The Sixth Sense: 14 bizarre weetjes over deze thriller

Door

Arie Vogelaar

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

2

Laatste update:

2

The sixth sense weetjes

I see dead people.” Lopen de rillingen ook over jouw rug bij het horen van dit iconische zinnetje? Dan ben je zeker niet de enige. The Sixth Sense groeide eind jaren negentig uit tot dé thriller van het decennium en heeft anno vandaag nog altijd een cultstatus.

De meest iconische thriller van de 90’s

The Sixth Sense kwam uit in 1999, net voor de wisseling van het millennium. De film werd geregisseerd door M. Night Shyamalan en staat te boek als een bovennatuurlijke thriller. De film werd genomineerd voor maar liefst zes oscars en won meer dan dertig internationale filmprijzen.

The_Sixth_Sense_poster
Via: The Sixth Sense (poster)

Met een recordopbrengst in bioscopen binnen én buiten de VS is The Sixth Sense nog altijd een van de grootste kaskrakers uit de cinemageschiedenis. De mystiek van de film en de subtiele horrorelementen zorgden voor een evolutie in het genre.

Na The Sixth Sense volgden talloze films waarin deze stijl terugkwam, waaronder de recent uitgekomen film Things Heard and Seen met Amanda Seyfried.

Laten we nog even inkomen met de trailer:

Via YouTube

Waarom The Sixth Sense zo’n succes werd

Wat The Sixth Sense vooral bijzonder maakte, is de unieke plottwist aan het einde van de film; een twist die nagenoeg niemand zag aankomen. Toen de regisseur de film op proef vertoonde aan een kritische groep filmkenners was hij verrast en opgelucht dat niemand deze plottwist had voorspeld.

Het was voor hem een teken dat de film geslaagd was en dat er geen scenes meer vervangen of herschreven hoefden te worden.

Officiële succesfactor: Zowel liefhebbers als filmcritici zijn het erover eens dat de plottwist de kracht van de film grotendeels bepaalt. Sinds The Sixth Sense zijn er bijna geen films geweest waarbij de verrassing op het einde zo groot was.

Andere films die dit overigens heel goed deden waren de 90’s klassieker Se7en met Brad Pitt, Kevin Spacey en Morgan Freeman, en de meer recente Hollywood-film Remember Me.

Vooral bij de laatstgenoemde film leverde de plottwist de nodige controversie op. Omdat we daar verder geen spoilers over willen geven, raden we je aan deze dramafilm met Robert Pattinson zelf te bekijken. ????

The Sixthe Sense cast: grote namen

The Sixth Sense had een cast met grote namen. Hier een overzicht van de personages de betreffende acteurs:

Malcolm Crowe – Bruce Willis
Cole Sear – Haley Joel Osment
Lynn Sear – Toni Collette
Anna Crowe – Olivia Williams
Vincent Grey – Donnie Wahlberg
Sean – Glenn Fitzgerald
Kyra Collins – Mischa Barton

Sommige namen waren al in de jaren 90 heel bekend, waaronder natuurlijk Bruce Willis, maar er speelden ook acteurs mee die dankzij deze film (en hoofdrol) een mooie carrière tegemoet gingen.

Het bekendste voorbeeld is natuurlijk de jonge acteur Haley Joe Osment, die de rol van Cole op zich nam en daarmee een legendarische prestatie neerzette. Hij was al wel te zien op het witte doek, waaronder als Forrest Gump Jr. in… jawel, Forrest Gump.

Naast Willis en Osment, speelden ook andere acteurs mee die in latere jaren furore maakten op het witte doek. Toni Collette speelde na The Sixth Sense bijvoorbeeld in diverse kaskrakers, waaronder Hereditary, Knives Out en The Staircase.

Tragisch einde van Bruce Willis’ carrière

Actieheld Bruce Willis kondigde onlangs op tragische wijze het einde aan van zijn acteercarrière. De filmster lijdt aan afasie, een ziekte waardoor het onthouden en uitspreken van woorden steeds moeilijker wordt. Door deze aandoening is het voor Willis niet langer mogelijk om te acteren.

Zijn carrière was niettemin bijzonder indrukwekkend. Hij brak door met de actiefilm Die Hard, in 1988, en speelde sindsdien in talloze kaskrakers, waaronder de beroemde cultfilm Pulp Fiction van Quinten Tarantino.

Bruce Willis Die Hard film
Via: Die Hard (capture)

Ken jij deze weetjes over The Sixth Sense al?

In The Sixth Sense neemt kinderpsycholoog Malcolm Crowe (Bruce Willis) de taak op zich om een jongetje te genezen dat geesten ziet. Door het jongetje te helpen, hoopt Crowe een oude schuld te vereffenen, maar wat hij niet beseft, is dat zijn dagen al geteld zijn.

Op deze pagina lees je 14 fascinerende weetjes over deze spannende film met Bruce Willis en Haley Joel Osment. Sidder je met ons mee? ????

1. Disney-medewerker Vogel ontslagen

Het toenmalige hoofd van producties binnen Disney, David Vogel, vond het niet nodig zijn directie op de hoogte stellen, toen hij voor 2,25 miljoen dollar de rechten voor The Sixth Sense kocht.

Dat ging hem niet in de koude kleren zitten, want zijn baas was woedend en na een hoop gesteggel werd Vogel ontslagen.

2. Cole werd bijna gespeeld door Michael Cera

Michael Cera was tien jaar oud toen hij auditie deed voor de rol van het jongetje Cole in The Sixth Sense. De auditie verliep niet heel succesvol en uiteindelijk werd Haley Joe Osment gekozen. De bedoeling was overigens dat Liam Aiken de rol zou spelen, maar die weigerde.

MIchael Cera actor
Via: flickr.com | Eva Rinaldi, CC

3. Haley Joe Osment maakte diepe indruk

The Sixth Sense was waarschijnlijk nooit zo groot geworden als Haley Joe Osment de rol van Cole niet had gespeeld. De iconische rol die het jongetje neerzette, is nog altijd ongeëvenaard. Al tijdens de auditie maakte Osment grote indruk; hij had het script maar liefst driemaal volledig gelezen voor hij de auditieruimte betrad.

Osment werd geholpen door zijn vader, die zelf ook acteur was (zijn zus ook trouwens). Zijn vader vertelde de jongen dat hij de rol niet moest spelen als een horrorfilm, maar als een film over communicatie.

Na afloop van de auditie was de castingdirector zo diep onder de indruk dat hij zich afvroeg of hij ooit nog een film wilde maken waar Osment géén onderdeel van uitmaakte.

The Sixth sense I see dead people
Via: The Sixth Sense (capture)

4. Marisa Tomei bijna gekozen als Cole’s moeder

In de film speelde Toni Collette de moeder van Cole, maar deze rol was bijna naar Marisa Tomei gegaan. Tomei koos echter voor Bringing Out The Dead, een film van Scorcese, waarna Toni Collette er met de rol vandoor ging.

Marisa Tomei
Via: flickr.com | Marco Manna, CC-NC

Die keuze bleek goed te zijn, want voor Collette’s carrière deed de film wonderen.

5. Willis schreeuwde tegen Cole…

Toen het Osment tijdens een van de scenes niet lukte om te huilen, raadde Osments vader Bruce Willis aan om tegen het jongetje te schreeuwen. Willis besloot dit te doen en de tranen vloeiden rijkelijk.

Wel een beetje sinister, vind je ook niet? ????

Bruce Willis en Haley Joe Osment
Via: The Sixth Sense (capture)

6. Cole kreeg het niet koud bij Malcolm

In de film krijgt Cole het vaak koud zodra er geesten in de buurt zijn. Veel mensen vragen zich daardoor af waarom Cole het niet koud kreeg toen Malcolm bij hem was. Daar blijkt een goede verklaring voor.

Cole kreeg het namelijk pas koud wanneer de geesten om hem heen boos waren of verstoord raakten.

7. De kleur rood komt bijna niet voor

De kleur rood is opzettelijk niet aanwezig in een groot deel van de film. Een uitzondering hierop zijn een enkele geïsoleerde scenes waarin de emotie heel groot is of “waarin alles in de echte wereld is aangetast door de andere wereld”, zoals de director het op cryptische wijze beschreef.

The Sixth Sense cole loopt naar deur
Via: The Sixth Sense (capture)

We zijn er nog niet en hebben nog een aantal geheimen van deze briljante film voor je in petto! Wist jij het van de witte plukjes haar van Cole en Vincent? (zie 9.)

Lees dus snel verder op de volgende pagina!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

2 gedachten over “The Sixth Sense: 14 bizarre weetjes over deze thriller”

  1. De 2 woorden TE ZIJN moeten er nog bij gezet WORDEN…

    Daar blijkt een goede verklaring voor – TE ZIJN –
    en
    hoe eng de film bleek – TE ZIJN…

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...