Schoudervullingen, gel in je haar, bakstenen als telefoon, synthesizermuziek, we kennen allemaal wel een aantal van die typische dingen uit de jaren 80. Maar waarom wordt juist dit decennium tot op de dag van vandaag nog steeds gezien als een van de belangrijkste tijdperken van de afgelopen 100 jaar? Wij zochten uit waarom dat bij de 80’s zo is! Volg ons op onze reis door de fantastische jaren ’80.

De spraakmakende jaren 80 (a.k.a. 80’s)

Wat een tijd waren de jaren 80 toch! De popcultuur ontwikkelde zich (mede door de televisie) in een rap tempo, nieuwe stijlen en looks ontstonden en het tijdperk staat bekend voor enkele van de beste films en series ooit! Waarschijnlijk worden de 80’s daarom ook het meest genoemd in een context van nostalgie.

Reden genoeg om stil te staan bij deze geweldige eighties! Wat vond jij het leukste aan dit nostalgische decennium? Laat het weten in een reactie onderin!

1. Koningin Beatrix (1980)

In 1980 werd Beatrix in Amsterdam ingehuldigd als koningin.

2. Autotelefoon (1980)

Ook installeerde in 1980 de eerste Autotelefoondienst van de PTT verschillende apparaten in auto’s.

3. Zwitsers zakmes (1980)

In 1890 introduceerde de Zwitserse messenmaker Carl Elsener al een Swiss Army Knife, maar het iconische model wat we nog steeds kennen, kwam pas in 1980 op de markt.

Zwitsers zakmes 80's jaren 80
Via: flickr.com | James Case, PD

3. De DeLorean (1981)

Vooral belangrijk voor de autoliefhebbers. Later werd deze auto met de klapdeuren wereldberoemd door een film over tijdreizen.

Back to the future Delorean auto film
Via: flickr.com | Pop Culture Geek, CC

4. De PC (1981)

Misschien wel een van de belangrijkste uitvindingen ooit: de Personal Computer. IBM was de eerste, in 1984 gevolgd door Steve Jobs‘ Apple met hun Macintosh.

5. 🙂 (1982)

In 1982 werd door professor Scott Fahlman de smiley bedacht. De universiteit waar hij voor werkte, gebruikte bulletinboards om nieuwsberichten te verspreiden. Op een dag werd een grap verkeerd opgevat, dus vond Scott dat er iets bedacht moest worden om een grap te verduidelijken. Voor iets verdrietigs bedacht hij ook de 🙁

jottum
Via: pixabay.com | Alexas_Fotos, CC

6. Compact Disc speler (1982)

Philips zette zichzelf definitief op de kaart met de uitvinding van de CD (1979) en de cd-speler (1982). Grappig feit is dat het gat in het midden van de CD net zo groot is als een dubbeltje. De uitvinder gebruikte een dubbeltje voor de maat.

7. De eerste laptop (1982)

De eerste laptop, de GRiD Compass, kwam in 1982 op de markt.

8. Bill Gates (1983)

In 1983 werd Bill Gates de rijkste man op aarde door de uitvinding van Windows. Wie leest dit nu via zijn uitvinding? Vingers.

9. Carpenters (1983)

In 1983 overleed volgens velen een van de beste zangeressen in de wereld: Karen Carpenter. Over een paar maanden is het weer zover, dus daarom een van haar bekendste hits.

10. GPS (1983)

Wie kan er nu nog zonder z’n GPS? Oorspronkelijk was het een navigatie systeem voor de Amerikaanse miltairen. Pas in 1983 mochten ook de gewone burgers het gebruiken. Het bedrijf Magellan kwam in 1989 met de eerste draagbare versie.

We hebben nog veel meer geweldige 80’s herinneringen! Wat dacht je van dat gekke spelletje met die valletje steentjes (zie 12.)

Kijk dus snel verder op de volgende pagina met jaren 80 momenten!

Foto van auteur
Raymond Zachariasse is een Nederlandse schrijver van vooral jeugd- en prentenboeken. Geboren en getogen in Woerden sinds 9 September 1969. Veel van zijn verhalen zijn gebaseerd op zijn jeugd en spelen zich af in Woerden en omstreken. Sinds zijn jeugd heeft hij een grote interesse in het fantastische en mystery en daardoor is het geen geheim dat veel van zijn verhalen ook afspelen in verre oorden.

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer