Total Touch 26 jaar later: wie doet wat tegenwoordig?

Door

Stef Ketelaar

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

1

Laatste update:

1

Het is precies 26 jaar geleden dat de Nederlandse groep Total Touch zijn eerste hit uitbracht. De groep bestaat al jaren niet meer, maar zit bij veel Nederlandse muziekliefhebbers nog in het geheugen gegrift.

Een mooi moment om terug te blikken naar deze Nederlandse trots! En wat doen de groepsleden tegenwoordig? We zochten het uit!

Total Touch: de oorsprong

Eind jaren 80 werd in Amsterdam door broer en zus Tjeerd en Trijntje Oosterhuis de band Total Touch opgericht. Hoewel ze op dat moment allebei nog tieners waren hadden de twee een grote ambitie om door te breken in de muziek.

Naast Tjeerd en Trijntje waren onder meer Caroline Dest + broer en zus Alvin en Berget Lewis onderdeel van de groep.

Succes van Total Touch

Een eerste golf van succes kwam in 1991 toen Total Touch de eerste prijs won tijdens de Kunstbende, een landelijke talentenwedstrijd voor jongeren. Het jaar daarop kreeg de groep veel aanzien tijdens De Grote Prijs van Nederland, een prijs die nog ieder jaar wordt uitgereikt.

Om podiumervaring op te doen trad Total Touch veel op in het Amsterdamse nachtleven en was een graag geziene gast in Café Daarboven in de Reguliersdwarsstraat. Na veel ploeteren kreeg de groep in 1995 een platencontract aangeboden bij BMG Music en konden de opnames van een eerste album gaan beginnen.

Total Touch band
Via: Total Touch (capture)

De landelijke doorbraak

Het eerste titelloze debuutalbum van Total Touch verscheen in 1996 en werd vooraf gegaan door de swingende single Touch Me There.

Geld om een peperdure videoclip te schieten was er niet, dus reisden Trijntje, Tjeerd en de rest richting Tropikana Rotterdam om daar met een stel vrienden toch een promotiefilmpje voor hun eerste singeltje op te nemen.

Touch Me There kreeg de nodige airplay op Nederlandse radio en televisiestations en bereikte uiteindelijk de veertiende plaats in de hitlijsten.

In de zomer van dat jaar trad Trijntje solo op tijdens de opening van de Amsterdam Arena, tegenwoordig bekend als de Johan Cruijf ArenA. De Zee, het nummer dat ze tijdens het evenement zong werd voor de zangeres een solo-hit en zorgde daarnaast ook voor extra media-aandacht rondom Total Touch.

De grote successen

Kort na de hype rondom Trijntje en ‘de ArenA’ verscheen Somebody Else’s Lover, de tweede single van Total Touch. Het nummer bereikte de derde plaats van de hitlijsten en zette de groep daarmee definitief op de kaart. Intussen steeg de verkoop van het album naar grote hoogte. Van Total Touch werden uiteindelijk 500.000 exemplaren verkocht, wat het het beste verkochte NL-debuutalbum ooit heeft gemaakt.

Het album stond twee jaar onafgebroken in de Album Top 100 genoteerd. Een record dus! In het najaar van ’96 verscheen single nummer drie: de ballad One Moment Your Mind. Een groot succes zoals de voorgaande singles werd het nummer niet, maar bereikte toch een schappelijke plaats van #23 in de Top 40.

1997 was wederom een succesvol jaar voor Total Touch. De groep gaf uitverkochte concerten door het hele land, trad op in het voorprogramma van de concerten van Michael Jackson.

Zij reisden naar plekken als Indonesië, de VS, Zweden, Polen, Engeland, Ghana, Cuba en Duitsland om de muziek zo goed mogelijk te promoten. Ook verscheen er in dit jaar een vierde single: Standin’ Strong Together! die de 27e plaats bereikte in de Top 40.

Het tweede album

In de lente van 1998 gaf Total Touch het startsein van een tweede album met de release van de single I’ll Say Goodbye. Hoewel de voorgaande singles de top 10 niet wisten te halen, lukte dat bij deze single wel. I’ll Say Goodbye bereikte de vijfde plaats in de hitlijsten.

Het tweede album van de groep genaamd This Way verscheen kort daarna en werd op de dag van de release al met Goud worden onderscheiden. Er waren namelijk op voorhand al 500.000 exemplaren door muziekliefhebbers van besteld.

Intussen scoorde Trijntje Oosterhuis haar tweede solo-hit met Vlieg Met Me Mee, de titelsong van de speelfilm Abeltje. In de zomer van dat jaar scoorde Total Touch nog een hit met het swingende Love Me In Slowmotion.

Total Touch Love me in Slowmotion band
Via: Total Touch (capture)

Het einde van de groep

In 1999 verschijnt de single Forgive, Won’t Forget die helaas geen succes wordt. De gehoopte doorbraak komt er jammer genoeg ook niet en de leden van de groep gaan zich steeds vaker bezighouden met projecten die niets te maken hebben met Total Touch.

Tijdens een benefietconcert voor de slachtoffers van de vuurwerkramp in Enschede treedt Total Touch voor een laatste maal op, ook al is dat op het moment zelf nog niet bekend.

In 2001 wordt de groep officieel opgeheven. Twee jaar later verschijnt er nog een verzamelalbum met alle grote successen + bijhorende dvd. Daarna is het echt over uit en gaat Total Touch de boeken in als een succesvolle groep met een redelijk korte geschiedenis.

Hoe gaat het nu met de leden van Total Touch?

De leden van de groep zijn in de afgelopen jaren druk bezig geweest met verschillende projecten en dus hun eigen weg gegaan. Wat hebben ze zoal uitgespookt?

