walkman vroeger muziek luisteren

Via: flickr.com | henry…, CC

Vandaag verbind je je smartphone met je Chromecast en je kan meteen je Spotify playlist streamen. De technologische vooruitgang heeft het simpel gemaakt om zelfs op draadloze oordopjes naar muziek te luisteren. Dat was althans de bedoeling. In de praktijk zijn er toch wel heel wat knopjes, wifi-verbindingen en kabels waar je doorheen moet. Vroeger was het toch veel gemakkelijker. Gewoon een plaat kiezen et voilà!

Muziek luisteren vroeger en vandaag

“Vroeger was alles beter”, zeggen mensen nogal snel. Muziek is daar geen uitzondering op. Maar is dat wel zo? Dat is natuurlijk geheel smaakafhankelijk. Wel is het zo dat klassiekers nog steeds gekend zijn. Zelfs jonge popartiesten zoals Justin Bieber kennen The Beatles. De muziekindustrie is geëvolueerd. Er zijn heel wat verschillende fases geweest. Van plaat tot cd tot YouTube. En herinner jij je de floppy disc nog? Naar muziek luisteren, van vroeger tot nu, zo ging het eraan toe.

Reclame walkman vroeger
Via: flickr.com / Rolling Stone | Jamie, CC

1. LP’s in de platenspeler

Oké, voor de platenspeler was er eerst de fonograaf. Deze werd in de 19de eeuw uitgevonden en gebruikt. Daarna kwam de platenspeler echt in beeld. Stond er vroeger bij jouw thuis eentje in de woonkamer? Vandaag zijn vinylplaten weer helemaal hip! Een uitgelezen kans om een nostalgisch plaatje op te leggen dus.

Platenspeler LPs vroeger muziek luisteren
Via: pixabay.com

Het enige vervelende: je moet opstaan om de plaat om te draaien.

Via giphy.com

2. Cassettes in de ‘boombox’

In 1963 komt er iets nieuws op de markt: de cassette! Muziek in zo’n klein doosje? Voor veel mensen was het een gek idee. Vooral Philips ging hierop inspelen. En met succes: cassettes werden immens populair.

Cassette muziek luisteren vroeger
Via: pixabay.com

Met een cassettespeler kon je de cassettes afspelen. Daarnaast kon je er geluid op opnemen met een cassetterecorder! Wie in de jaren ’70 en ’80 opgroeide, luisterde gedurende hun hele jeugd naar muziek op cassettes. Zij herkennen het valse geluid nog wanneer de cassette begon vast te lopen. En daarna had je uren plezier aan het uit elkaar halen van de wirwar aan lint. Was jij een tiener in de jaren ’80? Dan had je deze zeker in je kamer staan. Heerlijk…

Cassette speler muziek luisteren vroeger
Via: pexels.com

3. De stoere Walkman

Natuurlijk kon je de cassettes ook ‘mobiel’ luisteren. Uiteraard niet met een mobiele telefoon, maar wel zo, dat je ermee kon rondlopen. Wie o wie herinnert zich nog de walkman voor cassettes?

4. De Compact Disc, a.k.a. CD

In 1982 verscheen de cd in de winkel. Doe Maar was de allereerste Nederlandse band die hun album op cd uitbracht. Het werd ontzettend populair. Het hoesje was vierkant en mooi versierd. Met de cd zelf moest je echt voorzichtig omgaan want je wilde er geen krassen op maken. Was je een tiener in de jaren ’90? Dan brandde je wellicht ook zelf je cd’s.

CD Compact Disc summer mix vroeger muziek luisteren
Via: reddit.com

En cd’s speelde je af op een cd-speler natuurlijk… De CD-speler was vaak onderdeel van een boombox of zelfs grotere stereo-toren. Toch kwamen er minder grote bakbeesten als ‘radio’. Wie kreeg er ooit een roze exemplaar van Sinterklaas?

.

5. De discman

Kinderen van de jaren ’80 en ’90 hebben ongetwijfeld een discman gehad. Dankzij de cd kon je naar muziek luisteren op verplaatsing! Oké, een walkman kon je ook meenemen, maar een discman was nog veel praktischer. Alhoewel, echt goed voor je cd’s was het niet… Vaak liet je de discman vallen. Of je schudde er al wandelend te hard mee waardoor de cd’s beschadigd werden. Dat was het risico dat je nam.

Via: reddit.com

We zijn er nog niet en hebben nog een relatief onbekende speler op de volgende pagina!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer