Keuken van toen jaren 60 70 80 vroeger

Via: yab.be | Carolien Coenen, CC (L) / Zeg 'ns Aaa (capture) (R)

Ken je ze nog? Spullen uit de keuken van toen? Met gehaakte pannenlappen (van oma) tegen het vingers verbranden kwam ’s avonds de pan op tafel. De keukengeiser, de plastic snackschaal en de fluitketel voor opschenkkoffie: dit zag je in de keuken van toen…

12 spullen die je zeker nog kent uit ‘oma’s keuken’

Niet de gevochten onderzetter met bloemmotief vergeten, anders smolt de toplaag van het plastic tafelkleed weg en was de molton onderkant zichtbaar. Op hoogtijdagen zat je gezellig met zijn allen rond de emaille fonduepan met oranje bloemen. Wij ‘Vroegerts’ deden dat nog. Maar weet je nog welke minder bekende dingen in de keuken van toen te vinden waren? Take a walk through the memory lanes van de jaren 60, 70 en 80 keuken.

Keuken van vroeger jaren 70
Via: flickr.com | Dietmut Teijgeman-Hansen, CC-NC

1. Eén met de keuken van toen: het bloemetjes schort

Had je ook zo’n oma die de hele dag in bloemetjesschort rondliep. Hoe gezellig was dat? Bij oma in de keuken was altijd wat te doen. Rook het er niet naar de koffie die op het spaarpitje van het gasfornuis uren warm bleef, dan was het wel naar het middageten dat om stipt twaalf uur werd geserveerd. Daarna rook het naar Sunlight-zeep. Mijn oma brokkelde daar iets van af en klopte de zeep met water op in een teiltje. Voor de vaat. Ook die werd natuurlijk gedaan in bloemetjesschort.

Zeg eens AAA Mien Dobbelsteen keukenschort bloementjesschort keuken toen
Via: Zeg ‘ns Aaa (capture)

2. Ga jij even? De fluitketel gaat

Ook niet te missen in de keuken van toen: de fluitketel. Deze voorloper van de waterkoker had bij ons thuis – in jaren 70 oranje uiteraard – een prominente plaats op het fornuis. Van ontkalken had nog geen mens gehoord. Gedeukt, rammelend van de kalksteen en met een ingebrande rand van de gasvlammen bleven we onze fluitketel trouw. Of dat nu zulke lekkere kopjes thee opleverden?

Keuken van toen jaren 70
Via: yab.be | Carolien Coenen, CC

3. Opschenkkoffie

Hippe koffietentjes hebben ook het ‘ouderwets’ zetten van koffie herontdekt. En terecht. Want wat ruikt er lekkerder dan verse koffie? Als Utrechter weet ik dat heel ‘West’ zo rook wanneer de wind uit de goede richting kwam. Die koffiegeur kwam van een bekende koffiebranderij. Dezelfde branderij waarbij heel Nederland zegeltjes spaarden.

Koffiezegeltjes sparen was een nationale sport aan menig keukentafel van toen. Dat wist je, want bij heel veel mensen zag je dezelfde koffiekopjes in de keuken staan. Early adopters die overschakelde van opschenkkoffie naar een koffiezetapparaat hadden trouwens niet zelden een koffiezetapparaat van dit merk.

Koffiepunten Douwe Egberts keuken van vroeger
Via: Wikimedia Commons | Ellywa, CC

4. Zegeltjes sparen

Nog zoiets uit de oude doos. Is er nog iemand die het doet? Bij ons thuis was het een ritueel. De koffie werd in een vershoudbus gekiept en het zegeltje werd uit de verpakking gekiept. O wee als er een koffieverpakking de zinken afvalemmer werd gooit mét zegeltje. Ik weet niet hoe dat bij jullie thuis ging, maar ik kon terug om de verpakking er alsnog uit te halen. De zegeltjes lagen, per 100 punten gebundeld met een elastiekje geduldig in een metalen koektrommeltje te wachten tot ze met genoeg waren om de volgende kopjes te bestellen.

5. Blikjes en trommels voor van alles

Ik heb nog vriendinnen gehad, die als puber begonnen te sparen voor hun uitzet. (Uitzet! Komt dat in woordenboeken van nu nog voor?) Ik mocht regelmatig mee kijken ‘op zolder’ wat er al gespaard en als verjaardagscadeau bij elkaar was gespaard. Naast lakens en servies zag ik dan heel veel blikken. Blikjes werden bewaard en hergebruikt om van alles en nog wat in te bewaren

Ken je ze nog? De blikken voor koffie, thee, suiker, meel en beschuit? Mij niet gezien, dat uitzet sparen. En al die blikken deden met denken aan de keuken van oma. Koekblikje op tafel, een broodtrommel op het aanrecht en blikjes voor van alles en nog wat in de kast.

ouderwetse blikjes keuken vroeger
Via: unsplash.com | Clem Onojeghuo, CC

6. Mattenklopper

Geen mens heeft hem nog nodig, maar in de keuken van toen was hij nog te vinden: de mattenklopper. Met dit praktische hulpmiddelen van gevlochten wilgentenen werden losse leden en matten uitgeklopt. En soms ook kinderen mee de stuipen op het lijf gejaagd.

Méér keukenzaken van toen…

We zijn er nog niet en hebben nog veel meer zaken van de keuken van toen op de volgende pagina. Wat dacht je van dat witte hangende ding boven de gootsteen? (zie 7.)

Foto van auteur
Als copywriter en tekstschrijver vind ik het niet alleen leuk om te schrijven, maar ook om dingen uit te pluizen. Dat doe ik hier op Vroegert.nl door weer in mijn eigen jeugdherinneringen te duiken. Leuk om nu met andere ogen (en meer kennis) naar 'toen' te kijken!

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer