Midden jaren 90 was ze waarschijnlijk (tijdelijk) het bekendste gezicht van de globale muziekwereld. Overal hoorde en zag je Linda Perry van 4 Non Blondes met de wereldhit What’s Up?. We zochten uit hoe het nu met de dame met hoed gaat!

Linda Perry: straatmuzikant

Geboren en getogen in Springfield, Massachusetts (dus niet de woonplaats van The Simpsons), groeit ze op als dochter van een Braziliaanse moeder en Portugees-Amerikaanse vader. Ze kwam uit een grote artistieke en muzikale familie en was de jongste van maar liefst 7 kinderen.

4 non blondes linda perry band
Via: 4 Non Blondes – What’s Up (capture)

Waar woonde Linda Perry?

Al snel verhuisde ze naar San Diego (de andere kant van de Verenigde Staten), maar hier verliep haar leven niet bepaald rooskleurig. Alhoewel ze zich wel bezig hield met muziek maken, werd haar carrière sterk afgeremd door haar verslaving aan verschillende verdovende middelen. Gelukkig voor haar werd deze verslaving redelijk abrupt beëindigd door de val van een toren, waarna ze afkickte.

Na San Diego verhuisde ze verder naar San Francisco, waar haar zoektocht naar een muzikale loopbaan verder ging. Ze deed audities voor bands, maar speelde ook in café’s en club en zelfs als straatmuzikant in de straten van San Francisco, waarbij ze haar eigen songs ten gehore bracht.

4 non blondes linda perry band whats up
Via: 4 Non Blondes – What’s Up (capture)

4 Non Blondes

Na het schrijven van haar eerste professionele liedje ‘Down on your face’ kwam Linda Perry tijdens haar optreden in een club in aanraking met Christa Hillhouse, Shaunna Hall en Wanda Day. Deze dames hadden samen reeds een band, maar waren op zoek naar een zangeres. Na het zien van Linda Perry’s optreden, vroeger ze haar auditie te doen en de nieuwe band, inclusief zangeres Perry, was compleet!

De nieuwe samenwerking heeft de ‘Four Non Blondes’ geen windeieren gelegd. Na enkele jaren lokaal op te treden, werd de alternatieve rock band opgemerkt door platenmaatschappijen, waarna ze ook een contract afsloten en in 1992 een debuutalbum uitgaven: ‘Bigger, Better, Faster, More‘! Ook volgde al snel hun eerste single, ‘Dear Mr. President’.

What’s Up?

De band 4 Non Blondes met leadzangeres Linda Perry brak pas echt door met hun tweede single: What’s Up? Met name als je de jaren 90 hebt beleefd, zal dit nummer waarschijnlijk in je geheugen gegrift staan, maar ook voor coverbands is het een bijzonder populaire song. Alhoewel de band bekend stond om hun alternatieve rock muziek, was dit nummer vast onderdeel van knuffelrock cd’s.

What’s Up?, geschreven door Linda Perry, haalde in vele landen wereldwijd een nummer 1 positie in de hitlijsten, waaronder België en Nederland. Eigenlijk kun je wel een beetje spreken van een one hit wonder. Laten we nog even goed in de stemming komen met onderstaande video:

Nog voor het opleveren een tweede album, in 1994, besloten de bandleden van 4 Non Blondes ermee te stoppen. Blijkbaar was Linda Perry al niet helemaal blij met hun eerste album ‘Bigger, Better, Faster, More’; ze vond het “fluffy polished bullshit”. Ook voelde de openlijk lesbische zangeres spanning tussen haar en haar minder open collega-bandleden. Perry besloot solo verder te gaan…

Leuke weetjes:

Nog even een mooi nummer van 4 Non Blondes uit 1993: Spaceman…

Zo gaat het nu met Linda Perry

Natuurlijk zijn we bijzonder nieuwsgierig hoe het nu met de lead zangeres van de alternatieve rock band 4 Non Blondes gaat. We zochten het voor je uit en hebben enkele leuke actuele beelden van Linda Perry op de volgende pagina. Zou je haar nog herkennen?

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Foto van auteur
Geboren begin jaren 80 en opgegroeid in de iconische jaren 90. Jeugdsentiment en nostalgie in de vorm van oude series, computerspelletjes, muziek (en nog veel meer) hebben me altijd al gefascineerd en opgevrolijkt. Precies dat mooie gevoel wilde ik nog beter toegankelijk maken voor iedereen en heb daarom Vroegert opgericht en voer hier vanaf het begin de hoofdredactie!

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer