Muziek luisteren: 8 voorbeelden hoe we dat vroeger deden

Door

Rosalie Van Hoof

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

walkman vroeger muziek luisteren

💡 In het kort

Muziek luisteren is door de jaren heen enorm veranderd, van de oude platenspelers tot aan het streamen van vandaag. Een nostalgische terugblik:

  • Van LP’s en cassettes tot aan de Walkman en CD’s, elk tijdperk had zijn charme.
  • De overgang naar digitale muziek met mp3-spelers en de komst van streamingdiensten.
  • De terugkeer van vinyl laat zien hoe nostalgie en moderne technologie hand in hand gaan.

Lees hieronder verder voor een leuke duik in het verleden van muziek luisteren en die oude muziekspeler…

Vandaag verbind je je smartphone met je Chromecast en je kan meteen je Spotify-playlist streamen. De technologische vooruitgang heeft het simpel gemaakt om zelfs op draadloze oordopjes naar muziek te luisteren. Dat was althans de bedoeling. In de praktijk zijn er toch wel heel wat knopjes, wifi-verbindingen en kabels waar je doorheen moet.

Vroeger was het toch veel gemakkelijker. Gewoon een plaat kiezen et voilà!

Muziek luisteren vroeger en vandaag

“Vroeger was alles beter”, zeggen mensen nogal snel. Muziek is daar geen uitzondering op. Maar is dat wel zo? Dat is natuurlijk geheel smaakafhankelijk. Wel is het zo dat klassiekers nog steeds gekend zijn. Zelfs jonge popartiesten zoals Justin Bieber kennen The Beatles.

De muziekindustrie is geëvolueerd. Er zijn heel wat verschillende fases geweest. Van plaat tot cd tot YouTube. En herinner jij je de floppy disc nog? Naar muziek luisteren, van vroeger tot nu, zo ging het eraan toe.

Reclame walkman vroeger
Via: flickr.com / Rolling Stone | Jamie, CC

Jouw manier van muziek luisteren? Ben je opgegroeid in de jaren 80 of jaren 90, dan had je zeker een andere muziekspeler van nu. Wat was jouw manier van muziek absorberen?

Deel jouw oude muziekspeler of manier van muziek luisteren in een reactie onderin!

1. LP’s in de platenspeler

Oké, voor de platenspeler was er eerst de fonograaf. Deze werd in de 19de eeuw uitgevonden en gebruikt. Daarna kwam de platenspeler echt in beeld. Stond er vroeger bij jou thuis eentje in de woonkamer?

Vandaag zijn vinylplaten weer helemaal hip! Een uitgelezen kans om een nostalgisch plaatje op te leggen dus.

Platenspeler LPs vroeger muziek luisteren
Via: pixabay.com

Het enige vervelende: je moet opstaan om de plaat om te draaien.

Muziek luisteren: 8 voorbeelden hoe we dat vroeger deden
Via giphy.com

2. Cassettes in de ‘boombox’

In 1963 komt er iets nieuws op de markt: de cassette! Muziek in zo’n klein doosje? Voor veel mensen was het een gek idee. Vooral Philips ging hierop inspelen. En met succes: cassettes werden immens populair.

Cassette muziek luisteren vroeger
Via: pixabay.com

Met een cassettespeler kon je de cassettes afspelen. Daarnaast kon je er geluid op opnemen met een cassetterecorder! Wie in de jaren 70 en 80 opgroeide, luisterde gedurende hun hele jeugd naar muziek op cassettes.

Zij herkennen het valse geluid nog wanneer de cassette begon vast te lopen. En daarna had je uren plezier aan het uit elkaar halen van de wirwar aan lint. Was jij een tiener in de jaren ’80? Dan had je deze zeker in je kamer staan. Heerlijk…

Cassette speler muziek luisteren vroeger
Via: pexels.com

3. De stoere Walkman

Natuurlijk kon je de cassettes ook ‘mobiel’ luisteren. Uiteraard niet met een mobiele telefoon, maar wel zo, dat je ermee kon rondlopen. Wie o wie herinnert zich nog de walkman voor cassettes?

