Discman: 6 herinneringen aan je oude draagbare cd-speler

Door

Zuleikha Meijen

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

1

Laatste update:

1

Na het cassettebandje sloegen cd’s aan en daarmee begon het discman imperium. Imperium ja, omdat het allemaal draaide om dat muziekapparaatje. Kan jij je de eerste keer nog herinneren dat jij een discman kreeg en je eigen cd erop afspeelde?

De Discman: eerste draagbare cd-speler

De D-50 was de eerste draagbare muziekspeler, gemaakt door Sony, die cd’s afspeelde. Het apparaat was hoekig en niet bepaald een plaatje, maar voor een eerste editie was het zeer geavanceerd en iedereen moest er eentje hebben.

Discman: 6 herinneringen aan je oude draagbare cd-speler
Via: Wikimedia Commons | Norbert Schnitzler, CC

Geen tiener zonder Discman

Daarna volgden er natuurlijk meer en (gelukkig) in wat andere maten en werd de naam Discman synoniem voor draagbare CD-spelers. Geen tiener zonder Discman naar de middelbare school!

In huis konden ze je niet horen, maar het mooiste was… jij hoefde ook niet meer de hele tijd naar je ouders te luisteren. Wij zetten de 6 leukste herinneringen hieronder op een rijtje!

1. Urenlang luisterplezier

Wij hadden uren luisterplezier maar moesten wel veel batterijen kopen om dit apparaatje draaiende te houden. Het was dan ook een geweldige uitvinding toen de oplaadbare batterij op de markt kwam.

Uiteraard moest je voor dat urenlange luisterplezier wel genoeg schijfjes in huis hebben om alle 90’s hits bij je te houden, maar met (stiekeme) downloadprogramma’s zoals Napster of Limewire was dat geen probleem… Want bepaalde cd’s had iedere tiener toen eenmaal in huis!

Afbeelding wordt geladen…

2. Liedjes overslaan

Een cassettebandje moest je doorspoelen als je het liedje wilde overslaan. Je wist alleen niet of je te ver had doorgespoeld of juist te snel was gestopt met spoelen.

Soms moest je het doorspoel knopje inhouden. Wat een gedoe. Met de discman was dit allemaal voorbij. Met 1 druk op de skip knop kon je het saaie lied op de cd overslaan en verder luisteren naar de coole songs.

Discman: 6 herinneringen aan je oude draagbare cd-speler
Via: giphy.com

3. Anti-skip knop bakte er niets van

Liegen mag toch niet want anders groeit je neus, maar toch denken wij dat dit de allergrootste leugen uit de jaren 90 is. Nou, iedere discman zou een anti-skip knop hebben, maar die werkte zo slecht!

Eigenlijk werkte die voor geen meter en wij vermoeden zelfs dat deze knop erop zat maar niets deed. Wat denk jij? Of kon jij wel op en neer springen zonder dat het doorging naar het volgende lied op de cd?

Discman: 6 herinneringen aan je oude draagbare cd-speler
Via: Panasonic (cover)

4. Bass boost voor een beter effect

Had je zin in een zwoele versie van je lievelingsnummer op jouw favoriete cd die je zo vaak draaide dat er krassen op kwamen? Dan deed je toch even de bass boost aan. Ook die sloeg eigenlijk nergens op en de kwaliteit van het geluid werd er niet bepaald beter op.

discman mega bass
Via: flickr.com | Mark-Anthony S-K., CC

5. “Ik ga op reis en neem mee…”

De discman ging overal mee naartoe. Het paste ook prima in je achterzak. Alleen moest je oppassen tijdens het fietsen. Op school deed je het in je rugzak of kluisje, op weg naar je bijbaantje zat het in je jaszak. Het zat aan je vastgeplakt, die discman.

Discman: 6 herinneringen aan je oude draagbare cd-speler
Via: imgur.com

6. Hij kon tegen een stootje (en een beetje water)

Je moest de discman niet onder water dompelen maar een regenbuitje overleefde het wel. Daarnaast nam je het overal mee naartoe en vergat je soms dat het in je zak zat.

Hoe vaak heb jij een vreugdedans gedaan als je het liet vallen en alleen de cd skipte? Wonderbaarlijk hufter proof apparaatje. Zo worden ze niet meer gemaakt.

Discman: 6 herinneringen aan je oude draagbare cd-speler
Via: flickr.com | Christian Jensen, CC

Jouw Discman herinneringen?

De discman was me toch een uitvinding en zo normaal in de jaren 90. Sony was de grote held voor muziekliefhebbers. Daarna kwamen de copycats zoals Panasonic, maar de D-50 is en blijft voor ons de enige echte discman.

Welke had jij? En deed jouw anti-skip lock het wel? Deel het in een reactie hieronder en tag alle muziekfans in je vriendengroep. Dit willen zij vast niet missen.

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Tegenwoordig leven wij online en ondanks dat ik me daar erg in thuis voel met mijn online marketing bureau zulutions, verlang ik soms heerlijk terug naar de jaren '90. Mijmer jij met me mee?

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

1 gedachte over “Discman: 6 herinneringen aan je oude draagbare cd-speler”

Plaats een reactie

Share to...