Na het bespreken van de band zelf, is het nu tijd geworden voor de bandleden van Total Touch.

1. Trijntje Oosterhuis

Zij was in feite hét gezicht van de Total Touch en er werd dan ook verwacht dat er een grote solocarrière voor haar was weg gelegd toen de groep werd opgeheven.

Trijntje Oosterhuis Total Touch
Via: Total Touch (capture)

26 jaar later is gebleken dat de zangeres die verwachting meer dan waar gemaakt. In 2003 en 2005 bracht ze twee albums uit met eigen liedjes die allebei de status van Goud behaalden.

Daarnaast maakte ze een aantal succesvolle platen met liedjes van Burt Bacharach en maakte ze twee platen met nummers die geschreven werden door niemand minder dan Anouk. Ook mogen we Trijntje’s deelnames aan het Eurovisie Songfestival met Walk Along in 2015 en Beste Zangers in 2018 niet vergeten.

Recentelijk was de zangeres nog te bewonderen in The Masked Singer. Zij was verkleed als sneeuwpop en werd tweede. In 2021 bracht Trijntje voor het laatste een album uit met liedjes van Burt Bacharach.

2. Tjeerd Oosterhuis

De man die Total Touch destijds hippe en eigentijdse producties bezorgde is Tjeerd Oosterhuis. Na het uiteenvallen van de groep is hij zich gaan bezig houden met het produceren van diverse uiteenlopende projecten. Dit doet hij sinds 1997 onder de naam van zijn eigen muziekproductiebedrijf D.E.M.P. (Double Easthouse Music Productions).

Total Touch 26 jaar later: wie doet wat tegenwoordig?
Via: Total Touch (capture)

Tjeerd produceerde en schreef mee aan het eerste soloalbum van zijn zus Trijntje uit 2003 en is tot op heden nog steeds bij betrokken bij de platen van zijn vrouw Edsilia Rombley, die in 2007 meedeed aan het Eurovisie Songfestival met het liedje On Top Of The World.

In 2005 was hij grotendeels verantwoordelijk voor de totstandkoming van de benefietsingle Als Je Iets Kan Doen die werd opgenomen voor de slachtoffers van de Zeebeving Indische Oceaan van 2004.

Naast het werken met diverse artiesten heeft Tjeerd ook muziek gemaakt voor commercials en televisieprogramma’s en is hij vanaf 2011 nauw betrokken geweest bij een aantal delen binnen de reeks Kinderen voor Kinderen.

De laatste paar jaren is Tjeerd grotendeels druk bezig geweest met de productie binnen de Ladies Of Soul-concerten waarin Glennis Grace, Edsilia Rombley, Candy Dulfer, Berget Lewis en (voorheen) Trijntje Oosterhuis centraal staan. Daarnaast was Tjeerd een belangrijke factor binnen de Whitney Houston tribute concerten van Glennis Grace.

De achtergrondzangeressen…

Last but definitely not least waren er ook nog de achtergrondzangeressen, die zeker niet onder deden bij de prachtige stem van Trijntje.

Zangeressen Total Touch
Via: Total Touch (capture)

3. Berget Lewis

Al tijdens haar tijd binnen Total Touch werkte Berget Lewis ook al als achtergrondzangeres bij andere artiesten, zoals Ruth Jacott en Candy Dulfer. Ook deed ze mee aan theaterprogramma’s van Karin Bloemen en Angela Groothuizen.

Berget Lewis Total Touch
Via: Total Touch (capture)

In 2007 won Berget het tv-programma Just The Two Of Us samen met ex radio-dj Edwin Evers en traden zij samen op tijdens concerten van De Toppers van datzelfde jaar in Amsterdam ArenA. In 2008 volgde de release van haar eerste soloalbum getiteld Finally.

In 2012 vertolkte Berget de rol van Maria in The Passion en deed daarnaast ook mee aan het vierde seizoen van tv-programma Beste Zangers. Een nieuwe uitdaging voor Berget vond plaats in 2014 toen ze met succes de rol van Effie White speelde in de musical Dreamgirls.

Drie jaar later, in 2017, deed Berget mee aan de Britse versie van The X Factor maar kreeg vlak voor de liveshows te horen dat ze niet door was naar een volgende ronde. In 2019 nam Berget deel aan Dancing With The Stars. Dit jaar trad ze nog op als model en gastjurylid in het televisieprogramma Project Rembrandt.

4. Caroline Dest

De tweede achtergrondzangeres van Total Touch heeft na het opheffen van de groep ook koortjes gezongen bij artiesten als Ilse DeLange, Kane, Di-rect en Trijntje Oosterhuis. In 2001 was Caroline onderdeel van de groep Ebonique en deed mee aan het Nationaal Songfestival met het liedje So Much Love en eindigde daarmee net niet op de eerste plaats.

Caroline Dest
Via: Total Touch (capture)

Daarna is ze betrokken geweest bij de groep Soulvation, waar ook DJ Ronald Molendijk lid van was. De groep scoorde in 2003 een Top 10-hit met Reset Your Brain waarop Caroline de leadvocalen voor verzorgde.

De laatste paar jaren is Caroline zich aan het ontwikkelen als stand up comedian, geeft ze privé zanglessen, is ze onderdeel van het Go-Go Gospelkoor in Amsterdam en geeft ze als ervaren vocal coach VIP coaching aan iedereen die wil groeien binnen presentatie en zang.

Jouw herinnering aan Total Touch?

Total Touch blijft één van weinige Nederlandse bands met een 100% internationale feeling en bijbehorende kwaliteit van de muziek en zangkunsten. Wat vond jij van deze groep of wat was jouw mooiste herinnering? Laat het weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

1 gedachte over “Total Touch 26 jaar later: wie doet wat tegenwoordig?”

Plaats een reactie

Share to...