Twarres: zo gaat het 24 jaar later met de bandleden

Door

Stef Ketelaar

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

8

Laatste update:

8

Twarres band muziek

24 jaar geleden waren ze daar ineens: Mirjam Timmer en Johan van der Veen, beter bekend als het Friese duo Twarres. Ze scoorden een aantal hits, wonnen prijzen en waren continue ‘on the road’.

Met het Friestalige liedje Wêr Bisto scoorde Twarres zijn grootste hit, maar dat is dus alweer flink wat jaren geleden. Hoe gaat het NU met Mirjam en Johan? We zochten het voor je uit!

Twarres: het begin

Mirjam Timmer en Johan van der Veen woonden als kinderen bij elkaar in de straat en groeide op in het Friese plaatsje Warga. Al op jonge leeftijd begonnen ze samen met muziek maken.

In 1999 deed het duo mee aan Liet, ook wel bekend als het Songfestival van Friesland. Met het liedje Wêr Bisto maakten Mirjam en Johan veel indruk waardoor ze uiteindelijk de tweede prijs + de publieksprijs wonnen. Hierdoor mocht Wêr Bisto als single worden opgenomen.

Landelijke doorbraak en hit buiten Nederland

In 2000 trad Twarres met Wêr Bisto op tijdens Huis van Oranje, een tv-programma van Paul de Leeuw. Door deze uitzending bereikte het liedje in één klap duizenden mensen buiten Friesland en vervolgens tekenden Mirjam en Johan een platendeal bij EMI Music.

Een nieuw opgenomen versie van Wêr Bisto bereikte als snel de #1 van de vaderlandse hitlijsten, maar sloeg daarnaast ook aan in België en ook een stukje verder: in Suriname. Het liedje is tot op heden de eerste Friestalige #1-hit ooit. Een record dus.

Twarres cover
Via: Twarres (cover)

Engelstalige songs en meer succes

Om een groot publiek te blijven bereiken bleef Twarres na die ‘ene grote hit’ voornamelijk in het Engels zingen.

De singles She Couldn’t Laugh en Children werden in 2001 grote successen voor het duo. Stream, het debuutalbum van Mirjam en Johan werd ook een succes en ontving de status van platina in Nederland.

Break-up en solo avontuur

In 2002 ontving Twarres een Edison Award in de categorie Beste Nieuwe Groep Nationaal. In datzelfde jaar verscheen er een tweede album met de titel CD². Jammer genoeg doofde het succes in de hitlijsten langzaam uit en werden de uitgebrachte singles I Need To Know, I’ll See You en Tell Me geen grote hits.

Een theatertournee van zo’n 80 stuks werd wel een succes, maar door alle drukte rondom de carrière van Twarres besloten Mirjam en Johan in 2003 om tijdelijk uit elkaar te gaan.

Soloavontuur van Mirjam

Na de break-up ging Mirjam een soloavontuur aan en ging hiervoor samenwerken met de Britse producers John Themis en Gregor Hamlinton.

In 2006 bracht ze het album genaamd Files From London uit onder de artiestennaam Mir en lanceerde de singles Face To Face en The Deep Blue Sea (een duet met Jim Kerr), waarbij het grote succes in de hitlijsten helaas wegbleef.

De ziekte van Johan

Hierna besloot Mirjam dat ze toch graag weer met Johan wilde gaan zingen onder de naam Twarres en er werden plannen gemaakt voor de toekomst. Al snel ontstond er een kink in de kabel doordat dat Johan niet meer de volledige controle over zijn stem leek te hebben.

Na enig onderzoek werd er bij hem de erfelijke ziekte Ataxie van Friedreich geconstateerd. Een zeldzame en tot dusver ongeneeslijke ziekte, waarbij de zenuwen, kleine hersenen en het ruggenmerg zijn aangedaan en zorgen voor verstoord evenwicht en coördinatie van handen, armen en benen.

Ook spreken en dus ook zingen wordt een stuk lastiger. Helaas zorgt de ziekte in de loop der tijd voor steeds meer beperkingen.

Twarres: zo gaat het 24 jaar later met de bandleden
Via: Twarres (cover)

De zoektocht naar ‘een nieuwe Johan’

De schok bij Twarres rondom de ziekte van Johan was groot, maar Mirjam besloot ondanks de tegenslag toch door te zullen gaan. Samen met Auke Busman, een persoonlijke vriend, blies Mirjam Twarres een nieuw leven is.

Helaas bleek deze samenwerking minder goed te werken omdat de combinatie van de stemmen minder goed bij elkaar paste. In 2009 besloot Mirjam via Q Music en Ruud de Wild op zoek te gaan naar een ‘nieuwe Johan’ voor Twarres.

Wie werd de nieuwe opvolger?

Na twee auditierondes koos ze – samen met ‘de originele Johan’ en de luisteraars van de zender – voor Joost Bloemendaal als de uiteindelijke winnaar. Later bleek ook deze samenstelling voor Twarres niet te werken en dus begon Mirjam weer in haar eentje muziek te maken.

In 2011 volgde de single De Júste Snaar, een ode aan Johan. Helaas zonder enig succes in de hitlijsten.

Van één naar drie naar twee

Eind 2015 kreeg Twarres weer kleur. Mirjam was namelijk gaan samenwerken met de broers Julian en Kristian Dijkstra waardoor Twarres dus een drietal werd. Het trio bracht de Friestalige single Fûgelfrij uit, die redelijk werd ontvangen door de media.

