Als je op oudejaarsavond het ene jaar voor het andere verwisselt is dat leuk. Mocht je toevallig een decennium wisselen, voelt dat net iets specialer. Een eeuwwisseling is maar weinig mensen gegeven. Als je dat weet, besef je hoe bijzonder het is dat je de wisseling van een heel millennium meemaakt, de millenniumwisseling.

Tijdens de feestdagen een mooie gelegenheid om terug te kijken op de meest epische oudejaarsavond die we mee hebben gemaakt, de millenniumwisseling van 1999 naar 2000. Weet jij nog waarom we dachten dat de wereld wel eens kon vergaan? Welke minister wij hadden aangesteld om Nederland die catastrofe te besparen? Wil jij weten welke ontwikkeling toen begon die we nog dagelijks ervaren? Of ben je gewoon benieuwd naar ons leven toen? Weet jij nog welke muziek we luisterden en welke films we keken? Na dit artikel ben jij helemaal klaar voor het volgende nieuwjaar.

Zullen we maar met het slechte nieuws beginnen? Dan kijken wij terug naar de grootste angst! Veel mensen geloofden dat de wereld wel eens kon vergaan. Weet jij nog waarom?

De angst die de wereld in de greep hield: het millenniumprobleem

In aanloop naar de millenniumwisseling bleek er een enorm probleem te ontstaan. Computers bleken voor de verwerking van een datum slechts 2 posities voor het jaar te hebben berekend. Hierdoor zouden de computers na het jaar ‘99’ automatisch doortellen naar het jaar ’00′. Laat dit nu net een reset-code zijn… Veel deskundigen voorspelden mogelijke grote problemen. Elektriciteitscentrales zouden onbestuurbaar worden, waterkwaliteit niet gegarandeerd en zelfs kernwapens zouden misschien automatisch worden gelanceerd. De wereld was in paniek. Westerse landen investeerden vermogens maar vreesden de dupe te worden van het (geld)gebrek dat arme landen hadden voor preventie.

Wat betekende het millenniumprobleem voor Nederland?

Ook in Nederland deden we volop mee in de gekte. Er werd een Millennium Platform opgericht dat onder rechtstreekse leiding stond van toenmalig minister Roger van Boxtel. Volgens schattingen beliepen de kosten ruim 10 miljard oudhollandse guldens. Uiteindelijk bleek iedereen na een uitbundig feest (waar we het hierna over zullen hebben) wakker te worden in een wereld zonder al te veel problemen. Op wat kleine incidenten na bleek het millenniumprobleem zonder gevolgen.

https://youtu.be/9aQyvpSlMkQ

Millennium vuurwerk

Bij zo’n memorabel oud en nieuw hoort natuurlijk ook memorabel vuurwerk en daar hebben we voor gezorgd. Wij knalden liefst 103 miljoen gulden de lucht in. Ook toen al maakte men zich zorgen over vuurwerkslachtoffers. De campagne ‘je bent een rund als je met vuurwerk stunt’ werd voor de jaarwisseling 1999-2000 overgedragen aan Bureau Halt, zodat er taakstraffen konden worden uitgedeeld.

Millennium champagne

Natuurlijk moest er ook een goede slok gedronken worden om op het nieuwe millennium te proosten. De champagnehuizen konden na een jarenlange crisis weer groeicijfers noteren. In ons landje steeg de vraag zelfs met 32%. In het millenniumjaar klokten we liefst 12 miljoen flessen champagne weg.

Weinig echt grote millenniumfeesten

Voorafgaand aan het millennium werden er allerlei commerciële feesten aangekondigd. Omdat veel mensen tijdens deze memorabele jaarwisseling niet wilden werken stegen de prijzen snel. De acts die zouden moeten optreden verdubbelden hun prijzen en ook uitzendbureaus vroegen 60% meer voor hun horecapersoneel. Daarnaast bleek dat veel mensen de normaal gesproken wel een feestje in de stad wilden vieren nu het millennium thuis wilden meemaken. Niet in de laatste plaats vanwege de angst voor gevolgen van het millenniumprobleem. De Kuip besloot helemaal geen mogelijkheden voor een feest te bieden en het ‘concert van de eeuw’ dat Marco Borsato in de Arena had gepland werd afgelast wegens tegenvallende kaartverkoop. Overigens had Marco tijdens de jaarwisseling wel een andere reden om te juichen, daar komen we zo op.

Bijzondere feestjes die wel doorgingen

Desalniettemin werden er wel feesten georganiseerd die gigantisch waren. Het millenniumfeest in Berlijn was zo pompeus dat men zelfs vergelijkingen met Nazi-Duitsland maakten, terwijl in Nederland het millenniumfeest op de Dam ruim 80.000 feestgangers op de been bracht. Ook in veel andere plaatsen werden bijzondere feesten gehouden. In een 24-uurs marathonuitzending maakte de NOS een TV-feest van de millenniumwisseling.

Hoe verliep de jaarwisseling in het algemeen?

Na de jaarwisseling bleek al snel dat de millenniumproblemen veel beperkter bleven dan gedacht. Of het de goede (en geldverslindende) voorbereiding is geweest of een kostbaar gebrek aan kennis (ook in landen die geen geld hadden voor preventie gebeurde niet veel) zullen we nooit weten. Feit is dat men achteraf sprak van een rustige jaarwisseling. Met 3 doden, een aantal arrestaties en 32 gewonden spraken hulpdiensten van een jaarwisseling die rustiger was dan andere jaren.

…maar wat dacht je van de millennium-klok en de muziek TOP-3 van toen? Lees dus snel verder op volgende pagina!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

1 gedachte over “Wat weet jij nog van de meest epische oudejaarsavond: de MILLENNIUM-wisseling!”

  1. Ik weet wel wat voor een LAMLULLEN er in Hilversum zaten, echt want wat hadden we op oudejaarsavond SLECHTE televisie, en dat terwijl er elders iets werd neergezet waarvan ik pas sinds 2009 de beelden heb,…… en weet je IK VIND HET VOLKOMEN ONBEGRIJPELIJK dat de Nederlandse televisie dit NOOIT uitgezonden heeft, het zegt dan ook zeker iets over de incompetentie in Hilversum, want het ALLERGROOTSTE spektakel lieten ze compleet links liggen, ga maar eens op zoek op internet, type Jean-Michel Jarre Millennium Concert en je ziet wat ik bedoel.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer