12 baanbrekende innovaties die je niet meer ziet: muziek & telefonie

Door

Alka Goos

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

1

Door

Alka Goos

Laatste update:

1

Baanbrekende innovaties verdwenen muziek telefoons

Er zijn innovaties die we allemaal kennen en absoluut wilden hebben toen ze op de markt kwamen. Toch zien we ze nu nergens meer of bijna nooit meer. Een ding is zeker deze innovatieve gadgets hebben ook jouw leven voorgoed veranderd.

12 baanbrekende innovaties die je niet meer ziet: muziek & telefonie
Via: reddit.com

De innovaties van toen

Als je ‘Mad Men’ hebt gezien, weet je dat het baanbrekend was toen Don Draper ineens van de Kodak Cassette ging presenteren. We kunnen ons er niks bij voorstellen, maar er zijn genoeg baanbrekende innovaties geweest die je nu absoluut niet meer ziet.

In ongeveer 20 jaar ben ik van mijn werkstuk op een ‘floppy’ zetten, overgegaan naar werken in de ‘cloud’ en terug naar foto’s aan de muur hangen in plaats van in een digitaal fotolijstje. Ook presenteren zoals Don Draper is er niet meer bij. Dat doen we nu vanaf een fancy Macbook Pro met USB-C, waardoor je een HDMI-koppelstuk nodig heb om op sommige plaatsen te presenteren.

Het duurt niet lang meer of de baanbrekende innovaties van nu, zijn net als de innovatieve ‘gadgets’ in deze lijst verleden tijd.

Platenspeler LP innovaties muziek spelen
Via: flickr.com | Piano Piano!, CC

Muzikale innovaties

Je luistert nu via draadloze oordoppen naar muziek van Spotify, Deezer, YouTube of heel misschien ‘oldschool’ vanaf je muziekbestanden op je telefoon. Vroeger ging dit wel anders. Het begon bij de grammofoonplaat en vinyl. Langzaam werd ook deze uitvinding door ontwikkelt; van elektrisch naar langspeelplaten en stereo geluid.

De platenspeler is een van de innovaties die in populariteit weer is toegenomen. Van de jaren 80 tot ongeveer 2008 was dit wel anders en verloor het zijn populariteit aan andere geluidsdragers en muziekspelers.

CD cassette vroeger CD-speler
Via: flickr.com | Dylan_Payne, CC

1. De Casetterecorder & Tape Deck

Ik kan me nog ontzettend goed herinneren dat ik als klein meisje een doos vol met muziekcassettes had. Op de bank met een ‘snack’ stopte ik ze in mijn cassetterecorder en luisterde ik naar muziek. Op de sticker op de cassette stond in bijna onleesbaar handschrift van mijn moeder welke artiest het was.

Even omdraaien en verder luisteren. Het aller stoerste vond ik toen ik zelf ging opnemen met mijn Fisher Price Tape Recorder. Urenlang kon ik bandjes inspreken.

2. De Boombox

Muziek ging van binnenshuis naar buitenshuis zonder dat de artiest bezig hoefde te zijn. Je kent het beeld wel: een gigantisch boombox of gettoblaster op de schouders van iemand die ronddanste. Wat was dit een gesjouw zeg.

Wist je trouwens dat het zijn naam heeft te danken aan het feit dat niet iedereen blij was met deze uitvinding? Disco en vroege dance was niet ieders favoriet. Gelukkig hebben we tegenwoordig kleine boxjes die je in je broekzak nog kan vervoeren.

3. De Walkman

Deze kom je echt nergens meer tegen: de Walkman. Overigens een geniale naam, omdat je inderdaad kon lopen en je muziek mee kon nemen. Zelf had ik al vrij snel een Discman. Ook die zie je nergens meer. Je moest het wel doen met dezelfde muziek, want veel ruimte om allemaal verschillende cassettes of cd’s mee te nemen in je jaszak of tas was er niet.

Toch mogen deze muziekdragers absoluut niet ontbreken in de lijst met baanbrekende innovaties die je niet meer zit. De mensen die de Boombox niet zagen zitten, zullen blij geweest zijn met deze uitvinding.

4. De minidisc

Absoluut minder populair geweest dan de CD, maar wel vet handig als je een carrière in de radio bussiness na streefde. Hoewel ik CD’s luisterde, nam ik nog steeds mezelf op via cassetterecorders. Deze werden dus ingeruild voor de minidisc. Stukken knippen en mixen was absoluut een hobby.

Lang hebben we hier niet gebruik van gemaakt, want er kwam al snel een perfecte vervanger: de CD-brander en de opneembare CD.

Sony MiniDisc muziek luisteren vroeger
Via: Wikimedia Commons | Rubas, CC

5. MP3-speler

MP3 gebruiken we nog steeds als bestandstype, maar we spelen ze niet meer zo af als vroeger; met een MP3-speler. Zoals met alles waren deze ook groot, maar werden steeds kleiner. Gelukkig ging er ook steeds meer op en kon je je muziek overal mee naartoe nemen.

