What’s Up? Zo gaat het nu met de 4 Non Blondes zangeres

Door

Willem Hamilton

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

4 non blondes linda perry

💡 In het kort

Linda Perrry, zoals de frontzangeres van 4 Non Blondes heette, was ten tijden van hun hit ‘What’s Up?’ niet weg te denken uit de charts. Na deze relatieve one-hit-wonder is ze nog zeer actief, maar dan achter de schermen…

  • Ze heeft inmiddels twee platenmaatschappijen opgericht
  • Linda heeft meegeschreven met grote hits van o.a. Adele, Pink of James Blunt
  • Ze is opgenomen in de Songwriters Hall of Fame in 2015

Je kunt hier verder lezen, hoe ze daar precies gekomen is natuurlijk, hoe ze er na zovele jaren uitziet!

Midden jaren 90 was ze waarschijnlijk (tijdelijk) het bekendste gezicht van de globale muziekwereld. Overal hoorde en zag je Linda Perry van 4 Non Blondes met de wereldhit What’s Up?.

We zochten uit hoe het nu met de dame met hoed gaat!

Linda Perry: straatmuzikant

Geboren en getogen in Springfield, Massachusetts (dus niet de woonplaats van The Simpsons), groeit ze op als dochter van een Braziliaanse moeder en Portugees-Amerikaanse vader. Ze kwam uit een grote artistieke en muzikale familie en was de jongste van maar liefst 7 kinderen.

4 non blondes linda perry band
Via: 4 Non Blondes – What’s Up (capture)

Waar woonde Linda Perry?

Al snel verhuisde ze naar San Diego (de andere kant van de Verenigde Staten), maar hier verliep haar leven niet bepaald rooskleurig. Alhoewel ze zich wel bezig hield met muziek maken, werd haar carrière sterk afgeremd door haar verslaving aan verschillende verdovende middelen.

Gelukkig voor haar werd deze verslaving redelijk abrupt beëindigd door de val van een toren, waarna ze afkickte.

Na San Diego verhuisde ze verder naar San Francisco, waar haar zoektocht naar een muzikale loopbaan verder ging. Ze deed audities voor bands, maar speelde ook in café’s en club en zelfs als straatmuzikant in de straten van San Francisco, waarbij ze haar eigen songs ten gehore bracht.

4 non blondes linda perry band whats up
Via: 4 Non Blondes – What’s Up (capture)

4 Non Blondes

Na het schrijven van haar eerste professionele liedje ‘Down on your face’ kwam Linda Perry tijdens haar optreden in een club in aanraking met Christa Hillhouse, Shaunna Hall en Wanda Day. Deze dames hadden samen reeds een band, maar waren op zoek naar een zangeres. Na het zien van Linda Perry’s optreden, vroeger ze haar auditie te doen en de nieuwe band, inclusief zangeres Perry, was compleet!

De nieuwe samenwerking heeft de ‘Four Non Blondes’ geen windeieren gelegd. Na enkele jaren lokaal op te treden, werd de alternatieve rock band opgemerkt door platenmaatschappijen, waarna ze ook een contract afsloten en in 1992 een debuutalbum uitgaven: ‘Bigger, Better, Faster, More‘! Ook volgde al snel hun eerste single, ‘Dear Mr. President’.

What’s Up?

De band 4 Non Blondes met leadzangeres Linda Perry brak pas echt door met hun tweede single: What’s Up? Met name als je de jaren 90 hebt beleefd, zal dit nummer waarschijnlijk in je geheugen gegrift staan, maar ook voor coverbands is het een bijzonder populaire song. Alhoewel de band bekend stond om hun alternatieve rock muziek, was dit nummer vast onderdeel van knuffelrock cd’s.

What’s Up?, geschreven door Linda Perry, haalde in vele landen wereldwijd een nummer 1 positie in de hitlijsten, waaronder België en Nederland. Eigenlijk kun je wel een beetje spreken van een one hit wonder. Laten we nog even goed in de stemming komen met onderstaande video:

Nog voor het opleveren een tweede album, in 1994, besloten de bandleden van 4 Non Blondes ermee te stoppen. Blijkbaar was Linda Perry al niet helemaal blij met hun eerste album ‘Bigger, Better, Faster, More’; ze vond het “fluffy polished bullshit”. Ook voelde de openlijk lesbische zangeres spanning tussen haar en haar minder open collega-bandleden. Perry besloot solo verder te gaan…

Leuke weetjes

Natuurlijk hebben we ook nog enkele leuke weetjes over 4 Non Blondes…

  • De naam 4 Non Blondes is ontstaan door een ontmoeting met een blonde familie, waar zoonlief een stukje pizza wilde pakken, dat op de vuilnisbak lag. Terwijl de blonde moeder uitlegde dat het stuk waarschijnlijk vies was van duiven en mensen, kijk ze indringend naar de 4 dames: 4 Non Blondes…
  • Redelijk frappant is het ontslag van 2 van de oprichters van de band, nadat ze een platencontract hadden getekend en bezig waren met de voorbereidingen voor hun debuut album. Pech voor ze, zullen we maar zeggen…
  • De tekst ‘what’s up’ komt helemaal niet voor in de grote hit van 4 Non Blondes. Het is juist ‘What’s going on’, dat je steeds hoort, maar de band wilde geen verwarring met Marvin Gaye’s en later zijn ‘respectabele’ (en vooral aanklaag-willende) familie hit: ‘What’s going on’.

Nog even een mooi nummer van 4 Non Blondes uit 1993: Spaceman…

Zo gaat het nu met Linda Perry

Nu we het leven en de carrière van Linda Perry hebben besproken tot en met de band waar ze bekend mee is geworden, is het nu hoog tijd om te kijken hoe het nu met haar gaat. Wat heeft ze gedaan na 4 Non Blondes?

We zochten het voor je uit en hebben enkele leuke actuele beelden van Linda Perry. Zou je haar nog herkennen?

Luisterde jij naar 4 Non Blondes? Heb jij mooie herinneringen aan ‘Whats Up?’ van de band van Linda Perry? Of moet je juist ergens aan denken?

Deel je herinneringen in een reactie onderin!

Linda Perry na 4 Non Blondes

Ook na het uiteenvallen van de alternatieve rock band 4 Non Blondes in 1995 is Linda Perry actief gebleven in de muziekindustrie, zij het in een minder opvallende rol. De plotselinge populariteit rondom hitsingle What’s Up? is nooit meer geëvenaard, maar ze heeft achter de schermen nog wel meegewerkt aan hele grote hits.

Linda Perry
Via: flickr.com | Nick Step, CC

De platenmaatschappij ging na 4 Non Blondes verder met Linda Perry en liet de andere bandleden vallen. Er kwam een nieuw album, ‘In Flight’, met een totaal andere sound dan Linda’s oude band. Echter waren de verkoopresultaten ook veel minder…

Meer achter de schermen

In 1997 produceerde ze een film en begon kort daarop ook een eigen platenmaatschappij: Rockstar Records. In eerste instantie voor andere bands, maar in 1999 lanceerde ze hier ook haar solo-album, ‘After Hours’. Zo heeft ze nog twee andere albums uitgegeven in de jaren hierna; een re-release van haar eerdere album ‘In flight’ en ‘Deer Sounds’ in 2015. Het laatste album was samen met haar vrouw Sara Gilbert (bekend van haar rol in Roseanne),

In de tussentijd is Perry ook de slag gegaan als producer voor andere muzikanten en niet bepaald de minste. Ze schreef bijvoorbeeld mee aan het succesvolle album ‘Missundaztood’ van niemand minder dan Pink. Haar kunsten werden snel opgepikt door meer internationale artiesten: Adele, Jewel, Gwen Stefani, Alicia Keys, Celine Dion, Robbie Williams om er maar een paar te noemen. Sommige grote songs zijn, waarschijnlijk zonder dat je het zelf wist, geschreven of geproduceerd door Linda Perry…

Linda Perry persoonlijk…

De voorheen lead zangeres van 4 Non Blondes was, zelfs in tijden dat het nog niet gemakkelijk was, altijd open over geaardheid: ze viel op vrouwen. In 2014 trouwde ze met Sara Gilbert, bekend van haar rol in Roseanne, met wie ze al sinds 2011 samen was. Helaas hield de relatie niet stand en strandde in 2019. Ze hebben samen wel één kind.

Linda Perry huwelijk Sara Gilbert
Via: flickr.com | Greg Hernandez, CC

Hier nog enkele recente kiekjes van Linda Perry…

Hier nog een recent interview, waarbij je kan zien, dat haar rebelse kant (net als de hoed) in ieder geval een blijvertje is…

Jouw 4 Non Blondes herinneringen

Wat vond jij vroeger van 4 Non Blondes en natuurlijk met name van de lead zangeres Linda Perry? Zou je haar nu ook nog herkennen als je haar zou tegenkomen?

Laat het weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Geboren begin jaren 80 en opgegroeid in de iconische jaren 90. Jeugdsentiment en nostalgie in de vorm van oude series, computerspelletjes, muziek (en nog veel meer) hebben me altijd al gefascineerd en opgevrolijkt. Precies dat mooie gevoel wilde ik nog beter toegankelijk maken voor iedereen en heb daarom Vroegert opgericht en voer hier vanaf het begin de hoofdredactie!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...