4. De Compact Disc, a.k.a. CD

In 1982 verscheen de cd in de winkel. Doe Maar was de allereerste Nederlandse band die hun album op cd uitbracht. Het werd ontzettend populair. Het hoesje was vierkant en mooi versierd.

Met de cd zelf moest je echt voorzichtig omgaan want je wilde er geen krassen op maken. Was je een tiener in de jaren 90? Dan brandde je wellicht ook zelf je cd’s.

CD Compact Disc summer mix vroeger muziek luisteren
Via: reddit.com

En cd’s speelde je af op een cd-speler natuurlijk… De CD-speler was vaak onderdeel van een boombox of zelfs grotere stereo-toren. Toch kwamen er minder grote bakbeesten als ‘radio’. Wie kreeg er ooit een roze exemplaar van Sinterklaas?

Deze media wordt niet getoond.

Klik op dit blok om ALLE externe media op Vroegert te tonen, door deze cookies te accepteren of bekijk onze voorwaarden onderin.

.

5. De discman

Kinderen van de jaren 80 en 90’s hebben ongetwijfeld een discman gehad. Dankzij de cd kon je naar muziek luisteren op verplaatsing! Oké, een walkman kon je ook meenemen, maar een discman was nog veel praktischer.

Alhoewel, echt goed voor je cd’s was het niet… Vaak liet je de discman vallen. Of je schudde er al wandelend te hard mee waardoor de cd’s beschadigd werden. Dat was het risico dat je nam.

Muziek luisteren: 8 voorbeelden hoe we dat vroeger deden
Via: reddit.com

6. De minidisc…

Er zijn misschien niet veel mensen die zich deze tussenstap herinneren. De minidisc werd ontworpen als opnamesysteem, om cassettebandjes te vervangen. Het zag er hetzelfde uit als een cd, maar dan kleiner en in een plastic hoesje…

Een echt succes is de minidisc eigenlijk nooit geworden. Eind jaren 90 kwamen de eerste mp3-spelers op de markt. Deze werden veel sneller populair. Ach ja, wij zullen de minidisc nooit vergeten.

Sony MiniDisc muziek luisteren vroeger
Via: Wikimedia Commons | Rubas, CC

7. Mp3-spelers!

In 1998 maakte de muziekwereld een grote sprong vooruit met de eerste mp3-speler. Geen gesleur meer met cassettes, cd’s of een walkman. Je kon liedjes rechtstreeks (digitaal) op het apparaat opslagen. Eureka!

Muziek luisteren: 8 voorbeelden hoe we dat vroeger deden
Via: youtube.com (capture)

De iPod werd een van de meest bekende Mp3-spelers. De eerste generatie iPods was zo dik en groot als een pakje sigaretten.

Helaas betekende dit natuurlijk ook dat er opeens veel meer mensen illegaal muziek gingen downloaden en er waren daarom genoeg download programma’s aanwezig.

Ipod muziek luisteren vroeger 90s
Via: flickr.com | Dale Gillard, CC

8. Muziek streamen

Ten laatste: streamen. Tja, vandaag heb je eigenlijk niets meer nodig behalve je smartphone en eventueel een Bluetooth speaker. Je kan gemakkelijk muziek streamen. Of je nu op je werk of onderweg bent. En dan luister je uiteraard naar die goeie oude muziek…

DJ muziek streamen
Via: pixabay.com

Jouw herinneringen aan muziek luisteren?

Welke van deze van manieren van muziek luisteren herken jij nog van vroeger en heb je er nog leuke herinneringen aan of zijn we juist nog eentje vergeten? Laat het weten in een reactie onderin!

Tegenwoordig is een goede bluetooth speaker of zijn draadloze oordopjes niet weg te denken bij muziek luisteren, dus hier een aantal nostalgische suggesties:

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...