Muziek van CD’s rippen, illegaal muziek downloaden, ik heb het allemaal gedaan om maar zoveel mogelijke verschillende nummers op mijn MP3 te hebben staan.

mp3-speler copy
Via: youtube.com (capture) | Igor Kos

6. iPod

Ontzettend lang heb ik nog met een oude MP3-speler gelopen, dus de eerste iPod die ik kreeg was de Nano. Daarvoor was hij absoluut een stuk groter. Jeetje wat ging hier een hoop muziek op. Dolgelukkig was ik! Toen de iPod Touch uitkwam, stond de wereld helemaal op zijn kop.

Dit was niet alleen maar een muziekdrager. Films kijken op een heel klein scherm, internetten, alles kon hiermee. De perfecte voorloper van de smartphones waar we nu onze muziek op luisteren.

Telefoons van toen tot nu

Je kan het je haast niet meer voorstellen: niet altijd bereikbaar zijn. Zodra ik naar buiten ging, ging ik de huizen van al mijn buurtgenoten af om te vragen of ze buiten kwamen spelen. Moet je je voorstellen dat je nu bij al je vrienden en vriendinnen aan gaat bellen om te vragen of ze zin hebben een biertje te drinken. Sterker nog, ik bel bijna niet meer. Mijn hele leven zit in mijn smartphone.

7. De huistelefoon

Van een ouderwetse draaischijf, naar draadloos en inbellen. Bij ons stond er altijd een stoel naast het tafeltje waar de telefoon op stond. Dit veranderde langzaam naar flink op mijn kop krijgen, omdat ik de telefoon niet in de oplader had gezet of een ouder die keihard schreeuwde dat ik op moest hangen zodat ze hun mail konden checken. Die goede oude tijd.

Fisher Price telefoon speelgoed vroeger
Via: Wikimedia Commons | Sally V, CC

8. De telefooncel

Je komt ze nog weleens tegen; de telefooncel. Verweerd in een tuin of omgebouwd tot straatbibliotheek. Vroeger waren ze een uitkomst, want ook als je niet thuis was kon je toch mensen bereiken. Zeker toen je geen muntgeld meer op zak hoefde te hebben, maar een kaart kon gebruiken, werd het makkelijker om in ieder geval je ouders te laten weten dat ze je ergens op moesten halen.

9. De autotelefoon

Stel je voor: bellen in de auto met je telefoon je hand. Op niet handsfree bellen staat nu een gigantische boete, maar vroeger was het een hele tijd populair. Via de ether, was je ineens ook in de auto te bereiken. Het was vooral een ‘gadget’ die zakenmannen in de auto hadden.

10. De eerste mobiel

Helaas ken ik hem eigenlijk alleen uit de serie Saved by the Bell. Zack Morris was absoluut populair om zijn telefoon. Dik en met een gigantische antenne. Dat is absoluut het herkenbare aan de eerste mobiele telefoons. Zelf heb ik met de antenne telefoons alleen gespeeld en ik kan mij niet herinneren dat mijn ouders ze hadden, want goedkoop waren ze niet.

11. GSM en T9

Hoewel de mobiele telefoon al even bestond, werden ze gelukkig steeds kleiner. Met klepjes, zonder klepjes we hebben het allemaal gehad. Net als Zac Morris rondsjouwen met een mobiel van een kilo gelukkig verleden tijd. Voor mij was T9 toch wel de beste uitving.

Van mijn Nokia 3310 naar een Ladyphone, ik smste een eind weg en probeerde zoveel mogelijk tekens in zo min mogelijk berichtjes te proppen. Wat deed jij allemaal met je oude mobiel? Deze 18 dingen deed je sowieso, maar of je het nog weet

Nokia 3310
Via: pixabay.com | frkotou, CC

12. Ping

Je was absoluut fantastisch als je kon ‘pingen’ met je BB (BlackBerry). Ineens hoefde je niet meer op MSN. Nog belangrijker: niet iedereen had gelijk je telefoonnummer, want je gaf je PIN. Bovendien was T9 ook gelijk einde verhaal, want iedereen wilde typen via een toetsenbord. Voor mij was dit het absolute begin van altijd online en bereikbaar. ‘Pingen’ was zelfs zo stoer, dat er liedjes over geschreven zijn.

Welke baanbrekende innovatie denk jij met heimwee aan terug?

Er zijn natuurlijk nog heel veel baanbrekende innovaties om aan terug te denken. Wat ik zeker niet zal missen zijn de akelige geluiden van het inbellen en de fax. Bovendien heb ik altijd liever mijn foto’s aan de muur gehangen dan in een digitaal fotolijstje. Toch heb ik mooie herinneringen aan al die oude innovaties. Aan welke baanbrekende innovatie denk jij met liefde terug?

Laat het weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

1 gedachte over “12 baanbrekende innovaties die je niet meer ziet: muziek & telefonie”

  1. De iPod Classic is nog steeds dé referentie qua mp3 spelers. Jammer dat je het ongelooflijk slechte iTunes nodig had. I gebruik hem nog steeds. 160 gb vol muziek in je broekzak.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...