lopen tot de zon komt”. En “ Het regent zonnestralen” heeft de Top 40 volgens mij ook nooit gehaald.

  Beantwoorden
 10. Ook Verailles van Whitesoxx had geen grote hit in NL in de jaren 80, maar stond in veel edities van de Top2000. Ik hoop dat deze er weer in staat. Het is een erg goede song

  Beantwoorden
 11. Er zijn er zoveel.
  Guns and roses met estranged
  Led zeppelin met starway to heaven
  Meat loaf met batt out of hell
  Jeff buckley met halleluja.
  Zo kan ik nog wel even doorgaan

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...