12 redenen waarom we Doe Maar zo geweldig vonden

Door

Kees Jansen

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

1

Laatste update:

1

Doe maar Is dit alles CD

Gillende en flauwvallende meisjes, een hele reeks aan hits die nu nog steeds bekend zijn en een muzikale carrière van zo’n vier jaar. Dat was Doe Maar, de meest bekende Nederpop-band die ons land gekend heeft. Waarom was Doe Maar eigenlijk zo leuk: 12 redenen.

Doe Maar: iconische Nederpop

Denk je aan Nederpop uit de jaren 80, dan denk je aan de iconische Nederlandse band Doe Maar. Oorspronkelijk bestond de band van 1978 tot 1984, maar vanwege hun populariteit, waren hun reünie concertreeksen tot in 2018 vaste kost en bijzonder goed bezocht.

Doe Maar band Nederpop
Via: UMPG / Doe Maar / TopPop (capture)

Naast hun typische muziek stond de band bekend om hun veelvuldigheid aan (over)enthousiaste fans. Dit waren veelal jongere dames, die het op hard op een schreeuwen konden zetten…

Henny Vrienten en Ernst Jansz waren lustobjecten

Twee oorzaken van de populariteit heten Henny Vrienten en Ernst Jansz. Hoewel de twee bandleden van Doe Maar al dik in de dertig waren, waren ze toch lustobjecten van meisjes die nog niet eens de helft van hun leeftijd hadden bereikt. Veel concerten van de band waren amper te volgen omdat er meiden doorheen zaten te gillen en flauwvielen.

Doe Maar band concert fans
Via: Nationaal Archief | Bogaerts, Rob / Anefo, CC

De taferelen werden in 1984 zo erg dat de band ermee besloot te stoppen. Maar gelukkig niet voor altijd.

1. Ernst Jansz

Ernst Jansz speelde eerder onder andere in CCC Inc en de begeleidingsband van Boudewijn de Groot en richtte samen met een paar anderen in 1978 Doe Maar op, toen nog zonder Henny Vrienten. De meisjes van toen vonden Ernst wel een lekker ding. Jij ook?

Ernst Jansz Doe Maar
Via: Wikimedia Commons / Wikiportret | Jan Willem Steenmeijer, CC

Ernst Jansz was niet alleen oprichter en een boegbeeld voor Doe Maar, maar schreef ook vele van de bekende hits. Denk daarbij aan Tijd genoeg, Belle Hélène en klassieker: De bom.

2. Henny Vrienten

Doe Maar zonder Henny Vrienten bracht twee singles had uit: ‘Anita’ en ‘Ik zou het willen doen’, maar die werden een grote flop. Omdat er ook nog eens problemen waren in de band, wilden ze ermee stoppen. Ze moesten echter nog een paar contractuele verplichtingen voor platenmaatschappij Telstar afronden, waarvoor een bassist nodig was.

Doe Maar Henny Vrienten concert band
Via: Nationaal Archief | Bogaerts, Rob / Anefo, CC

Ernst Jansz zocht contact met Henny Vrienten, die al eens eerder met hem had gespeeld. De blonde zanger/bassist had echter niet zo’n zin in Doe Maar, want dat leek hem niet zo goed voor zijn carrière. Maar goed dat hij toch toehapte…

Update: Helaas is Henny Vrienten op 25 april 2022 op 73-jarige leeftijd overleden. Hij was al langere tijd ziek, maar het is tot op heden nog niet bekendgemaakt, waar de voormalig leadzanger van Doe Maar aan is overleden. Nederland is een iconisch zanger armer…

Doe Maar Henny Vrienten gitaar
Via: UMG / Doe Maar – Smoorverliefd (capture)

3. ’t Is wel een beetje raar

De eerste single met Henny Vrienten in de band werd meteen een hit: 32 jaar, ook wel Sinds 1 dag of 2 genoemd. De single haalde de top 10 niet, maar Doe Maar was op slag populair. ’t is wel een beetje raar, 32 jaar, trillend op m’n benen, als ze is verdwenen…’ Ken je ‘m nog?

4. Smoorverliefd

Smoorverliefd, dat waren veel meiden op Henny of Ernst. Die andere twee – Jan en Jan- hadden daar niet zo last van. Smoorverliefd was tevens de titel van de tweede single van Doe Maar. Gek genoeg haalde die plaat niet eens de Top 40, maar is toch een klassieker geworden. Misschien kwam het doordat alle fans de LP Skunk al hadden gekocht en daar stond het nummer op.

5. De merchandise

Buttons, posters en zweetbandjes, ze gingen in het begin van de jaren ’80 als warme worstenbroodjes over de toonbank. Heel erg eighties trouwens: zweetbandjes en buttons.

12 redenen waarom we Doe Maar zo geweldig vonden
Via: Pinterest.com

6. Geen nacht alleen

Dit nummer werd geschreven nadat Doe Maar te maken had gekregen met de enorme populariteit. Het gaat over een man die aan de lopende band dates heeft met vrouwen. Sylvia, Jannette, Nathalie en Fiene… Je kunt het vast nog wel meezingen.

Meer Doe Maar herinneringen

We zijn er nog niet en hebben op de volgende pagina nog veel meer leuke herinneringen aan deze geweldige Nederpop band. Iets wat de vele fans van toen zullen beamen. Natuurlijk zijn we ook benieuwd naar jouw typerende herinneringen aan de iconische band. Deel deze daarom in een reactie onderin!

Op tweede pagina o.a. het afscheidsinterview van Doe Maar met Dieuwertje Blok.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

1 gedachte over “12 redenen waarom we Doe Maar zo geweldig vonden”

  1. Goeie oude tijd.
    Door Henny ben ik basgitaar gaan spelen in mijn tienerjaren en nog een tijdje liedjes van Doe Maar gespeeld in een cover bandje toen ze alweer een jaar of vijf uit elkaar waren.
    In 2000 nog naar een reünieconcert in de Rotterdamse Ahoy geweest waar ik nog steeds twee T-shirts van in de kast heb liggen.

    Het was een onvergetelijke tijd voor deze (bijna) vijfitger.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...