Naast de beroemde jaren 80 was het daaropvolgende decennium ook niet zonder belangrijke gebeurtenissen en uitvindingen. Denk aan de het eerste SMSje! En laten we het nog maar niet hebben over… wacht, dat gaan we wel doen. Dus, jaren 80, schuif eens opzij, want hier komen de jaren 90.

De jaren 90 a.k.a. the 90’s

Ok, er is veel gebeurd in de jaren 90! Helaas kunnen we niet alles hier bespreken, dus houden we ons tot deze 26 unieke zaken, die de 90’s zo bijzonder maakten! Helaas voor de Flippo’s en natuurlijk Fresh Prince of Bel-Air, de welbekende Spice Girls of de discman… die komen de volgende keer weer aan bod!

Welke van deze 26 zaken kun jij je nog herinneren?

jaren 90 style mode
Via: depositphotos.com | deskcube (L) / Lizzie McGuire (capture) (R)

1. GTST (1990)

Arnie Alberts, Jef Alberts, Simon Dekker, Robert Alberts, Ludo Sanders en Martine Hafkamp zijn zomaar een aantal personages uit de dagelijkse soap Goede Tijden, Slechte Tijden. 1 Oktober 1990 werd de eerste uitzending uitgezonden. Niemand kon toen weten dat we nu – 27 jaar later – nog steeds GTST voor onze kiezen krijgen.

2. Photoshop (1990)

Voor iedereen die wel eens foto’s bewerkt, is dit programma een must. De hele grafische industrie kan tegenwoordig niet meer zonder. Thomas en John Knoll merkte in de jaren 80 al dat er geen programma’s waren om foto’s op de computer te bewerken. Dus bedachten ze hun eigen programma.

In februari 1990 kwam dankzij een financiële injectie van Adobe Photoshop 1.0 op de markt. We laten een van de makers aan het woord.

3. De browser (1991)

De eerste browser werd geschreven door de uitvinder van het hedendaagse internet: Sir. Tim Berners-Lee. Hij noemde zijn browser World Wide Web, wat hij in 1991 demonstreerde bij zijn collega’s van CERN. Niet veel later werd deze browser omgedoopt tot Nexus Browser.

4. Word (1991)

In het begin van de jaren 90 werd het besturingssysteem DOS vervangen door Windows. Daarmee kwam ook een einde aan de populariteit van WordPerfect – op dat moment nog de meest gebruikte tekstverwerker, want Windows kwam standaard met Word.

Sinds 1991 groeide de populariteit van Word als kool. Toen Windows 95 op de markt kwam, was het over met de concurrentie.

5. Linux (1991)

Oorspronkelijk bouwde Linus Torvalds zijn nieuwe operating system voor zijn eigen Intel PC, maar tegenwoordig kunnen Google, Facebook en Twitter niet meer zonder het gratis Linux.

6. Nintendo (1991)

In 1991 kwam Nintento met de Super Nintendo oftewel de SNES op de markt. Binnenkort komt er een collectors editie van deze leuke console op de markt.

7. Het eerste mobieltje (1992)

Natuurlijk kennen de meeste mensen het Finse bedrijf Nokia nog met hun befaamde Nokia 3310. In 1992 kwamen ze met het eerste mobieltje op de markt. Deze Nokia 1011 dus.

8. SMS (1992)

Een jaar later stuurde Neil Papworth van Vodafone het eerste SMSje (Short Message Service) vanaf zijn vaste computer naar de mobiele telefoon van collega Richard Jarvis. De boodschap luidde: “Merry Christmas”.

Via: That awkward moment (capture)

9. Mp3 (1992)

De jaren 90 waren echt de topjaren voor de mobiele telefoon. Eerder werd al de SMS bedacht, niet veel later werd ook de MP3 aan het lijstje toegevoegd.

Sinds 1988 waren een groep knappe koppen al bezig om een nieuwe standaard voor muziekopslag te verzinnen. Deze groep had de naam MPEG (Moving Picture Experts Group).

In Duitsland werkte oa Karlheinz Brandenburg mee aan het project. Na veel tegenslag, lukte het uiteindelijk om het liedje “Tom’s Diner” van Suzanne Vega om te zetten naar het mp3-formaat. Echter, pas in 1992 was de kwaliteit goed genoeg om ’t een echte mp3 te noemen.

mp3-speler copy
Via: youtube.com (capture) | Igor Kos

We hebben nog meer 90’s herinneringen op de volgende pagina. Wat dacht je van Disneyland (zie 10.)

Foto van auteur
Raymond Zachariasse is een Nederlandse schrijver van vooral jeugd- en prentenboeken. Geboren en getogen in Woerden sinds 9 September 1969. Veel van zijn verhalen zijn gebaseerd op zijn jeugd en spelen zich af in Woerden en omstreken. Sinds zijn jeugd heeft hij een grote interesse in het fantastische en mystery en daardoor is het geen geheim dat veel van zijn verhalen ook afspelen in verre oorden.

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer