Vroegert het jaar 1999 gebeurtenissen jaartal

Wat was het allerbeste jaar? Veel mensen zullen 1969 zeggen, het jaar dat Woodstock plaatsvond. Anderen kiezen misschien voor 1982, het millenniumjaar 2000 of wat egocentrisch voor hun geboortejaar, of zijn net pessimistisch en beweren dat het beste jaar nog moet komen. Het beste jaar heeft echter al plaatsgevonden, namelijk 1999.

De beste film van 1999

In 1999 was een goed jaar om naar de cinema te gaan. Onder andere Notting Hill, American Beauty, The Sixth Sense en Toy Story 2 werden uitgebracht. Maar de allerbeste film van dat jaar was zonder twijfel Star Wars: Episode I: The Phantom Menace!

Grootste muziek hit van 1999

Laten we zoals het hoort beginnen met de beste: dat was natuurlijk Lou Bega met al z’n vrouwen in Mambo No. 5 (A Little Bit of…)!

Maar er was ook een Nederlandse band, die heel het land in één klap op hen verliefd maakte met de hit ‘The Road Ahead (Miles of the Unknown)’. Dit melancholische nummer van City to City past trouwens perfect met de nostalgie die we voelen voor 1999.

Het beste album van 1999

Net zoals er in 1999 steengoede films werden uitgebracht, werden er in dat jaar ook ontzettend goede albums gelanceerd. Het beste album is Sogno van Andrea Bocelli, waar onder andere het prachtige duet met Céline Dion onderdeel van is. Een ander fantastische album van 1999 was: World of Hurt van Ilse DeLange…

De gebeurtenissen van 1999

Het onbewuste verlangen knaagt en hunkert weer naar de geweldige glorie die 1999 tekende. Jij denkt misschien: wat was er zo fantastisch aan 1999? Pakistan en India vochten opnieuw over Kasjmir, een aardbeving doodde 14.000 Turken en de NAVO bombardeerde Kosovo. Niet veel om te vieren. Althans, dat zou je denken. Laat dit artikel het tegendeel bewijzen…

1. De productie van de Euro gaat van start

Vooruitgang! Op 4 januari 1999 werden de koersen van aandelen, obligaties en de beurs weergegeven in Euro’s. In 2002 ruilden alle Europese landen hun Gulden, Franken en Peseta’s in voor Euro’s. De productie van deze Europese munt startte echter al in 1999. Jawel! Het jaar 1999 startte met een historische gebeurtenis.

Euro geld biljetten munten
Via: Wikimedia Commons | Avij, CC

2. Het grootste popconcert ooit in Groningen

Waar was jij op 2 juni 1999? 75.000 mensen zullen antwoorden: in het Stadspark van Groningen! Er vond die dag een historisch concert van The Rolling Stones plaats. Mensen zonder ticket gingen ongegeneerd het terrein binnen of keken vanop een balkon/trailer/wagen naar het optreden. Wie erbij was getuigt vandaag nog kranig over de ongeziene magie van het concert. Was je nog te jong, of nog niet geboren? Hier een glimp van het knotsgekke concert, want vandaag bestaat er zoiets als YouTube.

En we zijn los. Er is eigenlijk veel gebeurd in 1999, wat dacht je van die ene Ruud & Bart of de wereldpopulatie? Lees dus snel verder…

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

1 gedachte over “Een ode aan het jaar 1999: dit gebeurde er”

  1. Vindt t wel jammer,dat deze tijd van de jaren 80/90,snel omgevlogen zijn,en vooral die Euro,s zijn gekomen,alles lijkt duurder geworden zijn. Vindt er niks meer aan,in t NU 2019.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer