The Passion of the Christ: 8 dingen die je nog niet wist

Door

Zuleikha Meijen

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

The Passion of the Christ

Het is bijna Pasen en dan kun je natuurlijk niet om de film The Passion of the Christ heen. Ieder jaar wordt het uitgezonden dus of je nu wilt of niet, je zal hem een keer gezien hebben.

The Passion of the Christ: 8 dingen die je nog niet wist
Via: youtube.com (capture) | Jijomon

The Passion of the Christ: een film met impact

Het is uiteraard geen film als andere en er was veel om te doen. The Passion of the Christ werd door de vele aandacht (en herhalingen) door je strot geduwd en niet iedereen was er fan van. Mel Gibson heeft in ieder geval een film gemaakt die je altijd bijblijft, of je dat nou wilt of niet. Er zijn tijdens en na de opnames van deze blockbuster veel dingen gebeurd die op zijn minst opzienbarend kunnen worden genoemd. Wij zijn een aantal zaken tegengekomen waar zelfs wij geen weet van hadden.

Passion of the Christ Maria
Via: youtube.com (capture) | The Passion of the Christ

Wist jij dit al over de blockbuster van Mel Gibson?

De film die in 2004 uitkwam op Aswoensdag doet het nog steeds goed rond Pasen. The Passion of the Christ is één van de meest besproken films maar er zijn ook dingen die jij vast niet weet. Mel Gibson financierde en regisseerde de laatste 12 uren van Jezus aan de hand van de vertellingen van de 4 apostelen. Een voor veel mensen heftige film, die de lijdensweg van Jezus Christus nogal expliciet in beeld brengt.

Bij veel gelovigen viel The Passion in de smaak, maar hij zorgde wel voor enige polarisatie. Dat er ook veel mensen zijn, die de film te gewelddadig vonden, mocht niet uitmaken: met een wereldwijde omzet van meer dan half miljard, werd het een hit en dat is de film dat eigenlijk nog steeds. Wat weet jij eigenlijk over het verhaal achter deze film?

1. Mel Gibsons motivatie…

Dit is een film over liefde, hoop, vertrouwen en vergeving. Hij (Jezus) is gestorven voor alle mensen, en heeft voor ons allen geleden. Het is tijd dat we terugkeren naar die boodschap. De wereld is gek geworden. We zouden allemaal wat meer liefde, vertrouwen, hoop en vergeving kunnen gebruiken.

Mel Gibson

Het zijn overigens Gibsons eigen handen, die Jezus aan het kruis nagelen…

The Passion of the christ Mel Gibson
Via: youtube.com (capture) | The Passion of the Christ (vervaagd)

2. Moneymaking business

Zelden bracht een film zo veel geld op. Het was een goede investering van Mel Gibson maar wel een gewaagde. In de eerste 5 dagen leverde de film hem een lousy 25 miljoen dagelijks op. Daar val je steil van achterover, of niet?! Wat zou hij van al dat geld hebben gedaan? Zou hij een deel aan een goed doel hebben gedoneerd of…?

3. Versta jij het nog?

Het verhaal van de laatste uren van Jezus was al voor de film van Mel Gibson verfilmd maar hij wilde het authentiek houden. Daarom werd er ook gesproken in oude talen als Aramees, Latijn en Hebreeuws. Verstond jij het? Gelukkig was er ondertiteling, maar dat was eigenlijk niet het plan. De beelden moesten voor zich spreken maar er werd toch besloten te vertalen. Dat scheelt enorm natuurlijk.

The Passion of the christ film
Via: youtube.com (capture) | The Passion of the Christ

4. De hamvraag: wel of geen muziek in de film?

Mel Gibson wilde eigenlijk geen muziek in de film verwerken. Dat paste volgens hem niet. Uiteindelijk kwam er toch muziek en maar goed ook. De muziek kreeg een Oscarnominatie voor ‘Best Musical Original Score’ in 2005 dus bleek het toch de juiste keuze.

5. Er gingen dingen mis tijdens de opnames

De hoofdpersoon uit The Passion of the Christ, Jim Caviezel, heeft daadwerkelijk geleden. Zo werd hij een aantal keer per ongeluk echt geraakt met de zweep en ook het dragen van het kruis bleek niet ongevaarlijk. Hij liep een schouderwond op waar hij nog lang last van had. Maar, het woog ook niet niks.
Niet alleen de hoofdpersoon moest het ontgelden. De assistent-regisseur Jan Michelini werd twee maal geraakt door bliksem! Voor tegenstanders van de blockbuster waren dit tekens van een hogere macht… Wat denk jij? Bekijk alles wat mis ging en oordeel zelf.

Na tegenslagen kwam het goed met The Passion of the Christ

Het was niet alleen kommer en kwel voor de crew. Sommigen waren zo onder de indruk dat zij na de opnames besloten zich te bekeren tot het Christendom. Hun werkzaamheden maakten op hen zoveel indruk dat zij een roeping voelden. Luca Lionello, die de rol van Judas vertolkt in de film, was er eentje van.

6. Zieltjes gewonnen?

De film maakte dus niet alleen op publiek, maar zelfs op de crew veel indruk. Zou dit ook de intentie van de regisseur zijn geweest? Onder religieuze groeperingen werd de film ook gemengd ontvangen. Waar sommigen beweerden dat Jezus helemaal niet gespeeld kan worden (volgens 10 geboden), werd film door andere gelovigen aangezien als evangeliemateriaal. Of het ook geholpen heeft om mensen te overtuigen en te laten geloven…?

The-Passion-of-the-Christ-Mel-Gibson-film-movie-Judas
Via: youtube.com (capture) | kinobscura

7. Veel te doen om geschriften van Anna Catharina Emmerich

In de film werd veel van haar werk gebruikt en dit werd als antisemitisch beschouwd door de gewelddadigheid ervan. In de bekende serie Southpark werd dit nogmaals benadrukt. Dit zorgde natuurlijk ook weer voor veel ophef. Vooral Kyle had het er moeilijk mee.

8. Creatieve vrijheid van Mel Gibson zorgde ook voor ophef.

Hij is katholiek en vond dat hij veel erbij mocht verzinnen wat niet in de Bijbel staat. Dit kon volgens velen niet en er ontstond op dit punt veel ophef. Toch zette hij door en zijn eigen inbreng werd toch in de film verwerkt. Hij betaalde immers 30 miljoen uit eigen zak, dus vond hij dat dit mocht. De kritiek op hem deerde hem niet, hij verdiende het immers dubbel en dwars terug. Deed die kritiek hem wat? Lekker boeien, toch?!

Mel-Gibson-whatever-face-passion-of-the-Christ-movie-film-2004
Via: youtube.com (capture) | DivineSolja

Wat jouw mening is over de film The Passion of the Christ, Pasen komt eraan dus zal deze weer worden uitgezonden. Ga jij weer kijken of ben je geen fan? Welk deel vind je het mooist of heb je juist niets mee? Wij horen het graag in de reacties. In ieder geval Vrolijk Pasen!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Tegenwoordig leven wij online en ondanks dat ik me daar erg in thuis voel met mijn online marketing bureau zulutions, verlang ik soms heerlijk terug naar de jaren '90. Mijmer jij met me mee?

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...