Een ode aan het jaar 1999: dit gebeurde er

Door

Rosalie Van Hoof

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

1

Laatste update:

1

Vroegert het jaar 1999 gebeurtenissen jaartal

Wat was het allerbeste jaar? Veel mensen zullen 1969 zeggen, het jaar dat Woodstock plaatsvond. Anderen kiezen misschien voor 1982, het millenniumjaar 2000 of wat egocentrisch voor hun geboortejaar, of zijn net pessimistisch en beweren dat het beste jaar nog moet komen. Het beste jaar heeft echter al plaatsgevonden, namelijk 1999.

De beste film van 1999

In 1999 was een goed jaar om naar de cinema te gaan. Onder andere Notting Hill, American Beauty, The Sixth Sense en Toy Story 2 werden uitgebracht. Maar de allerbeste film van dat jaar was zonder twijfel Star Wars: Episode I: The Phantom Menace!

Grootste muziek hit van 1999

Laten we zoals het hoort beginnen met de beste: dat was natuurlijk Lou Bega met al z’n vrouwen in Mambo No. 5 (A Little Bit of…)!

Maar er was ook een Nederlandse band, die heel het land in één klap op hen verliefd maakte met de hit ‘The Road Ahead (Miles of the Unknown)’. Dit melancholische nummer van City to City past trouwens perfect met de nostalgie die we voelen voor 1999.

Het beste album van 1999

Net zoals er in 1999 steengoede films werden uitgebracht, werden er in dat jaar ook ontzettend goede albums gelanceerd. Het beste album is Sogno van Andrea Bocelli, waar onder andere het prachtige duet met Céline Dion onderdeel van is. Een ander fantastische album van 1999 was: World of Hurt van Ilse DeLange…

De gebeurtenissen van 1999

Het onbewuste verlangen knaagt en hunkert weer naar de geweldige glorie die 1999 tekende. Jij denkt misschien: wat was er zo fantastisch aan 1999? Pakistan en India vochten opnieuw over Kasjmir, een aardbeving doodde 14.000 Turken en de NAVO bombardeerde Kosovo.

Niet veel om te vieren. Althans, dat zou je denken. Laat dit artikel het tegendeel bewijzen…

1. De productie van de Euro gaat van start

Vooruitgang! Op 4 januari 1999 werden de koersen van aandelen, obligaties en de beurs weergegeven in Euro’s. In 2002 ruilden alle Europese landen hun Gulden, Franken en Peseta’s in voor Euro’s. De productie van deze Europese munt startte echter al in 1999. Jawel! Het jaar 1999 startte met een historische gebeurtenis.

Euro geld biljetten munten
Via: Wikimedia Commons | Avij, CC

2. Het grootste popconcert ooit in Groningen

Waar was jij op 2 juni 1999? 75.000 mensen zullen antwoorden: in het Stadspark van Groningen! Er vond die dag een historisch concert van The Rolling Stones plaats. Mensen zonder ticket gingen ongegeneerd het terrein binnen of keken vanop een balkon/trailer/wagen naar het optreden.

Wie erbij was getuigt vandaag nog kranig over de ongeziene magie van het concert. Was je nog te jong, of nog niet geboren? Hier een glimp van het knotsgekke concert, want vandaag bestaat er zoiets als YouTube.

Na de beste film en grootste muzikale successen op de vorige pagina, gaan we nog even verder met de meest typerende gebeurtenissen voor 1999. Welk kun jij je nog herinneren?

3. Big Brother wordt gelanceerd!

Het concept: zes deelnemers honderd dagen in een luxueuze villa. Wie overblijft wint 250.000 gulden. Een beetje doortrapt, behoorlijk duivels en ontzettend sensationeel. Big Brother werd een gegeven. Veel kinderen mochten er van hun ouders niet naar kijken.

Was jij al ontwikkeld genoeg voor dit uitgekookt sociologisch experiment?

Natuurlijk niet zonder de knuffels van Ruud en met uiteindelijke winnaar Bart… Wat was het toen nog mooi en spontaan!

Big Brother televisie Ruud Bart
Via: Big Brother (capture)

4. De wereldpopulatie overschrijdt de 6 miljard

Adnan Nevic wordt geboren op 12 oktober 1999 in Sarajevo en is zo de zes miljardste baby op de wereld. Kofi Annan, toen VN-secretaris-generaal, was toevallig in de buurt en bracht Nevic een bezoekje. Dat Bosnië toen nog herstellende was van een verscheurende burgeroorlog, is ook ’toevallig’.