Helaas werd de comeback overschaduwt door een optreden tijdens het tv-programma De Wereld Draait Door dat vanwege technische problemen niet helemaal vlekkeloos verliep. Kort daarna besloot Julian om Twarres te verlaten en gingen Mirjam en Kristian als duo verder.

Twarres band
Via: Wikimedia Commons | Michel Smit, CC

2021: Twarres werkt aan nieuw album

In 2021 zat Twarres ondanks de coronacrisis achter de schermen niet stil.

‘We zijn druk bezig met een nieuw album vol frisse nieuwe liedjes en zitten midden in het creatieve proces. Wanneer het gaat verschijnen kan ik nu nog niet zeggen, dat is altijd lastig. Het is klaar wanneer het klaar is, wanneer het gevoel goed is’, aldus Mirjam. ‘Van vrolijkheid tot verdriet, allerlei emoties zullen waarschijnlijk in het nieuwe album voorkomen. Het kan nog alle kanten op’.

Nu, in 2023, is er nog geen nieuw album uitgekomen. We wachten met smart…

Twarres band muziek persfoto
Via: Wikimedia Commons | Robert Dorn, CC

Het nieuwste nummer van Twarres

De meest recente uitgave van Mirjam en Kristian als Twarres komt uit 2021. Het is een werkelijk prachtige (!!) cover van ‘Anyone who had a heart’ (van Dionne Warwick en later ook gecoverd door Cilla Black):

Hoe gaat het nu met Twarres?

Wat spoken de originele leden van Twarres, Mirjam en Johan, vandaag de dag uit? Je leest het hieronder.

1. Mirjam Timmer

De leadzangeres van Twarres, geboren en getogen in Friesland, hield zich als kind al bezig met muziek maken en schrijven. Gelukkig voor ons deed ze samen met Johan mee aan talentenjachten en kregen wel veel meer van haar te zien en vooral te horen!

Mirjam Timmer Twarres
Via: Wikimedia Commons | AJ de Graaf, CC

Ondanks de nodige tegenslagen probeert Mirjam toch nog zo goed mogelijk van het leven te genieten. In 2018 kreeg ze te maken met tinnitus (oorsuizen).

Haar gehoorschade probeert de zangeres nu om te bouwen tot iets ‘moois’. “Het gaat niet weg, dus ik probeer het te omarmen”, zegt ze in haar interview met Rondom Vandaag.

Twarres: zo gaat het 24 jaar later met de bandleden
Via: Facebook / @mir.timmer (embed)

Wist je dat er weleens geruchten gaan dat Mirjam Timmer ziek is, of dat de zangeres van Twarres overleden is?

Gelukkig is dat niet het geval. Ze geniet intens van haar huis op het Friese Platteland. “Een eigen bubbel hebben is toch wel prettig, even lekker je eigen plekje”.

2. Johan van der Veen

Voor de vele fans van toen, zou Twarres Twarres niet zijn, zonder Johan. Met stemmen perfect op elkaar ingespeeld veroverde Johan en Mirjam immers de harten van vele mensen.

Twarres Johan van der veen
Via: youtube.com (capture) | Twarres

Het leven voor Mirjams beste vriend Johan, met wie ze ooit Twarres begon, wordt met de jaren helaas alleen maar slechter. De progressieve ziekte maakt zijn bestaan steeds moeilijker, zijn lot aanvaarden doet de dappere Johan niet; hij vecht door.

Laten we hopen dat de liedjes van Twarres hem in de toekomst veel kracht geven en hij daar nog vele geluksmomenten mee beleven zal. Zijn vriendschap met Mirjam is immers voor het leven.

Twarres: zo gaat het 24 jaar later met de bandleden
Via: Facebook / @johan.vanderveen.18 (embed)

Jouw herinneringen aan Twarres?

Was jij ook helemaal verkocht en werd je ook meegesleept, toen ze 24 jaar geleden hun briljante eerste hit hoorde?

Misschien heb jij nog wel hele andere herinneringen aan Twarres. Laat het weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

8 gedachten over “Twarres: zo gaat het 24 jaar later met de bandleden”

 1. Ik ging vaak naar optredens van Twarres. Johan en Mirjam waren erg benaderbaar. Dat wil zeggen, ze namen altijd tijd voor hun fans en maakten een praatje met je of ging op de foto. Een goede herinnering. Het zijn twee hele goede en lieve mensen. Jammer dat het dan zo moet gaan. Het was Johan zoveel gezondheid gegund en samen zoveel goeds. We hopen dat jullie privé nog een hele mooie tijd hebben en veel herinneringen samen kunnen maken.

  Beantwoorden
 2. Mijn geadopteerde dochter uit Korea song alle liedjes in het Fries mee en verzamelde alles. Vaak naar een optreden geweest.

  Beantwoorden
 3. prachtig stuk over 20 jaar Mirjam Timmer /Twarres….

  Jim Kerr over Mirjam Timmer: ” Er zijn maar weinig mensen die alleen met ’n gitaar ’t Sportpaleis stil kunnen krijgen, dát is écht talent!
  Yessss, het bewijs is haar CD “Files from London,” met “prachtige” muziek en ook daarop ’n duet met Jim Kerr van de Simple Minds!

  Héérlijk om naar deze cd te luisteren…..

  Luister er zelf ook vaak naar….evenals natuurlijk naar “Stream” en CD2 en de single Fugelfrij…

  Beantwoorden
 4. “Het liedje is tot op heden de eerste Friestalige #1-hit ooit.”
  Laat dat tot op heden maar weg, een eerste Friestalige #1-hit kan namelijk niet nogmaals voorkomen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...