Wanneer je vandaag lekker vergezeld door duizenden toeristen de Eiffeltoren opschuift, verlang je nostalgisch naar those days toen we nog maar met zes miljard waren.

5. Prins Filip + Mathilde = <3

Belgen die vaderlandsliefde hoog in het vaandel dragen, hebben de datum 4 december 1999 getatoeëerd blinken op hun schouder. Die dag stapten prins Filip, inmiddels koning, en prinses Mathilde, koningin vandaag, in het huwelijksbootje. O dierbaar België o heilig land der vaderen…

6. De eerste editie van ‘Wie is de Mol’!

Wie is de Mol? Deze vraag houdt je nog steeds jaarlijks een paar maanden in de ban. En dat begon dus al in 1999. Tien onbekende Nederlanders vlogen naar Australië om zich in het avontuur te storten.

7. De eerste uitzending van de Top 2000!

De allereerste Top 2000 werd uitgezonden op de Nederlandse radiozender Radio 2. Op nummer één staat Queen met Bohemian Rhapsody. Uiteraard.

8. De eerste Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen

Girlpower vindt zijn oorsprong in 1999, ook wel het Jaar van het Feminisme genoemd (of niet). In ieder geval vond de wereld dat het wel welletjes geweest was met al dat geweld tegen vrouwen. Vandaag moeten we eerlijkheidshalve concluderen dat deze internationale dag toch niet zo veel verschil heeft gemaakt. #MeToo

Via: gihpy.com

We gaan nog even verder met de gebeurtenissen van 1999. Toch weer benieuwd wat de grootste hit was, kun je altijd terugkijken op de eerste pagina. Wat vond jij persoonlijk van de volgende 1999-hit?

9. Britney Spears scoort met …Baby One More Time

Nog lang voordat Britney fotografen aanviel met paraplu’s en tekeer ging met een scheermachine, scoorde zij monsterhits. …Baby One More Time is daar eentje van.

Een ode aan het jaar 1999: dit gebeurde er
Via: Britney Spears – Baby One More Time

10. Totale zonsverduistering in België en Nederland

11 augustus 1999 was de wereld eventjes volledig donker. Of toch in in België en Nederland (en nog een heleboel Europese landen). Humberto Tan van NOS legt het je even uit. Was jij erbij? Zag jij de zonsverduistering?

En natuurlijk niet zonder je Eclipsbril, want door een CD kijken KON NIET!

Eclipsbril zonsverduistering 1999
Via: Wikimedia Commons | Bree~commonswiki , CC

11. En ondertussen gabberen die gabbers maar verder…

De jaren ’90 staan bekend om de foute kleding. Maar niemand die er toen zo fout bijliep als de gabbers. Kale hoofden paradeerden op Nike Airmaxen en gingen gehuld in trainingspakjes over de straten.

12. Langste filetotaal ooit gemeten in Nederland…

De file van 8 februari 1999 was episch. Hopelijk was je erbij. Er stond maar liefst 975 km file in heel het land. Het sneeuwde, het was glad, een aantal vrachtwagens waren gekanteld… Only in 1999, of toch niet?! 😉

13. De wereld bereidt zich voor op de eeuwwisseling

En dat zorgde voor onheilspellende, apocalyptische nieuwsberichten. Heel wat mensen – op de Maya’s na natuurlijk – vreesden het Einde der Tijd, het Einde van de Wereld, die millenniumwisseling. Uiteindelijk bleek 1 januari 2000 een doodgewone dag waarop je net zozeer de vuilnisbakken moest buitenzetten en lekker in je neus kon peuteren.

Niets nieuws onder de zon. Behalve dan het einde van een buitengewoon jaar. #1999forever

Jouw herinneringen aan 1999?

Herkende je bovenstaande punten nog? Welke herinneringen heb jij aan het jaar 1999? Laat het weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

1 gedachte over “Een ode aan het jaar 1999: dit gebeurde er”

  1. Vindt t wel jammer,dat deze tijd van de jaren 80/90,snel omgevlogen zijn,en vooral die Euro,s zijn gekomen,alles lijkt duurder geworden zijn. Vindt er niks meer aan,in t NU 2019.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...